fbpx
//Umetanje čašice

Umetanje čašice

Uz malo strpljenja, ubacivanje čašice je udobno i brzo, čak i tokom prvih nekoliko puta. Pripremili smo nekoliko saveta kako biste lakše počeli da koristite čašicu.

PRE PRVOG KORIŠĆENJA

Pre nego što isprobate čašicu, važno je pomenuti da ne treba odseći produženi nastavak, koji će olakšati vađenje čašice. Nakon što isprobate čašicu, možete (a i ne morate) postepeno skraćivati nastavak do dužine koja Vam odgovara ili ga potpuno odrežite, pazeći da ne oštetite dno čašice. Nastavak se obično nalazi na 5 do 10mm od ulaza u vaginu, i tako Vam neće smetati, nećete ga osećati.  Ponekada i dublje u koliko je grlić materice na većoj visini, i tada se obično nastavak ne skraćuje.

DEZINFEKCIJA

Pre početka svakog menstrualnog ciklusa važno je da prokuvate Vašu Yuuki čašicu u vodi 5 minuta. Ovo će uništiti sve bakterije u koliko su se stvorile. To možete urditi u mikrotalasnoj u propadajućoj  kutijici Infuser box, ili klasični putem. Budite sigurni da ima dovoljno vode u posudi za iskuvavanje. Vrlo važno  je da cela čašica bude potopljena u vodi kako bi se sprečilo da se  iskrivi i ošteti.

UMETANJE

  1. Pre nego što umetnete čašicu, operite ruke i savijte čašicu.
  2. Nađite sebi najudobniju pozu. To je najčešće polučučanj ili čučanj.
  3. Ubacite savijenu čašicu u vaginu tako da je dno čašice oko 1 cm od ulaza u vaginu.
  4. Nakon postavljanja, čašica će se otvoriti i prionuti na zidove vagine.
  5. Možete proveriti da li se čašica otvorila tako što ćete je zarotirati ili proći prstom oko nje.

Savet: Čašicu je lakše ubaciti kada je vlažna. Takođe, možete koristiti lubrikant na bazi vode.

Uputstvo za upotrebu – preuzmite OVDE

Moguće je da će čašica propuštati prvih nekoliko puta nakon umetanja, jer se nije potpuno otvorila i prionula na zidove vagine. Bez brige, ne paničite. Ovo je sasvim normalno, svaka žena se mora naviknuti na svoj način ubacivanja čašice koji joj najviše odgovara. Videćete da se malo strpljenja isplati.

UKLANJANJE ČAŠICE

Menstrualni tok svake žene je različit tako da nije moguće precizno navesti kada se čašica treba izvaditi. Međutim, čašicu obično treba isprazniti svakih 4 – 8 sati.

  1. Čašica se najlakše uklanja kada ste u čučnju.
  2. Uhvatite ojačano dno čašice, stisnite kako bi se otpustio vakum i pažljivo je izvadite. Stiskanje Vaših vaginalnih mišića (slično napinjanju) će Vam pomoći da to uradite, da spustite čašicu niže.
  3. Isperite čašicu u vodi i ponovo je umetnite.

Kada perete čašicu sapunom, koristite samo neutralne, blage ili intimne sapune.  Ako znate da nećete imati nikakvu vodu za ispiranje, najbolje je poneti flašicu vode sa sobom u toalet i tako je isprati. Čašicu možete i pažljivo obrisati maramicom, ukoliko nemate vodu. Potreba da se čašica prezni je mnogo redja od potrbe za promenom tampona ili uložaka, tako da ćete se retko naći u nezgodnoj situaciji.

POSUDA ZA DEZINFEKCIJU

Na slici je prikazana procedura korišćenja posude za dezinfekciju.

2018-09-26T08:34:59+00:00