Da li mogu da koristim menstrualnu čašicu ako sam devica

Da li mogu da koristim menstrualnu čašicu ako sam devica

Da.
Tačnije, ako si dovoljno odrasla za menstruaciju, onda si dovoljno odrasla i za menstrualnu čašicu.

Iako nema starosne granice, postoji nekoliko uslova, a to su

 • Da ti je ok ideja o korišćenju menstrualne čašice
 • Da to baš ti želiš
 • I da si donekle upoznata sa svojim telom

U početku će sigurno biti potrebno malo vežbe i edukacije o tome kako se koriste menstrualne čašice. Na našem blogu postoji puno tekstova koji će ti pomoći u tome, i naravno, mi smo uvek tu ako želiš da nas kontaktiraš .

Da razjasnimo neke stvari vezano za himen

Po medicinskim standardima devičanstvo nije definisano stanjem himena. Devica si dok nisi imala prvo seksualno iskustvo.
Himen se nalazi na samom ulazu u vaginu i njegov oblik i čvrstina, nisu uvek isti. Jedan broj devojaka ga zapravo ni nema. Kod fetalnog razvija ne postoji vaginalni otvor, i prilikom njegovog formiranja, ostaje sloj koji ga je prekrivao, to je zapravo himen. Taj sloj će se podeliti i tako će nastati neki od više različitih oblika himena, koji su i različite čvrstine. Kada se potpuna podela završi neposredno pre radjanja, tada devojčica nema himen. Dešava se da tokom detinjstva devojčice pocepaju himen, recimo tokom vožnje bicikla, jahanja ili neke fizičke aktivnosti a da toga nisu ni svasne, jer prodje potpuno bez bola ili krvarenja.

Saveti za prvu upotrebu

U početku će biti potrebno malo strpljenja i vežbe. Ako ti je neprijatno, nemoj forsirati, odloži, opusti se i pokušaj ponovo kada osetiš da si spremna za to.

Vaginalni mišići devica obično su zategnutiji, što može otežati umetanje. Ulaz u vaginu je napetiji i manji u širini od ostatka vagine, pa će postepeno prilagođavanje tvog tela menstrualnoj čašici olakšati umetanje.

 • Preporučujemo da kreneš sa najmanjom veličinom menstrualne čašice, bez obzira koliko je jak ciklus u pitanju. Takodje odaberi mekšu varijantu.
 • Detaljno pročitaj uputstvo za upotrebu, kao i tekstove sa našeg bloga  koji će sigurno biti od koristi.
 • Ako si nervozna i napeta umetanje će biti teže. Opusti se i odaberi najudobniji položaj za tebe. Probaj čučanj, sedeći ili stojeći položaj.
 • Malo istraži svoje telo. Saznaj gde je otvor vagine i pokušaj prstom da lociraš grlić materice. To će ti pomoći da pravlino usmeriš čašicu koja bi trebalo da se smesti ispod grlića.
 • Pokvasi čašicu ili koristi lubrikant na bazi vode, kako bi olakšala umatanje. Ovo je naročito važno ako vežbaš postavljanje van ciklusa.
 • Probaj različite vrste savijanja . Obavezno probaj ‘punchdown’ preklop zato što daje najuži vrh i lako otvaranje, i zbog toga je omiljeni preklop i starijih devojaka i žena.
 • Ako produženi nastavak viri, verovatno će ti smetati, pa ga postepeno skrati tako da se završava na 5-10mm od ulaza u vaginu ili više. Kada vadiš čašicu, nemoj jako da vučeš, produženi nastavak služi samo da ti olakša da diješ do dna čaćice. Blago povuci dok ne uhvatiš dno i stisneš ga kako bi otklonila vakum. Ako je čašica visoko, spustićeš je tako što ćeš čučnuti ili se napni, slično kao kada kakiš.
 • Daj sebi vremena. Nekome je potrebno dva dana da se navikne, a nakome više ciklusa. Nemoj da očajaviš i odustaješ ako ne ide savršeno u samom startu.