Suvoća vagine

Suvoća vagine

Suvoća vagine se može desiti svakoj ženi, u bilo kom periodu života. Posle menopauze, u dobi od 50. do 60. godine života, je česta, tačnije pogadja 50% žena. Ovaj tekst bi trebalo da vam pomogne da shvatite razloge, prepoznate simptome i na pravi način pristupite otklanjanju tog problema. Upoznaće vas sa činjenicom da niste usamljen slučaj, ohrabriće vas da preduzmete korake ka vraćanju seksualnog poverenja i kvaliteta života.

Vlažnost vagine

Za prirodnu vlažnost vagine su zadužene žlezde koje se nalaze na grliću materice. Svojim lučenjem održavaju veginu gipkom i vlažnom. Vlažnost, tj. prirodni sekret koji se spušta niz zidove vagine, održava je čistom i ukanja mrtve ćelije. Sekret u vagini je blago kiseo i kao takav održava sredinu u vagini zdravom i sprečava infekcije. Sasvim je normalno da imate lagani beli iscedak.

Tokom seksualnog uzbuđenja Bartolinijeve žlezde, dve žlezde koje se nalaze na ulazu u vaginu, proizvode dodatnu vlažnost kao pomoć pri seksualnom odnosu. Jedna četvrtina žena u dobi 50-60 godina ima problema sa suvoćom vagine tokom seksa, i polovina od njih osjeća bol.

Pre menopauze

Suvoća vagine tokom sekas ne pogadja samo žene u periodu posle menopauze, već se u 20% slučajeva javlja i kod žena u životnoj dobi od 18-50. Jedan deo njih oseća suvoću zbog manjka uzbudjenja koja je ugalvnom uzrokovana nedovoljnom predigrom ili stresom. Ostali razlozi za suvoću vagine pre menopauze mogu se povezati sa korišćenjem higijenskih proizvoda kao što su intimni sprejevi ili jaki sapuni, hemikalijama iz uložaka i tampona, kao i deterdzentima za pranje veša i omekšivačima, najčešće korišćenih u preteranoj količini. Lekovi protiv alergija i prehlade i neki antidepresivi mogu takođe isušiti sluznicu vagine.

U periodu dojenja, često je javlja suvoća vagine koja je izazvana naglim padom nivoa estrogena posle porodjaja. Nakon prestanka dojenja, hormonski balas se normalizuje i prestaje suvoća vagine.

Ženama koje su još uvak u menstrualnom dobu, a kojima su i jajnici uklonjeni histerektomijom, najčešće imaju simptome menopauze, uključujući i suvoću vagine, kao rezultat gubitka hormona. Čak i žene kojima je radjena histerektomija a da su jajnici ostali netaknuti, imaće određeni pad nivoa hormona estrogena i delimočno mogu osetiti suvoću vagine kao rezultat toga.

Prilikom hemoterapije dešava se da dodje do oštećenja jajnika, koji usled toga prestaju sa proizvodnjom estrogena što uzrokuje suvoću vagine.

Nakon menopauze

Posle 50-te godine žene polako ulaze u menopauzu i počinju da primećuju promene. Jajnici postepeno prestaju da proizvode ženski hormon estrogen, njegov nivo opada i oko polovine žena zbog toga pati od suvoće vagine. Jedan od prvih znakova nižeg nivoa estrogena je smanjeno podmazivanje tokom seksa. Bez proizvodnje estrogena, sluzokoža vulve i vagine se tanji, postaje manje elastična i biva krhka, zategnuta i osetljiva na trenje. Bolni odnosi tada mogu uticati na gubitak seksualne želje. Ublažavanje simptoma može vratiti želju u normalu.

Svakodnevni život takodje može biti poremećen, u situacijama gde žene imaju preblem ne samo tokom seksa, već i neprijatnost tokom sedenja, hodanja, mokranja i uobičaenih dnevnih rutina. Ovaj problem može u mnogome uticati na kvalitet života, bez obzira da li su žene sksualno aktivne. Ginekološki pregled može biti neprijatan, menja se izged same vulve, ona postaje tanja, sekret postaje vodenij i javlja se osećaj peckanja, koji ne mora biti naznaka za brigu već samo posledica hormanske promene. Žene često pogrešno predpostave da je gljivična infekcija u pitanju, pa se pogrešno leče lekovima koji se kupuju bez recepta, što pogoršava problem.

S obzirom na neugodnost koju žene doživljavaju, ovaj problem može uticati i na emotivno stanje. Žene se osećaju drugačije, neke teško prihvataju promenu a neke gube samopouzdanje, i zadržavaju problem za sebe što predstavlja veliko opterećenje, naročito u partnerskim odnosima.

Prerana menopauza

Oko 1% žena se suočava sa prevremenom menopauzom. Rana menopauza započinje pre čatrdesete godine života, i može biti izuzetno komplikovan period za mladu ženu, propraćen teškim fizičkim i emocionalnim promenama. Dovodi do dugotrajne neplodnosti, što je za mnoge žene najnepovoljnija posledica rane menopauze, ali često se javlja i suvoća vagine koja loše utiče na partnerske odnose i seksualni život.

Iako veliki broj žena ima problem sa suvoćom vagine, i osećaju neugodnost, većina izbegava razgovor sa svojim partnerom, prijateljima, pa čak i lekarima, zapravo samo četvrtina traži lečenje.

Žene provode trećinu svog života posle menopauze, i to je dugačak period koji treba da protekne ništa manje ugodno, i kvalitetno nego prethodni period života. Suvoću vagine ne treba tretirati kao neminovnost, već se pozabaviti rešenjem problema.

Kako se lečiti i prevazići problem

Kada prepoznate problem suvoće vagine kod sebe, prvo bi trebalo da porazgovarate sa ginekologom.

Postoji nekoliko jednostavnih načina kako možete da otklonite suvoću vagine koja je prolaznog karaktera. Pre seksa možete koristiti lubrikant koji se nanosi na vulvu. Kao prirodni lubrikant možete koristiti kokosovo ulje za trenutnu pomoć. Postoje i vaginalne hidrantne kreme, koje se koriste nekoliko puta u toku nedelje tako što se uz pomoć aplikatora ubacuju u vaginu, i nije potrebno da ih nanosite na vulvu neposredno pre seksa.

Kada je suvoća vagine posledica pada nivoa estogena, ginekolog može prepisati loklani estogen, koji može biti u obliku tableta, vaginalog gela ili kreme. Gel ili krema se pomoću apliatora umeću u vaginu, a postoji i lek u obliku vaginalnog prstena koji se takodje umeće u vaginu kako bi postepeno otpuštao estrogen, a menja se na nekoliko meseci. Potrebno je redovno analizirati delovanje estogena kako ne bi došlo do neželjenih efekata kao što su eventualno zadebljenje zidova materice itd.

Vaginalne kreme na bazi bioaktivnog polisaharida dobijenog iz lekovitog bilja će pospešiti prirodno vlaženje vagine, smanjiće osećaj svraba i iritacije, i sprečiće infekcije. Idalna opcija za žene kojima nije dozvoljena upotreba lokalnog estogena.

Postoji nekoliko stvari koje mogu pomoći u rešavanji problema suvoće vagine:

* Maslinovo ulje, masline i avokado – bogati su pozitivnim mastima i vitaminom e koji hidriraru kako kožu spolja tako i sluzokožu.

* Laneno seme, mahunarke, naročito soja, tofu sir i crvena detelina – pomažu vaginalno podmazivanje svojom glavnom komponentom, fitoestogenom, koji deluje slično prirodnom estogenu. Takodje je bogato omaga 3 masnim kiselinama.

* Nemojte koristiti parfemske sapune.

* Duža predigra kao bi žlezde proizvele maksimalnu količinu vlažnosti pre samog seksa.

* Korišćenje Yoni jaja koja doprinose vraćanju prirodne vlažnosti i jačanju mišića donje karlice, kao i prevenciji inkontinencije i prolapsa materice.

* Budeite otvorene prema svom ginekologu i nemojte se stideti da razogarate o svom problemu. Mnoge žene ga imaju ali većina nije spremna da otvoreno o tome razgovara, što dovodi do prolongiranja problema.