Pomoć pri odabiru

Pomoć pri odabiru

Pomoć pri odabiru

Često tražite pomoć pri odabiru, i to je skroz u redu.

Uvek imamo nekoliko pitanja na koja su nam potrebni odgovori kako bismo mogli da pomognemo.

Vezano za veličinu čašice

  •  Koliko godina imate?

Proizvodjači uglavnom savetuju da u koliko ste starije od 28-30 godina, koristite veću čašicu, i obrnuto, ali može biti i drugačije u zavisnosti od drugih parametara.

  • Da li ste radjali?

Posle porodjaja vaginalni prostor se uglavnom proširuje, pa se savetuje odabur veće mrnstrualne čašice.

  • Koliko su obimni ciklusi, tj. koliko često morate da promenite uložak kada je najjače krvarenje?

Ovde dolazimo do dela koji može biti zbunjujući. U koliko imate jake cikluse (menjate uložak na 2-4 sata) za vas je veća čašica, i savetujemo da se odlučite za veću čak i ako ste mladji od 28, niste radjali, ali imate normalan seksualni život. Pokazako se da u većini slučajeva veća čašica ne predstavlja problem. Vagina je prilično rastegljiv organ. Ako se ispostavi da ipak smeta, sačuvajte je za kasniji period života, i predjite na manju varijantu, koju ćete morati češće da praznite danima kada je jače krvarenje. Svatujemo da tada koristite platnene uloške kao backup, da biste se osećali sigurnije.

Vezano za tvrdoću čašicu

  • Da li su vam jaki mišići donje kralice, tj. da li se intenzivno bavite sprotom nekoliko godina za redom, ili ste profi sportiskinja.

U koliko se čašica savije tokom nošenja, doćiće i do curenja, a to je ono što ne želimo.
Samo u koliko smatrate da su vam mišići donje karlice izuzetno čvrsti, odlučite se za čašicu tvrdoće 5 iz tabele. U koliko smatrate da ste osetljivi, imate slabije mišiče donje karlice, imate osetljivu bešiku ili problem sa inkontinencijom birajte varijante manje tvrdoće.

Vezano za visinu grlića materice

  • Da li imate nizak grlić materice?

Odgovor na ovo pitanje ne zna samo vaš ginekolog… znate ga i vi, samo treba da izmerite. Merenje ćete obaviti tako što ćete ubaciti prst u vaginalni kanal i pokušati da nadjete grlić, tj.cerviks. Vrh grlića je slicnog oblika kao vrh nosa, tako ćete ga prepoznati. Merenje je najboje obaviti nekoliko dana pred ciklus, ili u toku.

U koliko ne možete da dodirnete grlić, a probali ste nekoliko dana za redom, verovatno imate visok grlić koji se nalazi na većoj visini od 7-8cm, i tada možete odabrati čašicu veće dužine.
Ako vrlo lako dosegnete grlić, dodirnete ga na visini manjoj od 44mm, nekoliko dana za redom pred ciklus ili u toku, birajte čašicu manje dužine.

Visinu grlića ćete izmeriti tako što ćete kažiprstom dodirnuti vrh grlića, a palcem ćete obeležiti deo prsta gde se nalaze spoljnje usne na vulvi, zatim izmerite dužinu prsta do obeleženog dela.

Tu je tabela a tu smo i mi, uvek, ako vam je i dalje potrebna pomoć!

 

Pomoć pri odabiru