Istorija menstrualne čašice

Istorija menstrualne čašice

Istorija menstrualne čašice

Sigurno će vam zvučati čudno, ali menstrualna čašica nije izum novijeg datuma, na protiv. Malo smo istraživali istoriju menstrualnih proizvoda i tako zalutali čak do sredine 19. veka. Vežite se, kreće vremeplov!

1867. Hockert Catamenial Sack

Izum izvesnog gospodina iz Čikaga, nazvan „Menstrualna kesa na kuki“, je naprava koja se kajišem vezuje oko struka, a kuka nosi gumenu kesu koja bi trebalo da se nalazi u vagini.
Podaci ne govore da je njegov izum ikada pušten u proizvodnju, a mi predpostavljamo da svakako ne bi bio ni korišćen. Verovatno u najboljoj nameri, inspirisan tadašnjim pomagalima koja su se koristila kod stanja prolapse uterusa (ispadanje materice), bezspešno se trudio.

Istorija menstrualne čašice

1876. – 1936.

Od 1876. do 1936. godine patentirano je više proizvoda  nalik menstrualnoj čašici, sa ili bez kaiša i kuke, ali ni jedan nije doživeo masovnu poizvodnju niti bio prihvaćen od korisnica.
Tokom tog perioda takodje je patentirano više proizvoda nalik tamponima, a 1936. su prvi put lansirani na tržište i vremenom postali prihvaćeni.

Istorija menstrualne čašice Istorija menstrualne čašice

               1876.                                                                                                1884.

Istorija menstrualne čašice Istorija menstrualne čašice
                 1892.                                                                                           1895.

Istorija menstrualne čašice
     1898.

1937.- 1970. Menatrualna čašica

Leona W. Chalmers, američka glumica, inovatorka i autorka  je 1937. godine patentirala prvu menstrualnu čašicu, koje se koristi za unutrašnju upotrebu, i kao takva ne izaziva neprijatnosti niti svest o njenoj prisutnosti, i omogućava nošenje tanke, lagane odeće, kako je navadeno u patentu.
Tokom II svetskog rata, usled nestašice gume, proizvodnaj čašica je bila prekinuta.
Početkom pedesetih godina Chalmers je sa poboljšanim patentom  krenula u proizvodnju nove menstrualne čašice. Kasnije prodaje svoj patent i 1968. nasaje prva verzija nazvana „Tassette“, a kasnije i novija verzija „Tassaway“, međutim zbog slabog interesovanja i prevoše porošenog novca za reklamu, kompanije su propale.
Osamdesetih godina „The Keeper“ vraća čašicu na svarsko tržište. Proizvedena od lateks gume, i danas se prodaje.

Istorija menstrualne čašice Istorija menstrualne čašice
                 1937.                                                                                                          1968. – 1980.

21. vek

Početkom 21. veka menstrualne čašice počinju da se proizvode od medicinskog silikona, koji se pokazao kao totalno bezbedan. Naizad i žene koje imaju alergiju na lateks mogu da koriste čašice.

Yuuki menstrualne čašice su Češki proizvod. Savršeno dizajnirana i proizvedena u više vrijanti od strane Zuzane Poláčková

„Počeli smo sa proizvodnjom čašica 2007. godine. Godinu dana pre toga vratila sam se kući nakon što sam provela 6 godina u Meksiku, gde sam radila kao instruktor ronjenja. Tokom boravka tamo, pitala sam se da li postoji proizvod koji bi olakšao period ženskog ciklusa ili barem omogućio da bude malo prijatniji. Da ne spominjem sav taj „ženski“ otpad koji sam viđala po plažama i dnu mora. Kada mi je prijatelj rekao za čašice 2006. godine, to je bilo to.“

 

Istorija menstrualne čašice

Izvor: https://catamenialpatents.wordpress.com/internal-products/