Mayo klinika – Porast popularnosti menstrualnih čašica

Mayo klinika – Porast popularnosti menstrualnih čašica

Nedavno je Meyo klinika objavila tekst sa odgovorima na pitanja u vezi načina korišćenja i bezbednosti korišćenja menstrualnih čašica, kao i zaključak o porastu prihvaćenosti.
Klinika Mayo je svetski poznata medicinska institucija sa sedištem u Minesoti – SAD, osnovana početkom XX veka, a danas važi za jedan od najpriznatijih zdravstvenih sistema za lečenje i medicinsko istraživanje.

Draga Meyo kliniko…

Na pitanja koja su postavljana, Meyo klinika je dala mnoge odgovore. Kako su menstrualne čašice i to kako funkcionišu još uvek mnogim ženama nepozanica, uvek su dobrodošla brojna objašnjenja.

Menstrualne čašice postoje od ranih 1930-ih, ali je njihova upotreba tek nedavno postala popularna. Više o davnim fazama možete pročitati ovde. Objasnili su da menstrualne čašice mogu biti izradjene od silikona, prirodne gume, lateksa ili termoplastičnih elastomera. Može da se doda važna informacija da su najčešće izradjene od medicinskog silikona i TPE, koji su potpuno bezbedni za ljudsku upotrebu, i da se preporučuje odabir čaica poznatih svetskih brendove koji garantuju sigurnost upotrebe na osnovu sertifata i laboratorijskih analiza.

Koliko često praznite menstrualnu čašicu zavisi od veličine čašice i vašeg menstrualnog toka. Čašica može zadržati do tri puta više tečnosti od običnog tampona. Usled sve veće potražnje za menstrualnim čašicama, proizvodjači su na osnovu većeg iskustva i proučavanja dizajnirali nove oblike i različite opcije u zavisnosi od potreba i građe tela korisnica.

Žene su prijavile da preferiraju menstrualnu čašicu u odnosu na druge proizvode zbog:

  • Veće udobnost
  • Jednostavnije upotrebe
  • Manje iritacija
  • Odsustva neprijatnih mirisa
  • Mogućnosti nošenja čašice duže od uložaka ili tampona
  • Smanjenja troškova

Žene prosečno troše izmedju 50 i 150 dolara godišnje na tampone ili uloške. Menstrualna čašica košta izmedju 20 i 40 dolara, a traje od šest meseci do 10 godina, što doprinosi znatnoj finansijskoj uštedi. Pored uštede važan faktor je i smanjenje otpada. Često se pominje problem gomilanja jednokratnih dečijih pelena na deponijama, dok se zaboravlja velika količina uložaka i tampona koji takodje doprinose tom problemu. Menstrualna čašica je višekratna i značajno smanjuje utjecaj na životnu okolinu.

Kao jedan od razloga zbog kojeg je ženama praktičnije i udobnije za korišćenje, Mayo klinika navodi da se menstrualna čašica može nositi do 12 sati, za razliku od tampona i uložaka koji se menjaju na svakih četiri do šest sati. Čašica omogućava više vremena izmedju pražnjenja, posebno u danima kada je krvarenje oskudnije. Kada je čašica pravilo odabrana i kada prodje period navikavanja, nosi se bez dodatne zaštite u vidu bilo kakvog uloška, što obezbedjuje potpunu udobnost.

Sa menstrualnom čašicom nema brige u vezi mogućih hemikalija, izbeljivača, rajonskih i viskoznih valkana, jer je napravljena od medicinskog materijala, koji eliminiše dilemu oko vlakana koja se mogu zadržati unuter vagine, kao i bojazan u vezi kontakta sa štetnim sastojcima.

Za bezbednu upotrebu neophodno je pravilno odrzavanje higijene menstrualne čašice. Čaica se steriliše izmedju menstruacija, tako što se potapa u kipuču vodu. Kada je reč o sindromu toksičnog šoka, u tekstu se navodi da tačan rizik nije poznat za upotrebu menstrualne čašice, ali se vjeruje da je manji nego kod korištenja tampona. Neophodna je opreznost žena koje imaju ugradjenu spiralu, naročito prilikom vađena čašica, kako končić spirale ne bi bio povučen što bi dovelo do njenog pomicanja.

Zaključak u tekstu koji možete u celosti pročitati ovde, je sve u svemu, čini se da je menstrualna čašica sigurna opcija za žene tokom menstruacije sa mnogim potencijalnim prednostima.

Izvor: newsnetwork.mayoclinic.org