Kako da očistite čašicu u javnom toaletu

Kako da očistite čašicu u javnom toaletu

Neki javni toaleti izgledaju čisto i donekle zaista i jesu, a neki baš znaju biti prljavi. Kako god, javni su pa se u njma ne osećamo prijatno i opušteno kao kod svoje kuće, i stepen čistoće je svakao niži.

Ako se baš zadesi da vreme do prežnjenja menstrualne čašice ističe, a nisi blizu kuće, moraćeš to da obaviš u javnom toaletu. Činjenica je da će se to desiti retko, s obzirom na veliki kapacitet menstrualnih čašica i redju potrebu za prežnjenjem u odnosu na potrebu za promenom tampina ili uložak. Kod obimnijeg krvarnja, uglavnom samo drugog dana ciklusa, i u slučaju da tvoje karakterisitke za odabir čašice nisu dozvolile da odabereš čašicu sa velikim kapacitetom, može se desiti da ćeš pražnjenje povremeno morati da obaviš u javnom ili zajedničkom toaletu.

Pražnjenje čašice u javnom toaletu sigurno nije razlog da odusteneš od upotrebe menstrualne čašice, naročito kada postoji toliko dobrih razloga da se prebaciš sa tampona i uložaka na korišćenje višekratnog proizvoda!

Samo pozitivno, stvarno nije ništa strašno

  • Kao i inače, kada koristiš javni toalet, pre ulaska u kabinu ćeš oprati ruke zato što sigurno nisu baš najčistije, zatim ćeš metodom „čarobni laktovi“ otvoriti i zatvoriti vrata od kabine, i tako će ruke ostati savršeno čiste. Možeš da koristiš ubrus kojim si obrisala ruke, tako što ćeš njime dodirivati kvake.
  • Ponesi flašicu sa vodom u toalet. Isprezni čašicu, isperi je vodom iznad wc šolje, i ponovo umetni. Ako imaš malo vode, čašicu prvo obriši papirom jer će ti tako biti potrebna minimalna količina vode za ispiranje.
  • Ako nemaš flašicu sa vodom, koristi vlažne varamice bez alkohola, papirne maramice ili toalet papir. Dobro pregledaj da se nije zadržao neki komadić papira na čašici, pre nego što je ponovo umetneš. U redu je čak i da samo isprazniš čašicu i odmah je ponovo umetneš bez ispiranja, zato što je dozvoljeno vreme do pražnjenja do 12 sati.   
  • Ako koristiš sprej za dezinfekciju menstrualne čašicepotpuno isprazni čašicu, obriši toalet papirom ili maramicom i zatim naprskaj dovoljnu količinu preparata na spoljnju i unutrašnju površinu čašice. Ostavi da deluje jedn minut. U koliko je potrebno možeš ponoviti proces. Sprej ne moraš ispirati nakon dezinfekcije menstrualne čašice, zato što je bezbedan i PH neutralan.
  • Važno je da kada stigneš kući čašicu isprazniš i opereš vodom i sapunom koji koristiš za održavanje higijene čašice. Kada smo već kod toga, da se podsetimo kakav sapun bi trebalo da koristiš. Ako stalno upotrebljavaš neodgovoarajući sapun, može se desiti da se oštetiti silikon i skrati životni vek čašice. Postoje sapuni koji sadrže određene masne sastojke, losione ili ulja, što je ok za tvoju kožu, ali često korišćenje masnih sapuna za pranje čašice dovodi do zadržavanje te masnoće na površini silikona, čašica menja boju i može se desiti neprijatan miris, a može da dodje i do iritacije sluzokože vagine. Preporučljivo je je da koristiš intiman sapun ili prirodan nemasan sapun, recino od kokosovog ulja.
  • Obrati pažnu da li postoji poseban toalet za mame sa bebama ili toalet za invalide. Takvi toaleti su uglavnom čistiji jer se redje koriste i što je za tebe najvažnije, imaju lavabo u istoj prostoriji, tako da su idalni za potrebe pražnjenja menstrualne čašice.

Nezgodne situacije se neće često dešavati. Čak i ako moraš da prezniš čašicu u zajedničkom toaletu na poslu, vremenom ćeš steći dovoljno iskustva i to ćeš obavljati sa lakoćom. Čašicu uvek isprazni pred izlazak iz kuće, tako ćeš smanjiti šansu da se deci „bingo“ u tržnom centru. Kada si u udobnosti svog doma, redovno ćeš prati čašice vodom i sapunom, a sterilizaciju ćeš obaviti nakon završene menstruacije, kako bi te čašica sačekala spremna i savršeno čista za sledeću.

 

photo: https://menstrualcupaholic.com/using-a-menstrual-cup-in-a-public-bathroom/