Najčešće postavljana pitanja u vezi menstrualnih čašica

Šta su tačno menstrualne čašice?

Menstrualne čašice su savremani higijenaski proizvod, namenjen ženama. Čašica se koristi tokom ciklusa, tako što se postavlja unutar vagine, kako bi sakupljala tecnost, ne apsorbovala. Čašica je napravljena od medicinskog silikona. Čašica je glatka i optimalno mekana kako bi bila dovoljo udobna a u isto vreme i funkcionalna. Postoji više načina kako čašicu možete da preklopite da biste je umetnuli. Nakon umetanja, čašica će se otvorit i prionuti na zidove vagine, stvarajući blagi vakum koji će osigurati da ostene na mestu gde treba.

Koje veličine su dostupne i koje od njih treba da naručim?

Menstrualne čašice uglavnom dolaze u dve veličine. Manje se preporučuju devojkama do 28-30 godina, koje nisu radjale ili onima koje imaju slebe cikluse. Veće češice su za žene starije od 30, koje su radjale bilo prirodno ili carskim razom. U slučaju obimnog krvarenja, i mladje devojke mogu probati veću čašicu, vagina je prilično rastegljiv organ, tako da 90% devojaka bude zadovoljno. Takodje kod oskudnog krvarenja i žene preko 30 mogu probati manju čašicu, u koliko misle da bi im bila udobnija. Na žalost niko ne može 100% garantovati šta jo ono pravo za vas, pa ček ni vi same dok ne probate. Dobro proučite tekstove, sledite svoje instinkte a mi smo uvek tu da pomognemo u odabiru.

Izgleda veoma veliko! Da li je bolno umetnuti i ukloniti?

Ako to uradite ispravno i pažljivo, ne bi trebalo da bude bolno. Žene koje još nisu imale seksualne odnose možda mogu da imaju neke probleme na početku, ali će proći s vremenom. Vagina se može proširiti kako bi omogućila da glava bebe prolazi, a čašica je mnogo puta manja. Kada ubacujete čašicu, možete je pokvasiti vodom ili koristite lubrikant. Kada vadite čašicu, pritisnite dno da se oslobodi vakuum i pažljivo izvadite.

Koliki je životni vek čašice?

Većina proizvođača navodi deset godina. Teoretski, može trajati do kraja života, jer je napravljena od iste vrste silikona kao i telesni implanti. Na Vama je da li ćete da kupite novu čašicu. Dajemo dvogodišnju garanciju na čašicu.

Može li da se desi da čašica curi?

Ne. Ne ako je pravilno ubačena i ispražnjena pre nego što se potpuno napuni. Nakon umetanja čašice, potrebno je malo je okrenuti i povući na dole, kako bi se stvorio vakum koji će pričvrstiti čašicu na zidove vagine.

Koliko često moram prazniti čašicu?

To zavisi od jačine ciklusa. Intenzitet menstrualnog krvarenja svake žene varira. Ako je menstruacija prosečne jačine, trebate isprazniti čašicu svakih 3 do 10 sati. Žene sa vrlo slabim krvarenjem mogu je prazniti čak i na 12 sati. Kod izuzetno jakog krverenja ponekada je potrebno isprazniti čašicu i na 2 sata . Ako je to vaš slučaj, imate izuzetno jak ciklus. To ne mora biti problem, ali trebate razgovarati sa svojim doktorom. Postoje sredstva za kontrolu ovako jake menstruacije.

Mogu li se kupati, tuširati ili plivati?

Da! Tokom tuširanja je najbolje obaviti pražnjenje čašice. Još jedna od prednosti ja ta što nećete uflekati peškir kojim se brišete. Čašicu takodje možete koristiti tokom plivanja u moru ili bazenu, detaljnije ovde

Da li moram sterilisati svoju čašicu? I kako?

Preporučuje se. Pre prvog korišćenja obavezno sterilišite čašicu. Tokom korišćenja perite čašicu toplom vodom i sapunom koji ćete dobro isprati. Na kraju ciklusa čašicu klasično iskuvajte i šerpici nekoliko minuta i tako čista neka bude spremna za sledeči ciklus. Možete da koristite i kutiju za dezinfekciju.

Da li treba da izvadim čašicu ako idem samo u toalet?

Ne, ne morate.

Na poslu imamo sapun u gelu. Mogu li da ga koristim za pranje čašice?

Ne preporučuje se klasičan gel sapun, ali ako ima neutralan PH onda ga možete koristiti, ali samo u nuždi, i vodite računa da ga dobro isperete. Ako niste sigurni, možete koristiti samo vodu, i detaljnjije je oprati kada dodjete kući. Takodje možete nakvasiti ubrus i tako je obrisati do povratka kući.

Kako mogu da očistim čašicu u javnom toaletu?

Ponesite flašicu vode sa sobom ili mokar papirni ubrus kako biste očistili čašicu u javnom toaletu. Čašicu ćete detaljno očistiti kada se vratite kući. Više o tome ovde.

Šta da radim ako nemam nikakvu vodu za piće da operem čašicu?

Čašicu možete dobro očistiti papirnim ubrusom ili toaletnim papirom i sačekajte dok se ne vratite kući kako biste je detaljno očistili.

Da li mogu da spavam sa čašicom?

Da. Možete nositi menstrualnu čašicu tokom spavanja cele noći. Veća čašica ima dovoljan kapacitet za 6-12 sati, i kod jačih ciklusa, što Vam omogućava da se ne budite i ustajate svakih nekoliko sati. Međutim, ako imate izuzetno jak ciklus, možda ćete se osećati sigurnije ako koristite uložak kako biste sprečili bilo kakvo curenje. Više o tome ovde.

Može li devojka koja još nije imala seksualni odnos da koristi čašicu?

To je u potpunosti na Vama. Čašica će izmeniti himen. Dakle, ako Vi (Vaša porodica ili veroispovest) verujete da himen mora ostati netaknut do venčanja, onda sačekajte do prvog seksualnog odnosa. U svim ostalim aspektima, potpuno je u redu. Više o tome ovde.

Trudna sam, ali ponekad imam krvarenje. Da li mogu da koristim čašicu u tim slučajevima?

Ne biste trebali koristiti čašicu tokom trudnoće. Vaginalni kanal bi trebalo da bude neometan u to vreme, čak i ako ste u ranoj fazi trudnoće. Iz bezbednosnih razloga.

Da li čašica može da se koristi posle porodjaja, ili hiruških intervencija?

Ne, čašica se ne koristi kod postnatalnog krvarenje, eventualnog krvarenja u toku trudnoće kao ni posle intervencija na grliću, vulvi ili vagini. Najbolje je sačekati 6 nedelja pre nego što ponovo počnete da koristite čašicu.

Prolazim kroz menopauzu i moj ciklus je prilično nepravilan. Mogu li da koristim čašicu?

Naravno. Otkrićete da će Vas to osloboditi nesigurnost. Neke žene doživljavaju teške grčeve tokom menopauze. Njihov menstrualni tok varira. Vertikalna pozicija i udobnost čašice, kao i reljef, pomažu ženama da lakše izdrže ove grčeve.

Ja sam alergična na lateks. Mogu li da koristim čašicu?

Menstrualne čašice u našoj ponudi su izrađena od medicinskog silikona, a ne od lateksa, tako da njih možete koristiti.

Šta znači sindrom toksičnog šoka? Može li čašica izazvati to?

Nema potrebe za brigom. Za razliku od tampona, menstrualne čašice ne izazivaju TSS. Ovu opasnu bolest izazivaju bakterije koje se umnožavaju unutar upijajućih materijala, kao što su tamponi. Ako ih koristite, budite pažljivi i ne potcenjujte simptome: teški grip, bol u mišićima, grčevi u stomaku, bol i glave i vrata, iznenadni porast telesne temperature iznad 39 ° C, dijareja i povraćanje, nagli pad pritiska i ubrzani otkucaji srca, često praćeni osećajem slabosti, vrtoglavice, osipa (koji se mogu desiti na različitim delovima tela ili samo na određenim mestima kao što je područje pazuha ili prepona).

Moja materica je zavaljena. Mogu li i ja koristiti čašicu?

Da, možete. Morate samo pronaći odgovarajući ugao umetanja koji Vam najviše odgovara.

Ne mogu da koristim tampone jer mi ispadaju. Da li ću imati isti problem sa čašicom?

Treba da probate čašicu pa ćete videti. Iskustvo može biti različito kod svake žene.

Da li mogu da vežbam umetanje i vađenje čašice pre početka ciklusa?

Da. Zapravo se preporučuje! Bolje je savladati tehniku pre nego što dobijete svoj ciklus.

Mogu li koristiti čašicu ako imam endometriozu?

Da, potpuno je sigurno. Tvrdi se da čašice izazivaju ovaj problem, ali to nikada nije dokazano. To su čiste spekulacije.

Može li se čašica izgubiti ili zaglaviti u meni?

Ne. Ako pritiskom na dno uklonite vakum, možete je lako izvaditi. Čašica je fleksibilna i ne može se izgubiti u vama. Čvrsto je okružena mišićima vagine, formirajući neku vrstu kućišta u koje je čašica „ugrađena“.

Imam problema sa vađenjem čašice. Šta da radim?

Većina žena nema problema da izvadi čašicu. Međutim, ako imate, to znači da niste otklonili vakum koji je pricvrstio čašicu. Prvo, pokušajte da se opustite koliko god je to moguće. Ako to ne pomogne, pokušajte da duboko čučnete (što će skratiti vaginalni prolaz) ili se nagnite napred, kao kada imate probleme sa crevima, ili se napnite slično kao kod velike nužde (što će skratiti vaginalni prolaz), kako biste bolje došli do čašice. Ako mislite da ne možete izvaditi čašicu bez prosipanja, idite pod tuš, potpuno stisnite dno i izvadite je. Većina žena se više brine o prosipanju sadržaja. Ipak, prioritet je da je izvadite. Svakako možete malo da vežbate pre ciklusa, tada nećete biti opterećeni prosipanjem a možete lako da usavršite tehniku.

Može li se čašica prosuti i da li ću se isprljati?

Moguće je da prvih par puta proces neće biti apsolutno savršen, ali ne brinite, to je samo pitanje iskustva.

Imam dugačke nokte. Mogu li i dalje koristiti čašicu?

Možete, ali morate biti pažljiviji. Silikon je dovoljno debeo da ga nokti ne oštete, pazite na sebe.

Gde da držim čašicu kada je ne koristim?

Posle čišćenja i sterilizacije čašice, stavite je u čistu pamučnu kesicu ili u kutiju. Nikada ne čuvajte čašicu u plastičnoj kesi!

Kada naručim čašicu, da li će biti isporučena u diskretnom paketu?

Da. Niko neće znati šta vam je isporučeno.

Mogu li da operem platnenu kesicu u kojoj čuvam čašicu?

Da, pamučne kesice se mogu oprati u mašini za pranje veša ili ručno.

Šta se dešava ako sam u neobičnom položaju, na primer kada se bavim jogom ili različitim vežbama?

Iz higijenskih razloga, ispraznite čašicu pre vežbanja.

Mogu li imati seksualne odnose dok koristim čašicu?

Ne možete. Čašica je u donjem delu vagine. Penis bi udario u čašicu.

Moram da koristim lubrikant tokom ubacivanja. Koji tip mogu koristiti?

Sve vrste lubrikanata na bazi vode! Ove informacije moraju biti navedene na pakovanju lubrikanta. Nikada nemojte koristiti maziva koja sadrže ulja ili šećer!

Može li se menstrualna čašica koristiti kao kontracepcija?

Definitivno ne.

Da li žene mogu koristiti istu čašicu nakon što je pravilno sterilišu?

To je stvar koju žene pokušavaju da učine u zemljama sa nižim standardom života. Ali mi to ne podržavamo. Naročito ako nije garantovano da je čašica 100% sterilizovana. Čak i kada se temeljno očisti, postoji rizik, posebno ako jedna od žena ima infekciju.