Preklapanje menstrualne čašice i ‘trikovi’ za lakše otvaranje

menstrualne čašice

Preklapanje menstrualne čašice i ‘trikovi’ za lakše otvaranje

Odgovor na famozno pitanje ‘Kako ti to ubaciš?!’ je jednostavan, ‘Preklopiš čašicu’.

U uputstvu koje dobijate uz menstrualnu čašicu, obično možete videti jednu ili dve metode preklapanja. Potrudiću se da vam u ovom tekstu opišem više načina presavijanja i detaljno objasnim kako to da izvedete. Na kraju teksta ćete pročitati savete kako da se čašica što lakše otvori, da ne bi došlo do curenja. Pre nego što se bacimo na učenje, da se podsetimo osnovnog gradiva kako bi u potpunosti razumele terminologiju. Na slici su pokazani delovi menstrualne čašice i kako ih nazivamo.

Preklapanje menstrualne čašice i 'trikovi' za lakše otvaranje

 

Oblik čašice, tvrdoća i veličina uslovljavaju mogućnost primene odredjenog preklopa. Postoje vrste preklopa koje jdnostavno nije izvodljivo primeniti ako je čašica najmanje veličine i ako je napravljena od čvršćeg silikona. C Punchdown su preklopi koji se najčešće primenjiju, zato što su brzi i laki, i moguće ih je napraviti sa gotovo svim oblicima i vrstama čašica, dok je recimo Labia preklop izvodljiv samo sa mekšim i savitljivijim vrstama čašica.

Dva NAJČEŠĆA preklopa za menstrualnu čašicu

Punchdown preklop se najčešće koristi i najbolji je za početnice. Vrh koji se dobija je uzak, što olakšava umetanje. Čvrsto preklopljenu čašicu možete držati dovoljno nisko, pri dnu, što takodje olakšava umetanje i garantuje da će ostati složena tokom umetanja, tačnije neće se otvoriti na pola puta.

Preklapanje menstrualne čašice i 'trikovi' za lakše otvaranje
C preklop je ‘očas posla’ gotov, i to jednom rukom kada postanete profi. Vrh prekolopa je širi, pa je moj savet da ga ne koristite u periodu navikavanja. Još jedna činjenica zbog koje treba da sačekate profi dane je ta što ovaj preklop ima tendenciju da se otvori prerano, i nije ga lako obuzdadti jednom rukom. To ćete izbeći korištenjem druge ruke kojom ćete držati stisnut vrh tokom početnog umetanja.

Preklapanje menstrualne čašice i 'trikovi' za lakše otvaranje

Ostali preklopi za menstrualnu čašicu

7 preklop i Trougao su gotovo isti, razlika je u tome koliko ćete nisko spustiti gornji rub čašice prema podnožju. Ako imate problem s otvaranjem menstrualne čašice ovo su dva preklopa koje bi trebalo da isprobate. Kod Trougla je vrh čašice uži u odnosu na 7, ali je i veći preklop, pa bi to moglo da dovede do težeg otvaranje unutar vagine.

Preklapanje menstrualne čašice i 'trikovi' za lakše otvaranje

Origami preklop ili Pupoljak kako ga ja zovem. Možda vam izgleda komplikovano, ali verujte da nije. To je zapravo proširena verzije Punchdown-a. Povucite prsten čašice na dole, i onda prevucite jednu stranu preklopljenog dela preko druge. Malo je komplikovano objastiti rečima, ali se nadam da će slika pomoći. Ovo je preklop koji se lako otvara, i prilično je uzan, kako pri vrhu tako i pri dolnjem delu preklopljene čašice, što dodatno olakšava umetanje.

Preklapanje menstrualne čašice i 'trikovi' za lakše otvaranje

Dijamant Dupli Dijamant preklop, ne tako često i rado u upotrebi, ali vredi ih spomenuti. Neobično je da se kod ovih preklopa čašica mora otvoriti od dole na gore otvorenog prstena, što je prilično veliki posao za jednu čašicu, ali sačekajte malo, ima još ‘uvrnutijih’ preklopa.

Preklapanje menstrualne čašice i 'trikovi' za lakše otvaranje

Labija preklop, težak za otvaranje iz sličnog razloga kao kod Dijamant preklopa. Takodje težak za preklapanje i izvodljiv samo kod veoma savitljivih čašica. Jedni razlog da primenite ovaj preklop je u koliko imate problem sa umetanjema zbog širine preklopljene čašice. Naime, Labija preklop ima najmanji obim celom dužinom preklopljene čašice. ‘Štipnite’ prsten čašice, povucite ga ka dole i spakujte u ‘dzep’ tela čašice. Ha-Ha, možda ćete i uspeti, strpljivo i srećno.

Preklapanje menstrualne čašice i 'trikovi' za lakše otvaranje

Dodatni preklopi za menstrualnu čašu

Stvarno ne znam ko ih je izmislio, ali očigledno je da se trudio. Ako ste i vi radoznale i uporne, samo izvolite!

S preklop, pretežak za preklapanje i sa prevelikim obimom, i prevelikom silinom otvaranja, ali možda jednio rešenje za one koje imaju problem sa otvaranjem, što je jedina iskupljujča šansa. U koliko uspete u toj misiji i to do kraja, što znači da ste preklopljenu čašicu zadržali prilikom umetanja, ona će se u vagini sigurno otvoriti iz S preklopa.

Preklapanje menstrualne čašice i 'trikovi' za lakše otvaranje

E preklop je komlikovana verzija C preklopa, bez specijalno iskupljujućeg razlog da se gnjavite s njim.

Preklapanje menstrualne čašice i 'trikovi' za lakše otvaranje

Trikovi za otvaranje menstrualne čašice

Nezavisno od preklopa koji primenjijete, postoji nekoliko trikova koji mogu da pomognu de se čašica otvori do kraja kako biste izbegle curenje, i osećale se opišteno i sigurno. Probajte neku od navedenih tačaka u kombinacaji sa različitim vrstama preklopa i različitim uglovima umetanja (strana na koju je okrenit preklop prilikom umetanja, recimo ka pubičnoj kosti, ka guzi ili sastrane).

  • Zavrtite čašicu unutar vagine za 180 ili više stepeni. Ovo je najčešće dovoljno da se otvari čašica.
  • Potisnite prstom dno čašica nakon umetanja, što može aktivirati prsten da se otvori. Ovaj trik naročito dobro funkcioniše i kmbinaciji sa Punchdown preklopom.
  • Umetnite prst i potisnite zid vagine na mestu gde se preklop češice nije do kraja otvorio, ili samo prodjite prstom u krug izmedju zidova vagine i čašice.  Vagina je rastegljiv organ, tako da bez problema možete primeniti ovaj trik kako biste napraviti mesta čašici de se do kraja otvori.
  • Stisnite nekoliko puta dno čašice.
  • Lagano povucite čašicu na dole nakon umetanja.
  • Ako ste isprobali sve varijante preklopa i sve trikove, a čašica se i dalje ne otvara do kraja, moguće je da je prečnik čašice preveliki za vas, ili je premekana čašica. Većina žena se u periodu od 1-3 ciklusa navikne na svoju čašicu. Ako se uporno i nakon ovog perioda mučite sa otvaranjem čašice, možda je vreme da isprobate neki drugi model.

Najbolje je kada izaberete svoju idalnu čašicu iz prve. To se često dešava, a razlog za to nije samo što ste prevele dane i neći proučavajući koja je najbolje opcija za vas… ima tu i sreće. Neke činjenice je nemoguće znati pre nego što probate prvu čašicu. Tek nakon toga možemo da imamo ideju šta je ono što bi bilo idealno. Tvrdoća čašice najčešće uzrokuje probleme. Građa i jačina mišića donje karlice takodje odredjuju ono što je prikladno za vas. Čvršće čašice  se lakše otvaraju od mekšihPojedine su toliko čvrste da ćete ih jedva zadržati u preklopu prilikom umetanja.