Vodič za Kegelove vežbe

Vodič za Kegelove vežbe

Ako niste čule za Kegelove vežbe, devojke, mnogo propuštate! Bez obzira na starost ili pol, Kegelove vežbe čine reproduktivne organe zdravijim.

Prvi ih je otkrio i preporučio ginekolog Arnold Kegel 1948. godine. Kegelove vežbe su zapravo kontrahovanje mišića dna karlice. Vežbanje ovih specifičnih mišića pomaže kod urinarne (i fekalne!) inkontinencije kod muškaraca i žena, naročito kod žena tokom trudnoće, i doprinosi boljem seksualnom životu. Žene koje redovno rade Kegelove vežbe mogu imati duže i intenzivnije orgazme, a muškarci mogu primetiti jači intenzitet erekcije. Da li je potreban još neki razlog da biste počeli da radite ove vežbe?

Pre svega, da se upoznamo sa tim delom tela. Dno karlice je upravo tamo gde i zvuči da bi trebalo da se nalazi: ispod karlice. Sastoji se od tri sloja mišića, koji funkcionišu kao podrška za bešiku, creva i matericu. Ti mišići imaju veliku ulogu u trudnoći, posebno kod porodjaja, jer oni sprovode bebu kroz karlicu.

 

Kako se rade Kegelove vežbe?

1. Pronađite prave mišiće. Najlakši način je da stegnete mišiće kao kada vam se piški. Da, nije baš lako u koliko zaista trenutno nemate tu potrebu, ali ako uspete to da uradite i zadržite na sekund, onda ste ih dobro locirali.

2. Trudite se i vežbajte što češće. U početku će biti nephodno da se malo koncentrišete na ono što pokušavate da uradite. Vremenom kada steknete rutinu i kada budete mogli da uradite kontrkciju mišića bilo da sedite, stojite ili ležite, to će značiti da ste na dobrom putu do savršenih Kegelovih vežbi.

U bilo kom od tih položaja, kao i u bilo kojoj situcaciji možete vežbati. Držite stisak tri do pet sekundi, a zatim pustite tri do pet sekundi. Ako primetite da kontrahujete mišiće zadnjice i stomaka, to nije to, podsetitie se onoga kada vam se piški. U početku će biti potrebna koncentracija i fokus, ali zapamtite, radi vašeg zdravlja, trud se isplati.

3. Neka to bude redovna praksa. Kao i kod svi vrsta vežbi, najbolji rezultati dolaze kada se rade redovno. Lekari savetuju 10 do 15 ponavljanja, tri puta dnevno. A kad Kegelove vežbe postanu rutina, radićete ih svuda i u bilo koje vreme. Dobar trik je da ih vežete za neke radnje koje obavljte svakodnevo, kao npr. pranje zuba ili sudova, čekanje na semaforu (kao pešak ili vozač), čitanje novina… Ako iz bilo kog razloga ne možete da radite Kegelov vežbe evo alternative

Šta doprinose Kegelove vežbe?

Zapravo, mnogo! Mnoge žene ne shvataju da su mišići dna karlice direktno povezani sa zdravljem urinarnih puteva, creva i vaginalnim zdravljem. Evo spiska izvrsnih stvari koje Kegelove vežbe mogu učiniti za vaše zdravlje.

1. Pomoć kod inkontinencije. Ako ne znate šta znači “inkontinencija”, onda budite srećni. Najjednostavnije rečeno, nemogućnost zadržavanja mokraće, a ponekada i analne kontrole. Neprijatno je naći se na javnom mestu, čak i da ste sami u svojoj kući, a da morate da se suočite sa ovakvom vrstom problema. Međutim, redovnim vežbanjem ćete ojačati mišiće oko bešike i creva, i pomoći da se inkontinencija uspešno kontroliše.

2. Da sve bude na svom mestu. Nužan deo starenja je da sve počinje da visi. Starenje, a ponekada i porođaj mogu dovesti do prolapsa uterusa, što znači da se materica spušta, u nekim slučajevima čak i van vagine. Dakle, ako ne želite da upoznate svoju matericu lično, onda se bacite na “Kegela”.

3. Omogućava bolji orgazam. Mišići o kojima svo vreme govorimo su oni isti mišići koje koristite tokom seksa. Držeći ove mišiće u top formi, zagarantovano će vaši orgazmi biti intenzivniji, i lakše ćete dolaziti do njih.

4. Olakšaće poslednji trimestar trudnoće. Kao što smo već rekli, Kegelove vežbe su odlične kod rešavaja problema inkontinencije, što je sve što trudnice žele do kraja trudnoće da im se ne dogodi. Ako planirate trudnoću, počnite sa Kegelovim vežbama još večeras!

izvor: http://www.youbeauty.com/fitness/a-girls-guide-to-kegel-exercises/
video: https://www.youtube.com/watch?v=nMElITsNPds
photo: https://www.pinterest.com