Šta su zapravo menstrualne gaćice i koje su prednosti

menstrualne gaćice

Šta su zapravo menstrualne gaćice i koje su prednosti

Menstrualne gaćice su donji veš koji je predvidjen da se nosi tokom menstruacije, kako bi zamenile jednokratne proizvode kao što su tamponi ili ulošci. Napravljene su tako da se u njima osećate udobno i sigurno. Unutrašnji sloj ima visoku moć upijanja, koji u odnosu na uloške, u tankom sloju obezbedjuje više nego duplo duži period vremena nošenja i udoban osećaj kao da nosite običan donji veš. Specijalan, takodje unitrašnji sloj je nepropusan za tečnost ali propušta vazduh tako da nećete imati osećaj uparenosti tokom nošenja menstrualnih gaćica. Nakon nošenja se peru, suše i ponovo nose. Ako ih pravilno održavate mogu da traju duže od 5 godina.

Postoje dve vrste menstrualnih gaćica

U našoj prodavnici postoje dve vrste mentrualnih gaćica. Troslojne i četvoroslojne. Glavna razlika je u upijajućem sloju, tačnije troslojne ga nemaju. Obe vrste gaćica imaju nepropusni sloj koji „diše“. To je zapravo tanak premaz od poliuretana ili poliestera koji je mikroperforiran tako da ne propušta tačnost ali propušta vazduh.
Upijajući sloj je od prirodnog bambusa, koji ima veliku moć upijanja i može da zadrži količinu krvi kao 2-4 klasična uloška. Idealne su za dane kada je obimno krvarenje i tokom spavanja jer im se zaštitni sloj napred i pozadi pruža dovoljno visoko da spreči bilo kakvu mogućnost curenja. Mogu se nositi do 12 sati, u zavisnosti od jačine krvarenja, udobnosti i vaših navika. Upijajući sloj je debljine oko 3mm i mekan je, tako da se neće primećivati tokom našenja i nećete imati osećaj kao da ste u pelenama.

Troslojne gačice imaju nepropusan sloj i mogu da zadrže manju količinu krvi na početku i kraju menstruacije ili se mogu kombinovati sa menstrualnom čašicom danima kada je obimnije krvarenje, kada može da dodje do eventualnog curenja. Takodje mogu da se kombinuju sa platnenim ili običnim ulošcima, pamučnom vatom ili tamponima. Zaštitni sloj napred i pozadi do vrha sprečava ostavljanje fleka ili bilo kakvih sličnih iznenadjenja.

Prednosti menstrualnih gaćica i zašto je dobro koristiti ih

Osim što pružaju osećaj udobnosti i sprečavaju curenje, upotreba menstrualnih gaćica kao i menstrualnih čašica postaje sve učestalija zato što se time izbegava kontakt sa hemikalijama i plastikom iz jednokratnih proizvoda. Tu su i ekonomski i ekološki faktori. Žena tokom svog života prosečno iskoristi 14000 uložaka ili tampona, i potroši 1,5-2 hiljade evra. Sav taj nerazgradivi otpad se gomila na deponijama.

Nema više trčanja u sred noći i potrage za 0-24 prodavnicama, jer sa menstrualnim gaćicama ste uvek spremne i dovoljno je da otvorite vašu fioku.

Kako da odaberem i koliko pari gaćica mi je potrebno?

Dve vrste četvoroslojnih gaćica, pamučne do 7 razlicitih veličina ili elastične bez šavova do 5 razlicitih veličina su predvidjene za obimnije krvarnje. Za početak je dovoljno da imate 3-4 komada u koliko planirate redovnije da ih perete. U koliko nemate tu mogućnost biće vam potrebno više pari gaćica. Veličinu odabrite na osnovu tabele koja je u opisu proizvoda.
Teen troslonje gaćice, u zavisnosti da li ih koristite za slabije krvarenje ili kao podršku uz čašicu ili uloške, i učestalost pranja, biće vam potrebno 3-4 ili više komada. Ako ih koristite samo kao bekap, možete jedan par nositi do 24h. Postoje u 2 veličine, obratiite pažnju na tabelu, kako su u pitanju brojevi i dimenzije za tinejdzerke.

Kako se peru menstrualne gaćice?

Prvo da objasnimo kako možete da čuvate korišćene manstrualne gaćice do pranja. Postoji dva načina, suvo i morko čuvanje.
Suvo čuvanje podrazumeva da korišćene gaćice čuvate sa ostalim vešom ili u zasebnoj prozračnoj kesici do pranja. Pre pranja u mašini potrebno ih je natopiti i dobro isprati u HLADNOJ vodi i eventualno natrljati sapunom protiv fleka ali nije obavezno.

Drugi način je mokro čuvanje, a podrazumava da korišćene gaćice potopite u lavor sa dosta HLADNE vode. Tako natopljene mogu se čuvati 2-3 dana, a vodu u kojoj se nalaze potrebno je povremeno zameniti. Isprane gaćice peru se sa ostalim vešom u mašini.

  • ne uvrtati prilikom ručnog cedjenja
  • mašinsko pranje na 30 stepeni (možete se odlučiti za veću temperaturu pranja, ali to može skratiti vek trajanja gaćicama)
  • ne koristiti omekšivač i izbeljivač
  • sušenje na vazduhu ili u sušilici na blagom programu
  • ne sušiti direktno na grejnom telu
  • ne peglati

Da li se koriste isključivo za menstruaciju?

Ne! Menstrualne gaćice mogu da se koriste i u slučaju obimnijeg sekreta, za postporodjajno krvarnje kao i kod inkontinencije (curenja urina).

Mogu li nositi menstrualne gaćice ako sam sklona čestim gljivičnim infekcijama?

Da, gaćice „dišu“ bolje od materijala od kojih je napravljena većina klasičnih uložaka za jednokratnu upotrebu, tako da ne bi trebalo da doprinesu razmnožavanju gljivica. Nepropusni sloj je perforiran tako da propušta vazduh ali ne propušta tečnost.

Koje su mane korišćenja menstrulnih gaćica?

Jedino što bi moglo da se uvrsti u manu je to da prilikom promene morate da skinete pantalone, a najčešće i obuću, i što bi to sve bilo komplikovano izvesti recimo u javnom toaletu ili toaletu na poslu. To je briga koja često odbija žene i od korišćenja menstrualne čašice, ali kada uzmete u obzir to da je kapacitet menstrualnih gaćica i čašica mnogo veći od kapaciteta jednokratnih opcija, zaključićete da 90% proman možete obaviti u udobnosti svog doma.

Da, postoji još jedna falinka… Potreban je veći iznos novca koji morate da odvojite u startu, ali nakon 1-2 godine ćete isplatiti trošak i dalje korišćenje će biti „besplatno“, a ako ih pazite i brižno održavate služiće vam godinama.