Menstrualne čašice i plivanje

Menstrualne čašice i plivanje

Postoje odredjeni problemi sa kojima se žene moraju suočiti tokom plivanja, u moru ili bazenu. Menstruacija je jedna od najvećih prepreka. Ako ne želite da preskočete plivanje zbog ciklusa, neophodno je pronaći rešenje.

Kupanje sa ulošcima je očigledno nemoguće! Oni apsorbuju vodu i postaju poput mokrih pelena. Tamponi su bolja, ali ne sjajna opcija. Oni apsorbuju malu količinu krvi koju treba da zadrže, a natapaju se vodom tako da morate da trčite do toaleta posle svakog izlaska i vode, a da ne pričamo o končiću koji vrlo lako izviri.

Da li smete da plivate kada imate menstruaciju?

Kratak odgovor na ovo pitanje je DA. Zapravo, veoma je preporučljivo. Žašto? Prvo, plivanje je vežbanje, a fizička aktivnost tokom ciklusa doprinosi ublažavanju grčeva. Drugo, možete poboljšati svoje raspoloženje.

Sa menstrualnom čašicom ste mirni

Najbolja alternativa, je korišćenje višekratnijih menstrualnih čašica. Izradjene od medicinskog silikona, najčešće u obliku zvona, fleksibilne su i jednostavne za upotrebu. Čašicu nosite unutar vaginalnog kanala tokom menstruacije. Ona sakuplja menstrualnu tečnost, ne apsorbuje, za razliku od tampona i uložaka. Menstrualna čašica stvara blagi valum a krv koju sakuplja neće biti u dodiru sa vazduhom, tako da nema stavranja bakterija, kao ni neprijatnih mirisa. Takodje, vakum će obazbediti da voda ne ulazi u čašicu tokom plivanja. Možete je koristiti tokom dana i noći, čak i do 12 sati do pražnjenja. Kada je obimnije krvarenje, biće potrebno da ispraznite čašicu nekoliko puta, ali mnogo redje nego što je nepohodno da menjate uložak, a pogotovo tampon.

Menstrualne čašice smatraju se idealnim za kupanje. Budući da zadržavaju više menstrualne tečnosti od svojih arhaičnih rodjaka (ulošci i tamponi), i da ne apsorbiju tečnost, one će vam omogućiti da plivate bez brige duži vremenski period, nekoliko sati u zavisnosti od jačine krvarenja. Možete se slobodno kupati, ulaziti i izlaziti iz vode više puta bez potrebe da trčite do toaleta. Savetijemo da ispreznite čašicu pred polazak na kupanje i da obratite pažnju kada su obimniji dani.

Idealno je da se naviknete na čašicu neko vreme pre nego što počnete da je koristite za plivanje. Navikavanje nekada traje nekoliko ciklusa, ali vrlo često se dešava da to bude iz prve i da ostane „večna ljubav iz prvig pokušaja“.

Ako dodje do curenja, to je verovatno zbog pogrešnog položaja čašice, ili se nije do kraja orvorila unutar vaginalnog kanala. Dakle, potrebno je malo prakse da biste otkrili pravi način kako da je postavite.

Pravi rezultat je da:

* Nema curenja
* Nekoliko sati do menjanja
* Bez apsorbovanja
* Nema končića
* Bićete spokojni i rasterećeni

Šta ako se desi da voda ulazi u čašicu

Dešava se i to. Na osnovu brojnih iskustava, zaključak je da je to zaista redak slučaj. Uglavnom je u pitanju neodgovarajuća veličina čašice, odnosno premala čašica u odnosu na vaginani prostor. U koliko voda ulazi tokom plivanja, ne znači da ta ista čašica neće da funkcioniše ispravno na „suvom“. Voda može da udje kroz rupice na čašici koje su tu radi otklanjanja vakuma, i to ne predstavlja problem već malo remeti kompletan osećaj rasterećenosti zato što iziskuje češće pražnjenje. Postoje čašice koje su dizajnirane bez rupica, i one su odlična alternativa. Na žalost, dok ne probate da plivate sa vašom čašicom, niko u napred ne može da predpostavi da li će bit sve ok.

Evo šta kažu srećne korisnice

* Ja sam svoju kupila prošlo leto, i prvi put je probala na moru. Obično imam vrlo obilne menstruacije. Čašica je spasla letovanje! Skakanje, kupanje, bez i malo curkanja, kao i bez ulaska vode u nju. Preporod!

* Ja sam prošlo leto kupila čašicu baš zbog mora i oduševila sam se. I dan danas se pitam zašto to nisam ranije uradila :))

* Vodim kajak ture, i inače sam na poslu morala tampoine da koristim, a ne volim ih… ovo leto sam uzela čašicu i genijalna je… zaboravim da imam menstruaciju.

* Ne znam kako bi preživela leto bez nje! Ne praznim je kada izadjem iz vode, ništa ne udje… a skačemo i divljamo u moru!

* Toliko sam opuštena da bez razmišljanja rešim da odem na bazen sa decom, i tek onda shvatim da mi je drugi dan menstruacije. Bez čašice mi ne bi palo na pamet ni da pomislim ba bazen.