Menstrualne čašice – kako ću znati da…

Menstrualne čašice – kako ću znati da…

  • Da je izvadim a da me ne boli?
  • Da li treba da skrtarim produženi nastavak?
  • Koliko često treba da je praznim?
  • Gde treba da ispraznim čašicu?
  • Da je ispraznim bez nereda?
  • Šta treba da uradim ako osetim bol tokom nošenja menstrualne čašice?
  • Da li je sve u redu pošto ne osećam čašicu?

Saveti za bezbolno otklanjanje menstrualne čašice

Korišćenje čašice ne bi trebalo da nanosi bilo kakav bol, pa tako ni vadjenje čašice. Ako osećaš bol tokom vadjena, znači da još uvek nisi savladala metod koji je možda najbolji samo za tebe. Delimo savete jedna drugoj, čitate tekstove, gledate snimke, ali lično iskustvo je najbolji učitelj.

Dva osnovana pravila su:
1. Obavezno stisni dno češice kako bi se otklonio vakum pre nego što izvučeš čašicu. Produženi nastavak nije dno čašice, već je to deo čašice koji vidiš u sledećem video – video 1.

2. Kada izvlačiš čašicu, i kada se prsten čašice približi samom izlazu vagine, nagni čašicu, kako bi prsten izašao pod uglom – video 2. Ovako će se smanjiti obim prstena zbog ugla pod kojim izlazi i nećeš osaćati potencijalni bol koji se može desiti ako čašicu samo izvučeš ravno na dole.
Ovakav bol možeš da izbegneš i tako što ćeš prstom saviti prsten čašice tokom vadjenja – video 3.

Da li treba da skrtarim produženi nastavak?

Odgovor je jednostavan. Ako ti nastavak smeta, skrati ga.
Produženi nastavak nije isti kod svih vrsta čašica. Kod Yuuki menstrualnih čašica nastavak je nazubljen da ne klizi, čvršći u odnosu na ostale i korisnice ga u 90% slučajeva skraćuju zato što im smeta. Nastavak nema potrebe da viri van vaginalnog otvora, i postepeno ga možeš skratiti tako da se završava na 5-10mm od ulaza u vaginu – video 4.

Merula menstrualne čašice imaju specifičan produženi nastavak, koji podseća na merdevine. Izuzetno je mekan i udoban i často ga žene ne skraćuju jer se ne oseća i ako viri van vaginalnog otvora.
Slično je i sa LaliCup čašicama. Njihov nastavak je tanak, nešto duzi nego obično i ima nekoliko podeoka u vidu kuglica na sebi, koje pomažu da se izbegne klizanje tokom vadjenja. Mekan je i udoban i ne mora se skraćivati u koliko ne smeta.

Na koliko sati treba da praznim čašicu?

Menstrualnu čašicu moraš da isprazniš i opereš na 12 sati. U medjuvremenu sve zavisi od toga koliko je krvarenje obimno i koje je veličine čašica, tj. koliki joj je kapacitet. Nakon 3-4 ciklusa tačno ćeš znati kada treba da isprazniš čašicu.
Većina žena nema obimno krvarenje, tako da veću čašicu koja prosečno ima 35-40ml prazne ujutro i uveče, ponekada još jednom u toku dana.
Za one žene koje imaju oskudno krvarenje, obaveza pražnjenja čašice, pa čak i manjih modela koje imaju oko 20-25ml, je samo 2 puta u roku od 24h.
Kod obimnijih krvarenja, žene koje su navikle da menjaju super tampon ili uložak na svakih 2 sata, čašicu će prazniti na 4-8 sati, u zavisnosti da li njihove karakteristike dozvoljavaju odabir veće čašice sa većim kapacitetom, što omogućava redje pražnjenje čak i kod najobimnijeg krvarenja. – video 5.

Gde treba da ispraznim menstrualnu čašicu?

Pražnjenje čašice je najlakše obaviti tokom tuširanja, zato što si tada lišena brige o neredu. Izvadiš čašicu, krv prospeš u slivnik, čašicu opereš sapunom i vodom, dobro je ispereš i ponovo umetneš. U toku dana, kada prazniš čačicu, sadržaj prospeš u wc šolju. Kada si u prirodi, na planinarenju ili kampovanju, poneseš flašicu vode sa sobom, krv iz čašice prospeš pored stabljike biljke ili u travu i ispereš čašicu vodom iznad mesta gde si je ispraznila. Tako će krv sa vodom doći do korena i nahranit biljku brojnim mineraima koje sadrži. Pročitaj ovde kako menstrualna krv može da pospeši zdravlje tvojih kućnih biljaka.

Kako ću da ispraznim menstrualnu čašicu bez nereda?

U periodu navikavanja, tokom prvih nekoliko menstruacija, može se desiti da budeš nespretne, i to je sasvim ok, ništa strašno, sve fleke od krvi su lako perive. To je isto kao da učiš da voziš bicikl ili rolere. Što duže voziš, sve si sigurnija i spretnija, samo što ti za čašicu ne treba kaciga. Uvek, bilo to na početku ili kasnije, najjednostavnije je da pražnjenje obaviš tokom tuširanja. Drugo, menstrualna krv nije tečna kao voda, već je prilično gusta i ne raspršuje se lako. Šanse da dodje do nereda su veće u koliko je čašica napunjena do vrha, tako da savetujemo češće pražnjenje u početnoj fazi u koliko je obimnije krvarenje. Verovali ili ne, nakon malo iskustva prežnjenje bez nerada je izvodljivo i u javnom toaletu.

Šta da radim ako me boli tokom nošenja?

Najbolja mestrualna čašica za tebe je ona koja ti je najudobnija i koju ne osećaš tokom nošenja. Ne bi trebalo da osćaš bilo kakav bol ili neprijatnost tokom nošenja.
U koliko osečaš bol tokom umetanja čašice, koji se obično javlja kada je oskudno krvarenje, uzan vaginalni ulaz ili koristiš preklop čašice koji tebi ne odgovara, obavezno čašicu pokvasi vodom, a ako to ne pomaže možeš da koristiš lubrikan na bazi vode, ili koristi uži preklop čašice koji će više da ti odgovara. Pogledaj kakve sve preklope čašica možeš da koristiš i isprobaj koji bi bilo najbolji za tebe.
Bol možeš da osetiš i u koliko se čašica nije pravilno otvorila. Može da se desi da nakon umetanja, poluotvorena čašice prodje pored grlića, otvori se tek tada i nalegne na njega. Tada obično vrlo brzo dodje i do curenja. Da bi taj problem rešila, čašicu prilikom umetanja pusti da se otvori što niže u vaginalnom kanalu i tako otvorenu je poguraj gore, toliko da ne viri van vaginalnog kanala. Nema potrebe da je potiskuješ visoko kao tampon. Ona će se sama smestit gde je najudobnije – video 6.

Vodi računa prilikom odabira MČ o visini grlića materice i u koliko je nizak odaberi adekvatan model.
Ako osetiš jak bol ili grč, najverovatnije je čašica otputovala do grlića i obuhvatila ga. To se uglavnom dešava kada je čašica užeg obima a vaginalni prostor je širi ili je grlić nizak a model čašice nije odgovorajući. Tada biraš čašicu sa većim obimom ili model za nizak grlić.

Ja uopšte ne osćem čašicu, da li je to normalno?

Jupiii, dobrodošla u klub! Ako ne osećaš čašicu, ne curi i sve o čemu vodiš brigu je da ne zaboraviš da je isprazniš, to znači da si postala Profi Korisnica Menstrualne Čašice. Zidovi vagine imaju malo nervnih završetaka, i to je razlog zašto ne osećamo prisustvo čašice. Put do profi titule nije uvak jednostavan, moram priznati. Većina žena se navikne tokom 1-3 ciklisa, od kojih se veliki procanat navikne tokom prvog korišćenja. Medjutim, pojedine žene budu uporne, i savladaju sve tehnike tek nakon 5-6 ciklusa, i ako se savetuje da se nakon trećeg neuspešnog razmotri drugačiji model u odnosu na prvobitno odabran.