Kako se oblačimo kad’ nam dodje Tetka iz Crvenke

Kako se oblačimo kad’ nam dodje Tetka iz Crvenke

Nikada nisam volela nenajavljene goste, znate ono ding-dong, a ti znojava, polugola na merdevinama… Kada sam bila mladja, tako sam doživljavala svaku menstruaciju, kao Tetku iz Crvenke, koja svakod meseca samo kaže ding-dong. Kasnije sam shvatila da se tatka ipak danima najavljuje, nadutim, bolnim grudima, nadutim stomakom, povremenim izlivima besa ili čežnje za čokoladom, ali kad si mlad i lud nemaš vremena da to primatiš i shvatiš.

Da li smo iste ili ipak različite

Svaka od nas različito doživljava menstruaciju, zavisno od navika, karaktera, starosnog doba ili trenutnih životnih okolnosti. Nesumljivo se tada drugačije osećamo u poredjenju sa ostalim danima tokom meseca. Kako bismo sebi olakšale tražimo utehu i pomoć, npr. šolja toplog čaja, ćebence, trosed i serija, slatkiš, ali tu pomoć često nalazimo i u garderobi koju tada oblačimo.

Sproveli smo anketu medju našim pratiocima, i na našu veliku sreću odziv je bio odličan. Imali smo preko 500 učesnica na čemu smo jako zahvalni i zadovolni zbog ralnog rezultata ankete. Na osnovu rezltata zaklučak je sledeći:

  • 66% vas je odgovorilo da vodite računa o tome koju ćete gardrobu odabrati tokom mestruacije.
  • Primetili smo da su sve ispitanice koje su navele da imaju jako obiman ili obiman ciklus (40% od ukupnog broja ispitanih), takodje navele i da vode računa o odevanju tokom ciklusa, logično.
  • Na pitanje koji odevni predmet najradije nose tokom menstruacije, i koje boje radije odabirate, većina vas je odgovorila da kad’ god ste u prilici naradije nosite trenerku, helanke ili pidzamu, znači garederobu koja je labava i ne steže, i da radije birate tamnije boje. Znači lastiš nam je najbolji prijatelja tokom tih dana, i u dark fazonu smo.
  • Neke od vas su odgovorile da rado nosi farmerke sa visokim strukom, zato što imate osećaj bolje podrške i da vam više prija da je stomak stisnut. Takodje nekolicina je navla da nosi haljinu sa helankama ispod, biciklističke ili dva para gaćica. Niste spominjale duksrice ili košulje koje se vezuju oko struka kao „spas u pravi čas“ kada tetka procuri, ali sigurno svaka od nas deli takvo iskustvo i olakšavajući osečaj kada vam drugarica pozajmi ili ste ih već mudro pripremile znajući šta može da se desi.
  • 54% koristit klasične uloške, 34% menstrualnu čašicu, 7% tampone i 5% platnene uloške.
  • Na naše oduševljenje, 62% je odgovorilo sa DA na pitanje da li ima promena u njihovom odevanju tokom menstruacije od kada koriste menstrualnu čašicu. A objašnjenja su sledeća:

 

„Više ne nosim dugačke majice i tunike“.

„Nosim bele pantalone kad’ god hoću i uopšte više ne vodim računa šta oblačim i ako imam menstruaciju“.

„Ranije sam na svakih 28 dana imala 2-3 kombinacije koje sam vrtela tih dana, sada oblačim bilo šta što mi se nosi“.

„Prvih nekoliko meseci dok se nisam navikla na MČ sam vodila računa, a sada više uopšte“.

„Konačno više ne koristim posebne duboke gaćice za menstuaciju, već nosim omiljene lagane ili tnga gaćice svaki dan“.

Sve smo različite pa nam i prijaju drugačije stvari. Lepota je u tome što imamo priliku da biramo. Hvala još jednom na vašoj iskrenosti i što ste podelile vaša iskustva. Znači nam da kada neke svoje navike prepoznamo i u tudjim pričama, to nas možda univerzum spaja.

 

Foto: @olivialocher, @isabellaconnelley