Kako se koristi menstrualna čašica

Kako se koristi menstrualna čašica

Svima je već poznato da postoje mestrualne čašice, čemu služe, koliko je udobnije i zdravije korisiti ih, koliko novca štede i koliko manje djubreta ostavljaš za sobom ako ih koristiš. Ipak, da se podsetimo ukratko, a onda prelazimo na savete u vezi korišćenja.

Menstrualna čašica, zašto da joj daš šansu?

Menstrualna čašica je higijenska pomoć i zamena za tampone i uloške. Kao i tampon, čašica se ubacuje u vaginu, ali krv se ne apsorbuje kao kod tampona i uložaka, već se sakuplja. Posle nekoliko sati, u zavisnosti od jačine krvarenja, čašica se prazni, očisti vodom, a zatim se ponovo umetne. Ako se pravilno odabere odgovorjući model, čašica se uopšte ne oseća tokom nošenja. Kako krv nije u kontaktu sa vazduhom, nema neprijatnih mirisa i gomilanja bakterija. Uz čašicu ne moraš nositi dodatni uložak, sem u periodu navikavanja koji traje 1-3 ciklusa, a posle nosiš samo donji veš kao i obično, i zapravo nećeš ni imati utisak da je menstruacija u toku. Oprez, ne zaboravi da isprazniš čašicu, minimum na svakih 10-12 sati, ili češće danima kada je obimnije krevarenje.
Višekratnost je još jedna od prednosti, koja će prijati tvom novčaniku iz razloga što više nećeš imati troškove svakog meseca, a prijaće i planeti zemlji koja će biti poštedjena velike količine otpada. Žene tokom svog života iskoriste do 14.000 tampona ili uložaka, i potroše oko 2-3 hiljde evra. Kada je čašica u pitanju, računaj na samo nekoliko komada tokom menstrualnog doba, jer uz pravilno održavalje jednu čašicu možeš da koristiš i duže od 10 godina. To ti daje potpuno drugačiju dimenziju razmišljanja o jednokratnoj kupovini, i trošku od oko 2500din za 10 godina. Tvoja investicija se vraća u roku od 6-7 meseci, a takodje ćeš potpuno smanjiti količinu otpada i na taj način doprineti zaštiti životne sredine.

Kako se koristi?

UMETANJE MENSTRUALNE ČAŠICE
Menstrualna čašica se presavija kako bi mogla da se umatne. Postoji više načina presavijanja, ali najlakši i najudobniji je ‘pinchdown’. Taj preklop se najčešće koristi i najbolji je za početnice. Vrh koji se dobija nakon preklapanja češice je sužen, što olakšava umetanje. Čvrsto preklopljenu čašicu možeš držati dovoljno nisko, jednom rukom, pri dnu, što takodje olakšava umetanje i garantuje da će ostati složena tokom umetanja, tačnije neće se otvoriti na pola puta.

Nakon preklapanja, dolazi umetanje. Potrebno je da držiš preklopljenu čašicu dok je potpuno ne umetneš u vaginalni kanal. Mada, i ako se otvori niže, nije problem, možeš cik-cak pokretima da je poguraš i da joj pomogneš da se smesti tamo gde je najudobnije. Ako ne ide, izvadi je i kreni iz početka. Menstrualnu čašicu ne potiskuješ previše visoko, kao što si navikla sa tamponima, nema potrebe. Važno je da celo telo čašice bude potpuno u kanalu, da ništa ne viri. U koliko je nastavak predugačak i viri, postepeno ga skrati.
Nakon umetanja možeš da proveriš da li se čašica otvorila, da li se stvrio blagi vakum nakon što je prsten čašce potpuno legao na zidove vagine. Možeš proći prstom izmedju zidova vagine i tela čašice. Ako primetiš udubljenja na čašici, pritisni zid vagine da čašici napraviš prostor kako bi se otvorila do kraja.
Ako ne osećaš čašicu tokom nošenja, ne curi i stoji na mestu, to je to, bravo, uspela si!

VADJENJE MENSTRUALNE ČAŠICE
Videćeš da vadjenje čašice nije tako komplikovano kao što ti se možda čini. Važno je da ne paničiš i da se maksimalno opustiš, kako mišići donje karlice ne bi bili stegnuti i tako otežavali proces.
Kako bi lakše dohvatila čašicu možeš da čučneš, ili ako stojiš možeš da pomakneš kukove na napred jer će se tako skratiti vaginalni kanal i čašica će se spustiti. Takodje, položaj dok sediš na wc šolji, sa raširenim nogama, je takodje odličan za vadjenje čašice. Koristi mišiće kojima ćeš da potisneš čašicu na dole, zadrži, dok ne uhvatiš dno čašice. Stisni dno čašice kako bi se otklonio vakum, i tek tada možeš bezbedno da je izvučeš cik-cak pokretima.
Nemoj da vučeš nastavak pre nego što si otklonila vakum. Nastavak je tu da ti pomogne da lociraš čašicu.

ODRŽAVANJE HIGIJENE MANSTRUALNE ČAŠICE
Pre prvog korišćenja, potrebno je da sterilišeš svoju novu čašicu. U koliko si odabrala model sa kutijicom za sterilizaciju i čuvanje, INFUSER BOX, po uputstvu možeš da je starilišeš u mikrotalasnoj, ili je klasično prokuvaj nekoliko minuta u nekoj šerpici koju si odredila za tu namenu. U javnom ili zajedničkom toaletu, u prirodi ili bilo gde kada niemaš pristup česmi za vodu, možeš da kristiš flašicu sa vodom ili naš sprej za dezinfekciju menstrualne čašice. Ako čašica vremenom promeni boju možeš da primeniš neki od trikova za održavanje.


Ekstra saveti za uspešno korišćenje

  • Čašicu čuvaj u pamučnoj kesici ili prozračnoj kutijici, nikako ne u plastičnoj kesi
  • Možeš prvi put da probaš čašicu i ako nemaš menstruaciju
  • Dok se ne navikneš, najlaše je da prazniš čašicu dok se tuširaš, tada nećeš brinuti o mogućem neredu
  • Obavezno izmeri visinu grlića materice pre nego što odabereš model
  • Nakon umetanja možeš nekoliko puta da stisni dno čašice i tako olakšaš otvaranje
  • Ako osetiš ‘balončiće’, to znači da je vreme za pražnjenje
  • Uvek ispiraj čašicu prvo hladnom vodom, pa tek onda toplom ako želiš, tako češica neče promeniti boju
  • Kada sterilišeš čašicu koristi filtriranu vodu ako imaš, ili na kraju sipaj nekoliko kapi limuna ili jabukovog sirćeta zbog kamenca u vodi
  • Sipaj dovoljnu količinu vode u šerpicu kada iskuvavaš čašicu nakon završene menstruacije, i nemoj da zaboraviš na nju