Sve što niste znali a želite da znate o menstrualnim čašicama

Sve što niste znali a želite da znate o menstrualnim čašicama

Da li ste ikada probali?

Nema razmišljanja, ciklusi znaju biti naporni. Ne samo da žene moraju da trpe bolove i PMS, nego su tu  troškovi i neugodnost tampona i uložaka.

A šta ako postoji treća opcija – sa kojom bi možda mogle da zaboravte na vaš ciklus? Ta opcija postoji i zove se menstrualna čašica. Menstrualna čašica je upravo ono kako zvuči, fleksibilna čašica koja se umeće u vaginu kako bi sakupljala menstrualnu tečnost.

Menstrualne čašice su patentirane 1930-ih godina, ali tada nisu bile prihvaćene na isti način kao tamponi i ulošci. Danas sve više žena čuje o menstrualnim čašicama i koristi ih, a većina njih koje probaju se nikada ne vraćaju na upotrebu tampona i uložaka. Zanimljivo? Evo, pročitajte odgovore na sve što nikada niste znale a želele ste da znate o menstrualnim čašicama.

1. Zašto koristiti menstrualnu čašicu (umesto tampona i uložaka)?

Postoji više razloga za prelazak na menstrualnu čašicu. Jedan od očiglednih je to što je bolje za životnu sredinu, jer se višekratna menstrualna čašica koristi dugi niz godina i time drastično smanjuje nerazgradivi otpad. Takođe vam dugoročno štedi novac. Iako menstrualne čašice imaju veću cenu (obično jedna košta od 2500 do 3000 dinara), kupite je jednom i ona traje godinama, a za to vreme vas ciklus prosečno košta 21 dinar.

Većina žene takođe smatra da su menstrualne čašice udobnije i prijatnije od uložaka i tampona. Tamponi se ne smeju nositi duže od par sati ili tokom noći zbog rizika od sindroma toksičnog šoka, dok ulošci često procure. Ako se pravilno umetne, menstrualna čašica ne curi i ne oseća se uopšte. Možete je držati i do 12 sati kada je slabiji ciklus. Rizik od sindroma toksičnog šoka kod menstrualnih čašica je izuzetno nizak u odnosu na tampone.

2. Šta je sindrom toksičnog šoka, i može li ga menstrualna čašica izazvati?

Sindrom toksičnog šoka (ili TSS) je ozbiljan i potencijalno fatalan rezultat bakterijskih infekcija koje mogu nastati kada upijajući materijal koji se koristi u tamponima, dovede do  razmnožavanja bakterija. Zbog toga nikada ne biste trebali koristiti tampon preko noći ili duže od nekoliko sati. Uvek pazite na simptome poput gripa kada koristite tampone. Pročitajte više o tome ovde.

Međutim, rizik od nastanka TSS kod upotrebe menstrualnih čašica je mali, gotovo da ga nema.

3. Kako je umetnuti? Da li boli / ili stvara neprijatan osećaj?

Ako se pravilno namesti, menstrualna čašica uopšte ne bi trebalo da se oseća. Zapravo, većina žena može zaboraviti da je ima, zahvaljujući fleksibilnom medicinskom silikonu koji poprima telesnu toplotu.

Ipak, ne početku je definitivno potrebno neko vreme da naučite kako de je koristite, čak i ako ste godinama koristili tampone. Potrebna je praksa i određeni nivo svesnosti o sopstvenoj anatomiji. Na primer, da li znate gde je grlić materice? Ako ne, to je nešto što ćete otkriti kako biste bili sigurni da pravilno postavljate svoju čašicu. Pogledajte dijagram vagine ovde.

Što se tiče umetanja, menstrualna čašica bi trebalo da sadrži detaljno uputstvo, ali osnove su jednostavne. Čistim rukama preklopite sterilisanu čašicu na način koji vam odgovara i nežno je ubacite horizontalno prema repu. Ako imate problema prilikom umetanja, zapamtite da se opustite i napravite pauzu ako je potrebno. Postoji više načina preklapanja i dobro je da ispobate nekoliko. Zatim se morate uveriti da se čašica otvorila u potpunosti, bilo okretanjem osnove ili nežnim prevlačenjem prstom oko čašice. Tada ste mirni sledećih 3-12 sati, u zavisnosti od dana i jačine ciklusa.

Ako vas ideja umetanja plaši, to je u redu. Dajte sebi vremena da se bolje upozante sa svojim telom. Istražite iskustva drugih žena na internetu. Započnite sa malom čašicom, pokušajte da je koristite samo jedan dan ciklusa da biste videli kako se stvari odvijaju. Opustite se, i ne forsirajte. Takođe možete da koristite lubrikant na bazi vode (ne alkoholni).

4. Kako je uklanjate? Može li se zaglaviti ili izgubiti negde?

Vaš vaginalni kanal je u proseku dugačak samo 6-10cm, i on nije beskonačan, taman tunel u kojem se stvari mogu trajno izgubiti. Dakle, ako imate problem, nemojte paničiti. Samo se opustite i spustite čašicu svojim mišićima (poput napinjanja) sve dok ne uhvatite produženi nastavak prstima. Kada ga uhvatite, blago povucite koliko je potrebno da prstima stisnite dno čašice kako biste otpustili vakum pre nego što izvadite čašicu. Obavezno otpustite vakum, kako bi lako izvadili čašicu.

Naravno, budite pažljivi da ne biste prolili krv preko vaših pantalona ili ispustili čašicu u toalet. Ne početku je najbolje da pražnjenje obavljate u kadi ili sedeći ne wc šolji, kako ne bi brinuli o prolivanju. Čašicu vratite nakon što ste je oprali vodom ili blagim sapunom i vodom.

5. Koliko dugo možete da ostavite čašicu? Šta se dešava noću?

Menstrualnu čašicu možete da ostavite u trajanju do 12 sati,  što znači da je morate isprazniti i oprati  minimum dva puta dnevno, ili više puta ako je potrebno.

Preko nići se konačno možete opustiti i spavati u svom pozama. Ako je ciklus baš jak može se desiti da čašica prelije, u tom slučaju koristite platneni ili običan tanji uložak za svaki slučaj tog dna kada je ciklus najjači. Ostalim danima nema razloga za brigu.

Takođe možete je koristiti tokom vežbanja i plivanja.

Većinu čašica ne možete koristit tokom sexa, mada postije i takve vrste.

6. Čekajte, da li ste sigurni da nema curenja?

Obično, menstrualna čašica curi samo ako nije pravilno postavljena, ako se nije dobro otvorila ili ako je slučajno probušena (što se moze desiti prlikom skraćivanja produženog nastavka, pazite). Tada može deći do curenja zato što čašica nalegne na grlić i krv prolazi pored nje. U periodu navikavanja ćete ukapirati gde se nalazi grlić i otkrićete najbolji metod preklapnja, umetanja i provere da li je sve na svom mestu. Bilo bi  poželjno da tokom navikavanja nosite tanak platneni uložak, ili klasičan.

Međutim, kada je ispravno umetnuta, curenje zbog prelivanja je veoma retko. Za većinu žena, zapremina velike menstrualne čašice je zapravo količina krvi tokom celog ciklusa! Ako imate jak ciklus i zabrinuti ste zbog toga, jednostavno češće praznite čašicu tokom prvih dana, a brzo ćete naučiti koliko često je potrebno da ispraznite čašicu. To je još jedna prednost menstrualnih čašica. Omogućavaju ženama da budu svesne onoga što je normalno za njihov organizam, i stoga primete svaku promenu vezano za svoje zdravlje.

7. Zar nije grozno…? Zašto grozno?!

Na kraju, ovo je pitanje koje neke žene različitih starosnih dobi imaju o menstrualnim čašama. Žalostno je da postoji ovakvo rašireno mišljenje, diskriminativna ideja u društvu da su ženska tela i menstrualni ciklus nešto ružno. Pogotovo kada same žene imaju takav stav. Da, menstrualna čašica zahteva od vas da budete bliski i lični sa svojim telom i da mu posvetite vreme – ali to je dobra stvar! Sledeći put kada dobijete ciklus, nemojte dozvoliti da vas preovlada apatija, i da presedite dane na kauču, oslobodite se uz menstrualnu čašicu. Poručite ovde.

 

 

Izvor podataka i fotografija Teen Vogue   (https://www.teenvogue.com)