Ginekolozi otkrivaju sve što ste se pitali o menstrualnoj čašici

Ginekolozi otkrivaju sve što ste se pitali o menstrualnoj čašici

ZDRAVIJA VARIJANTA, ulošci i tamponi mogu izazvati iritaciju i gljivice, a menstrualna čašica nema neželjenih efekata, i štiti životnu okolinu jer traje i po nekoliko godina.

Menstrualna čašica ima oblik zvona, sa produženim nastavkom na donjem delu. Ubacuje se u vaginu tokom menstrualnog krvarenja i ne dozvoljava isticanje krvi iz nje.

Višekratna je, znači ne baca se nakon upotrebe, a na tržištu možete pronaći više vrsta čašica od više proizvođača, pri čemu svaki proizvodjač nudi čašice u najmanje dvije veličine, objašnjava ginekolog dr Jasenka Grujić Koračin iz ginekološke klinike Grujić u Zagrebu.

Kako odabrati

Doktorka dodaje da su manje čašice namenjene ženama koje nisu radjale vaginalno, a veće ženama koje su radjale vaginalno ili imaju vrlo jake cikluse. Isto tako, neki proizvođači nude više modela, za žene sa nižim ili višim grlićem matrice. Doktorka kaže kako češicu mogu uprtrebljavati sve žene, osim onih koji imaju upalu vagine i / ili grlića materice, ili su imale nedavni hiruški zahvat na području materice, grlića ili vagine. Stavovi žena o praktičnosti čašice su i dalje podeljena, tako da ima onih koje smatraju da olakšavaju “one dane u mesecu”, i onih žena koja nikada nisu probale jer na primer, ne vjeruju da se u kupatilu na poslu može obezbediti dovoljno uslova za njegovo pražnjenje i ponovno umetanje. Postoje i razna stručna mišljenja o tome da li čašicu mogu koristiti žene sa očuvanim devičnjakom.

Profesionalna tačka gledišta

Dok dr. Jasenka Grujić Koračin kaže da, ako je otvor devičnjaka (himena) dovoljnog promera da devojka / žena može koristiti tampon, obično mogu nesmetano koristiti malu menstrualnu čašicu, medjutim ginekolog dr Tihana Mazalin iz Poliklinike Mazalin u Zagrebu smatra da čašice nisu namenjene ženama koje nisu seksualno aktivne jer se ne mogu tehnički staviti u vaginu.


Dr. Jasenka Grujić Koračin

Međutim, oba stručnjaka dele mišljenje da menstrualne čašice imaju prednosti u odnosu na uloške ili tampone

– Ulošci i tamponi skupljaju krv, i mogu izazvati iritaciju, gljivice, nakupljanje bakterija, itd Menstrualna čašica, s druge strane, nema nikakvih neželjenih efekata. Takođe, ne isušuje vaginu i nije neophodno ukloniti je tokom uriniranja ili stolice – kaže dr. Mazalin. Sa današnjim tamponima, rizik za razvoj infekcije poznat kao toksični šok sindrom, kojem pogoduje upijena krv u tamponu, je redak, ali sa menstrualnom čašicom koja prikuplja krv – je nikakav – kaže i dr. Grujić.

Među prednostima, sagovornice ističu i to da čašice prikupljaju više krvi nego druga higijenska pomagala, kao i to da ako se pravilno održavaju, mogu trajati godinama, tako da su finansijski i ekološki prihvatljive.

Preporuka ženama


Dr. Tihana Mazalin

Dr. Mazalin dodaje da svojim pacijentkinjama svakako preporučuje korišćenje čašice i kako su do sada sve zadovoljne. Ako se žena pridržava uputstava za održavanje i higijenu, tada nema baš nikakve mogunosti infekcija, naglašava sagovornica.

* 3000 din je prosečna cena. Cene menstrualnih čašica u proseku su oko 3000 din, ali traju godinama pa su finansijski vrlo isplativije.

* Higijena. Preporučuje se uobičajena higijena tokom menstruacije. Možete koristiti sredstva za intimnu negu ili blagi sapun. Nekim ženama je dovoljna topla voda, kaže dr. Grujić Koračin.

* 5 minuta je potrebno dezinfikovati iskuvavanjem novu menstrualnu čašicu, a isti postupak je nužan i nakon završetka svake menstruacije, pre pospremanja, ističe dr. Grujić.

* Doktorka tvrdi da su žene zadovoljne. Prema povratnim informacijama od žena koje koriste, vagina im nije tako isušena kao kod upotrebe tampona, nema neugodnih mirisa, a prikladna je i za žene koje imaju alergijsku reakciju na tampone i uloške, kaže dr. Mazalin.

Kod obilnih krvarenja čašica se prazni svakih pet do osam sati

Učestalost pražnjenja menstrualne čašice zavisi od veličini čašice i količine menstrualnog krvarenja. Kod obilnih krvarenja to je potrebno raditi svakih 5-8 sati, a kod oskudnijih najviše 12 sati, upozorava dr. Mazalin.

Umetanje u vaginu

U položaju u kojem vam je to najlakše (u stavu čučnja ili polučučnja, ležeći na leđima raširenih nogu ili stojeći s jednom podignutom nogom), uz opuštene vaginalnih mišića, slobodnom rukom raširite male usne, a drugom rukom preklopljenu čašicu umetnite u vaginu i zarotirajte držeći je za bazu. Tako će se otvoriti u vagini i ponovo poprimiti zvonoliki oblik kako bi skupljala krv. Nastavak ili drška-peteljka idealno stoji na 10-12 mm od ulaza u vaginu.

Vađenje, pranje i ponovno stavljanje

Pre umetanja ili vađenja menstrualne čašice svakako dobro operite ruke. Vadi se blagim povlečenjem za nastatvak, a potom je treba uhvatiti za bazu. Ispraznite čašicu (u WC), operite je vodom, po mogućnosti i blagim sapunom (bez ulja i bez alkohola) i vlažnu ponovo vratite u vaginu.

Ako je stavite pravilno, čašicu nećete osetiti

Jedna od prednosti čašice je udobnost. Ako se pravilno stavi, žena je ne bi trebalo osećati. Treba voditi računa, ako čašica nije dobro postavljena, može doći do prelijevanja krvi izvan nje, kaže dr. Mazalin.

Uz njih čuvate životnu sredinu jer traju više godina

Higijenski proizvodi poput uložaka i tampona nisu samo skupi nego, i neekološki. Žena u proseku iskoristi 22 tampona ili uloška tokom svake menstruacije, a tokom života u prosjeku upotrebe čak 11.000 komada jednokratnih higijenskih proizvoda, čime stvara ogromnu količinu otpada. Osim što su udobne, menstrualne čašice su finansijski i ekološki prihvatljivije. Budući da su čašice za višekratnu upotrebu, predstavljaju jednostavan način da drastično smanjite količinu otpada koju proizvodite.

Izvor: https://www.24sata.hr/lifestyle/ginekolozi-otkrivaju-sve-sto-ste-se-pitali-o-menstrualnoj-casici-596665