Yoni jaja

Yoni jaja

Yoni, na drevnom sanskrit jeziku znači „sveti hram“ ili „izvor svega“. Yoni jaje je poliran, poludragi kamen ili kristal, u obliku jajeta, čija je namena da se nosi u vagini kako bi višestruko doprinelo ženskom reproduktivnom zdravlju.

Istorija

Yoni jaja, dobro čuvana tajna drevne kineske kulture, su bila dostupna samo caricama i konkubinama kraljevskih dvorova pre više od 5000 godnina. Verovalo se da će njihova upotreba i savladane sposobnosti i veštine dovesti do naklonosti careva. Yoni jaja se nazivaju još i jaja od žada, žad u početku koristio za izradu. Kako je tradicija prenošena na novije generacije, u današnje vreme yoni jaja su postala popularna i tražena od žena koje žele iskusiti fiziološke i duhovne blagodeti. Danas se yoni jaja prave od različitog poludragog kamenja, i lako su dostupna.

Pozitivni efekti

Pravilnom upotrebom i odredjenim vežbama održavamo zdravlje mišića donje karlice, vraćamo senzitivnost i povećavamo celokupno zdravlje. Neki od pozitivnih efekata korišćenja su:

* Jačanje mišića donje karlice, tj. vaginalnih mišića
* Prevencija inkontinencije i prolapsa materice
* Vraćanje prirodne vlažnosti vagine, čak i one izazvane padom estrogena tokom menopauze
* Ublažavanje menstrualnih grčeva i pms-a
* Olakšavanje porodjaja i brže zarastanje tkiva nakon porodjaja
* Povećanje senzualnosti i libida
* Budjenje seksualne energije, jačanje orgazama i bolji seksualni život
* Bolje poznavanje i voljenje sebe i svog tela
* Otklanjanje trauma prethodnih seksualnih iskustava

Kako se koriste yoni jaja

Veličina
Hajde prvo da pričamo o veličini. Yoni jaja dolaze u kompletu u 3 veličine, različita su po dužini i širini.
Veliko ——- 4.5cm * 3cm
Srednje ——- 4cm * 2.5cm
Malo ———– 3cm * 2cm

Veličina koja će vam odgovoarati se ne bazira na veličini vaše vagine ili vašoj telensnoj konstituciji, već zavisi od spospbnosti vačih vaginalnih mišića da zadrže jaje unutar vagine. Ako je jaje premalo, iskliznuće, pa se zato preporučuje da startujete od većeg ka manjem. Žene koje nisu radjale uglavnom biraju srednje jaja, dok one koje su radjale biraju veće.

Higijena
Pre nego što umetnete yoni jaje važno je da ga dobro očistite. Održavanje higijene je jedan od glavnih faktora kako biste iskoristile sve prednosti bez neželjenih efekata.

Pažljivo operite jaja blagim sapunom, najbolje onim koji inače koristite za intimnu negu. Tokom sapunjanja malo otpustite pamučni konac i pomerajte ga nekoliko puta kroz rupicu kako biste je nasapunjali, zatim isperite u početku mlakom vodom, postepeno povećavajući temperaturu ka toplijoj. Zategnite konac i ostavite jaje da se osuši na čistom ubrusu. Posle nekoliko korišćenja promenite konac, i tada koristite interdentalnu četkicu za čišćenje rupice.
Jaje takodje možete potopiti u činijicu sa vodom u kojoj ste rastvorili kašičicu morske soli i dodali nekoliko kapi eteričnog ulja čajnog drveta koje je odličan antiseptik.
Uvek nakon korišćenje temeljno očistite yoni jaje, osušite na vazduhu i pospremite čisto u kesicu do sledećeg korišćenja.

Umetanje
Kada ste odabrali veličinu i pripremili jaje, nadjite povoljan trnutak za prvo umetanje. Bilo bi dobro da to bude momenat kada ćete moći maksimalno da se opustite i posvetite sebi.

Stavite jaje medju dlanove i zagrejte ga. Tupim delom jajeta, koncem okrenutim ka dole, prodjite preko vulve ka otvoru vagine i lagano ga umetnite, slično kao što umećete menstrualnu čašicu ili tampon. Jaje je maksimalno glatko tako da sigurno nećete osetiti bilo kakvu neprijatnost. Možete koristit kokosovo ulje kao lubrikant ukoliko osetite da je potrebno.
Blago pogurajte jaje ka gore kako bi se smestilo gde treba. To možete uraditi prstom ili vaginalnim mišićima. Ne brinite, yoni jaje neće pobeći nigde, vaginalni kanal je ograničen grlićem materice, dalje od njega neće moći.

Držanje jajeta u sebi
Kada ste odabrali odgovarajuću veličinu jajeta i umetnuli ste ga, potebno je da naučite da zadržite jaje u sebi. To će biti dovoljna aktivnost za početak, uz pomoć koje ćete bolje upoznati svoje telo i steći osećaj koje mišiće zapravo treba da koristite. Ako osetite da jaje klizi, obuhvatite ga vaginalnim mišićima i vratite ga gore, dublje u vaginu. Nosite jaje nekoliko desetina minuta, sa postepenim povećavanjem vremena.

Vežbanje

Yoni jaja se najčešće koriste za jačanje mišića donje karlice. Nakon umetanje možete raditi kegelove vežbe, tako što ćete u odredjenim pozama kontrahovati vaginalne mišiće koji obavijaju jaje. Kegelove vežbe možete raditi i bez yoni jajeta, ali sa njim je učinak neuporedivo bolji. Savetuje se da postepeno povećavate vreme vežbanja, startujući od desetak minuta, pa na više, sa povremenim pauzama i umerenik korišćenjem kako ne bi došklo do prezategnutosti mišića. Možete samo nostit jaje dok ste aktivni u kući ili šetnji, nekoliko puta u toku nedelje, pa čak i svaki dan po malo. Sledite svoj instinkt, budite opušteni i osluškujte šta prija vašem telu.

Nemojte koristiti jaje tokom ciklusa, trudnoće i nakon hiruških intervencija.

Kada i gde
Ako nemate dovoljno vremena koje biste posvetile samo za yoni upoznavanje, predlog je da ga koristite tokom svakodnevnih kućnih poslova. Umetnite jaje, pustite muziku, plešite i obavljajte dnevnu rutinu oko spremanja, kuvanja, sredjivanja veša itd.
Možete da se odlučite da spavate sa vašim yoni jajetom, i to je potpuno u redu. Meditirajte ili napunite sebi kadu, stavite mirišljavu so i opustite se. Možete ga nositi i na poslu, samo u početku nosite čvršći doni veš, jer ako neko od kolega ispriča dobar vic, jaje može izleteti.

Vadjenje
U koliko je vaše yoni jaje sa rupicom i koncem, vadjenje će biti izuzetno lako. Opustite se, blago povucite končić i gotovo.
Nekon više prakse, žene prestanu koristiti konac i bez problema izvade jaje. To je najlakše obaviti u čučnju, uz pomoć blagog potiskivanja vaginalnim mišićima. Jaje se može obuhvatiti i prstom kada se dovoljno spustilo.
Očistite svoje yoni jaje i spremite ga u kesicu.

Ono što osećate da je najbolje za vas, to i radite. Sledite svoje instinkte, nadjite svoj balans.

 

Informacije preuzete iz knjige „The Yoni Egg“, autorke Lilou Mace