Šta znači boja menstrualne krvi?

Šta znači boja menstrualne krvi?

Na osnovu boje menstrualne krvi možete saznati dosta o svom zdravstvenom stanju. Recimo, narandžasta ili siva krv može ukazati na neku vrstu vaginalne infekcije.

U toku menstruacije, telo izbacuje tkivo i krv iz materice kroz grlić u vaginu. Menstrualna krv se može razlikovati u boji, može varirati od roze i svetlo crvene do bordo, tamno baon, pa čak i crne, u zavisnosti koliko je krv stara, uticaja moguće infekcije ili drugih zdravstenih stanja. Na primer, krv koja se duže zadržala u materici, i oksidirala, imaće tamniju boju. Takodje, hormonski poremećaj može uticati na boju i teksturu menstrualne krvi.
Hajde da vidimo tu paletu boja, kakve se promene mogu dešavati, šta su ugrušci, na šta se treba obratiti pažnja tokom trudnoća, koje su moguće infekcije i kada bi bilo poželjno da se javite ginekologu.

Crno

Crna krv se može pojaviti na početku ili na kraju menstruacije. Takva boje je javlja kod krvi kojoj je bio potreban duži vremenski period da izadje iz materice, to je krv koja je oksidirala. Prvo je bila tamno crvena, braon i na kraju crna.
Crna krv može skrenuti pažnju i na moguću blokadu unutar vagine. Ostali simptomi vaginalne blokade mogu biti:

  • iscedak neprijatnog mirisa
  • otežano mokrenje
  • svrab ili oteklina u ili oko vagine
  • temperatura

Braon ili bordo

Isto kao i crna krv, braon ili bordo krv se uglavnom javlja na početku i na kraju menstruacije. To je krv koja je takodje oksidirala kao crna krv, samo u kraćem vremenskom periodu, i može biti različitih tamnih nijansi.
Krv ovakve boje koja se javi van perioda menstruacije, može biti znak trudnoće, a to je zapravo implantacijsko krvarenje. Ginekolzi tako nazivaju krvarenje koje se javlja kao posledica usadjivanja oplodjene jajne ćelije u zid materice.
Ako se braon iscedak javi u toku trudnoće, to može biti znak pobačaja ili vanmaterične trudnoće. Lohije su bordo ili braon vaginalni iscedak koji se javlja posle porodjaja i to je uobičaeno posporodjajno krvarnje. Telo izbacuje višek krvi iz materice i to krvarenje može trajati nekoliko dana, do čak 2-3 meseca. Ne ukazuje na problem i može vrirati u boji od jarko crvene do svetlo roze.

Jarko crvena

Intenzivno crvena krv je sveža krv koja je rezultat stalnog protoka krvi. Ovakva boje krvi se kod nekih zena javlja tokom kompletnog trajanja menstruacije i one ne primećuju promene u boji menstrualne krvi. Najčešće menstruacije započinju ovkvom bojom krvi, koja pred kraj tamni.Mrlje ili iscedak sveže jarko crvene krvi van perioda menstruacije mogu biti pokazatelj polno prenosivih infekcija, npr. hlamidije, gonoreje, ili izraslina poput polipa ili fibroida, pa čak raka grlića materice.

Roze

Ružičasta krv ili mrlje mogu se pojaviti kada se menstrualna krv pomeša sa cervikalnom tečnošću.

Kod upotrebe hormonske terapije koja smanjuje nivo estrogena u telu, može se javiti krv roze nijanse u toku menstruacije. Ovakva boja krvi se takodje može javiti ponekada nakon sexa, i ukoliko se to ne dešava često, ne ukazuje na problem.

Tokom trudnoće, roze iscedak u kombinaciji sa grčevima može ukazivati na pobačaj, i preporuka lekara je da se odmah uradi kontrolni pregled.

Drugi uzroci roze menstrualne krvi mogu biti:

  • nagli gubitak težine
  • nezdrava ishrana
  • anemija

Narandžasta

Krv koja se meša sa cervikalnom tečnošću, takodje može imati narandžastu boju, ali takva krv može ukazati na infekciju, kao što je bakterijska vaginoza ili trihomonas. Osobe čija je krv narandžaste boje a imaju i vaginalni svrab, nelagodan osećaj i sekret žuto-zelene ili druge neobične boje obavezno da posete svog ginekologa.

Siva

Siva boja krvi ili sekreta su obično znak bakterijske vaginoze, koja nastaje usled neravnoteže izmedju korisnih i štetnih bakterija vaginalne flore. Leči se antibioticima koje prepisuje ginekolog na osnovu rezultata vaginalnog brisa.Ostali simptomi bakterijske vaginoze su:

  • svrab u, i oko vagine
  • neprijatan vaginalni miris koji podseća na miris ribe
  • peckanje ili bolno mokrenje


 
Ugrušci u krvi menstruacije

U krvi zdrave menstruacije mogu se videti delove sluznice materice. Ovi mali komadići tkiva, ili ugrušci u krvi nisu razlog za zabrinutost. Međutim, vrlo obilno i produženo krvarenje ili veliki ugrušci mogu biti znak menoreje. Menorejom se smatraju neobično obilne menstruacije, i one koje traju duže od 7 dana.

Menstruacija je kod svih žena različita, a krv može meniti boju i teksturu u toku jedne menstruacije ili iz meseca u mesec. Zato je bitno da pratite ciklus i prepoznate šta je ono što je za vas normalno i da na osnovu tog znanja na vreme reagujeta kada prepoznate da je potrebno.

Tekst je informativnog karaktera, nemojte ga shvatiti kao preporuku za lečenje, već se obratite lekaru.