Čašica ili tampon?

Čašica ili tampon?

Čašica ili tampon?

U ženskoj torbi, pored ostalog, uglavnom možete naći po neki uložak ili tampon, za svaki slučaj. Iako su to proizvodi koje žene najčešće koriste, sa ponosom vam možemo reći da njihovo mesto u ženskim torbama polako preuzimaju Yuuki menstrualne čašice.

Prve čašice su proizvedene još 1980-ih, tako da nisu potpuna novost. Međutim, u posljednjih desetak godina postaju popularne širom sveta. Nejasno je zašto čašice nisu još popularnije. Postoji nekoliko neodgovorenih pitanja, sumnji i misterija kada su menstrualne čašice u pitanju.

Da razjasnimo

Menstrualne čašice su higijenska pomoć i zamena za tampone i uloške. Kao i tampon, čašica se ubacuje u vaginu, ali krv se ne apsorbuje kao kod tampona i uložaka, već se sakuplja. Posle nekoliko sati, u zavisnosti od jačine krvarenja, čašica se uklanja, isprazni, očisti vodom, a zatim se ponovo umetne. Višekratnost je jedna od prednosti, koja će prijati vašem novčaniku iz razloga što nećete više imati troškove svakog meseca, a prijaće i planeti zemlji koja će biti poštedjena velike količine otpada. Takodje, veoma važna prednost je to što je zdravije koristit čašicu u odnosu na uobičaena sredstva higijene.

Žene tokom svog života iskoriste do 14.000 tampona, to je zaista veliki broj. Kada je čašica u pitanju, računajte samo na nekoliko komada tokom menstrualnog doba, jer se uz pravilno održavalje jedna može koristiti i duže od 10 godina. To nam daje potpuno drugačiju dimenziju razmišljanja o jednokratnoj kupovini, i trošku od oko 2500din. Vaša investicija se vraća u roku od 6-7 meseci, a takođe ćete potpuno smanjiti količinu otpada i na taj način doprineti zaštiti životne okoline.

Čašica ili tampon?

 

Još jedan veliki plus je materijal. Menstrualna čašica je napravljena od medicinskog silikona. Optimalno je mekana i savitljiva, prilagodjava se vašem telu, i nije impregnirana dezodoransima ili superabsorbentima. Nema supstanci na koje bi krv mogla reagovati i negativno uticati na vaše zdravlje.

5 plus za menstrualnu čašicu

Ako žena odabere pravu čašicu, neće je osećati tokom nošenja, tako da se može posvetiti uobičenim aktivnostima na koje je navikla. Mnoge sportiskinje i aktivne žene koriste Yuuki čašicu dok treniraju, plivaju, trče, voze bicikl itd. Žene sa obimnim krvarenjem mogu opušteno da spavaju u svim pozama, a trudnice koriste kada posećuju bazene kako bi sprečile pristup hlorisane vode do grlića materice.

• Materijal Yuuki čašice sprečava adheziju bakterija. Rizik od mikoza (gljivičnih infekcija) je neuporedivo manji u odnosu na uloške ili tampone, dok je samo u nekoliko slučajeva, i to zbog neadekvatnog korišćenja, zabeležen sindroma toksičnog šoka (TSS)

• Čašica ne izaziva suvoću vagine jer neapsorbuje prirodnu vlažnost vagine. Superapsorpcija tampona može izazivati povećanje viskoznosti vaginalnih sokova, čime se stvara okruženje koje pogoduje rastu bakterija.

• Čašica ne oslobadja sintetička vlakna tokom nošenja, što je uobičajeno za tampone i uloške.

• Čašica je idealno glatka, za razliku od tampona. Ne može doći do mehaničkog oštećenja sluzokože vagine.

• Iako su čašice izradjene hemijskim putem, nema opasnosti od prenošenja hemikalija u telo kao kod konvencionalnih uložaka ili tampona, a to su uglavnom insekticidi ili herbicidi pamuka, dioksini koji se koriste za izbeljivanje pamuka ili celuloze, ili hlor i drugi zagadjivači iz parfema ili boja.

Izvor: yuukicup.com/en