Šta je tačno vagina?

Šta je tačno vagina?

Kao deca, saznali smo da se dečaci i devojčice razlikuju i da dečaci imaju penis, a devojčice imaju vaginu. Da bi bolje razumeli kako izgledju ženski polni organi, razgovarali smo sa doktorkom Snežanom Žujković http://www.profemina.rs , specijalistom ginekologije i akušerstva, koja nam je pojasnila šta je to vagina, ali i šta se nalazi oko nje.

Pre svega, slobodno možete koristiti ogledalo i dobro osvetljenje kako biste sagledali svoje međunožje, i to ne samo da biste znali kako izgleda vaše telo, pošto je vaše, nego se preporučuje i iz sigurnosnih razloga. Poznavati svoje telo znači da ako ikada primetite da je nešto drugačije tamo dole (crvenilo, promene, itd.), treba da obavestite vašeg ginekologa.

Sledi mali uvod u anatomiju, uključujući i činjenice za koje garantujemo da će Vas iznenaditi:

Vulva: Kada ljudi govore o „vagini“, uglavnom misle na vulvu, koja uključuje sve spoljašnje delove  ženskih polnih organa (spoljašnje i unutrašnje stidne usne, mons pubis, klitoris, himen, vestibulum vagine).

Labia Majora / Spoljašnje usne: Ovo je prva stvar koju vidite a dlačice, koje se pojavljuju u pubertetu se prirodno nalaze na njima. Posao spoljašnjih stidnih usana je da zaštiti osetljivije delove koji se nalaze ispod njih.

Labia Minora / Unutrašnje usne: Obezbeđuju drugi sloj zaštite, ali takođe imaju izvode žlezda koje luče mukus-sekret, zbog kojeg nam je ugodnije. To je deo anatomije čiji nam se izgled, najverovatnije neće baš dopasti. Samo znajte da male stidne usne možda nisu baš simetrične, i ivice možda nisu potpuno glatke, ali poenta je da razumemo da su naše male usne jedinstvene kao i naši otisci prstiju. Svi smo različiti i ne postoji nešto što je ispravno ili pogrešno u vezi s tim.

Clitoris / Klitoris: Klitoris je malo ispupčenje koji vidite na vrhu spoljne površine malih usana i sadrži oko 8.000 nervnih završetaka, kako kaže dr Snežana Žujković. To znači da je jako osetljiv i za većinu žena njegovo stimulisanje je najbolji način da dodju do orgazma. Klitoralna kapica je tanka koža koja preko klitorisa klizi napred i nazad i tu je da bi zaštitila klitoris, sprečila iritaciju i sprečila uzbuđenje kada to ne želite. Klitoris je zapravo penis! Izgrađen od istog embrionalnog tkiva kao i penis. Tokom razvoja bebe u stomaku, oko 12. nedelje trudnoće, tkivo pod uticajem hromozoma i hormona odlučuje, hoće li se razviti u muške ili ženske polne organe, navodi dr Žujković.

Internal clitoris / Unutrašnji kitoris: Ovo je čudno i relativno novo otkriće na polju anatomije. Imate strukturu u obliku viljuškaste kosti (jadac) koja se proteže od klitorisa na vrhu spoljašnjeg djela, do područja velikih stidnih usana, duboko unutra. To je tkivo koje se angažuje tokom seksualnog uzbuđenja.

Urethra / Uretra: Ovaj mali otvor zadužen je da propušta urin i nalazi se odmah ispod klitorisa. Teško ga je videti a i osetiti. Mnoge mlade žene misle da je klitoris zapravo uretra, ali nije.

Vestibulum vaginae / Vaginalni otvor: Odmah ispod uretre nalazi se otvor, koji se naziva vestibulum ili vaginalni otvor. Zamislite to kao „predsoblje“ vagine a vagina se nalazi unutar vašeg tela. U ovom delu se nalazi tanka membrana koja delimično pokriva ulaz u vaginu i naziva se himen. Ovde takođe treba napomenuti da postoji mnogo varijacija u izgledu i boji spoljašnjih polnih organa u skladu sa bojom kože i genetikom.

Vagina: Da li sada vidite da ono što obično zovemo „vagina“ i nije baš tako? Vagina, takođe nazvana i porodjajni kanal, je mišićna cev koja se proteže od vestibuluma vagine do vaše materice gde se, izuzev minijaturnog otvora na grliću materice, kroz koji izlazi menstrualna krv, grlićem materice i završava. Vagina je mišić i normalno je da je neravna na dodir. Zidovi vagine se dodiruju i ne može se ništa „izgubiti“ u vagini jer je to zatvoren prostor.

Cervix / Grlić materica: Grlić materica je deo materice koji se proteže u vaginu. To je mesto gde Vaš ginekolig uzima uzorak za Pap test i mesto koje izloženo delovanju bakterija i HPV virusa (Humani papilloma virus), kako navodi dr Snežana Žujković. To je takođe deo koji se otvara pre porodjaja. U suprotnom ostaje zatvoren, izuzev malog otvora kroz koji izlazi menstrualna krv, tokom ciklusa. Ako ga dodirnete, osetićete ispupčenje sa rupicom na dnu.

Uterus / Materica: Vaša materica je mesto gde beba živi devet meseci. Tokom 28 dana ciklusa ona se sprema za trudnoću, ali ukoliko trudnoće nema, dolazi do menstruacije. Smeštena je prilično duboko u donjem delu trbuha. Nekada, na početku ciklusa, možete osetiti grčenje materice, koje nije baš prijatno.

Fallopian Tubes and Ovaries / Jajovodi i Jajnici: Jajnici su parni ženski organi koji proizvode jajne ćelije i hormone. Svakog meseca vaši jajnici šalju jajnu ćeliju da plovi niz jajovod, u nadi da će se sastati sa nekim spermatozoidom kako bi nastala beba.

Hvala Dr. Snežani Žujković http://www.profemina.rs )