Kako da očistite čašicu u javnom toaletu

Kako da očistite čašicu u javnom toaletu

Neki javni toaleti izgledaju čisto i donekle zaista i jesu, a neki su užas. Ako se baš zadesi da vreme do prežnjenja ističe, a niste blizu kuće, moraćete to da obavite u javnom toaletu. Odmah da vas podsetimo da će se to desiti baš retko, s obzirom na kapacitet menstrualne čašice i redju potrebu da se čašica prazni u poredjenju sa promenom tampina ili uložaka. Čak i kod jačih ciklusa, gde se preoručuje veća čašica, samo drugog dana ciklusa, kada je kod većine žena najjače curenje, možda će se desiti ovakva situacija.

Pražnjenje čašice u javnom toaletu sigurno nije razlog da odustenete od korišćenja menstrualne čašice, naročito kada postoji toliko dobrih razloga da se prebacite sa tampona i uložaka na jednokratnu upotrebu!

Samo pozitivno, stvarno nije ništa strašno

  • Isto kao i inače kada idete u javni toalet, prvo ćete oprati ruke koje sigurno nisu baš najčistije i onda ćete metodom „čarobni laktovi“ otvoriti i zatvoriti vrata od vaše kabine, i tako će ruke ostati savršeno čiste. Možete koristit i ubrus kojim ste obrisali ruke, tako što ćete njime dodirivati kvaku.
  • Ponesite flašicu sa vodom u toalet. Ispreznite čašicu, isperite je vodom iznad wc šolje, i ponovo umetnite. Ako imate malo vode, čašicu prvo obrišite papirom jer će vam tako biti potrebna minimalna količina vode za ispiranje.
  • Ako nemate flašicu sa vodom, koristite vlažne varamice bez alkohola, papirne maramice ili toalet papir. Dobro pregledajte da se nije zadržao neki komadić papire na čašici, pre nego što je ponovo umetnete.
  • Važno je da kada stignete kući čašicu operete sapunom koji inače koristite za održavanje higijena čašice. Kada smo već kod sapuna, da na kratko obradimo i tu temu. Ako koristite neodgovoarajući sapun, možete ošteriri čašicu kao i naškoditi vašem zdravlju. PH nivo sapina koji koristite za čašicu bi trebalo da bude od 3.5 do 5.5, što znači da bi intiman spun bio idealan. Takodje, pored PH vrednosti bitno je da sapn ne bude masan. Postoje sapuni u koje se dodaju odredjeni masni sastojli, losioni ili ulja, što je ok za vašu kožu, ali često korišćenje masnih sapuna za pranje čašice bi dovelo do zadržavanje te masnoće na površini silikona, čašica bi promenila boju i dobila neprijatan miris, a može doći i do iritacije sluzokože vagine.
  • Pogledajte da li postoji poseban toalet za mame sa bebama ili toalet za invalide. Takvi toaleti su uglavnom čistiji, naročito ovi koji su namenjeni invalidima, i što je najvažnije, imaju lavabo u istoj prostoriji, tako da su idalni za potrebe pražnjenja menstrualne čašice.

Situacije u kojima ćete morati da se dovijate će biti retke. Čak i da nisu, vremenom ćete imati dovoljno prakse da ćete sve obavljati vrlo lako. Podsećamo vas da je važno da kada ste u udobnosti svog doma obavite redovno prenje čašice vodom i sapunom, kao i sterilizaciju nakon završenog ciklusa, kako bi vas čašica sačekala spremna i savršeno čista za sledeći ciklus.

photo: https://menstrualcupaholic.com/using-a-menstrual-cup-in-a-public-bathroom/