Saveti i trikovi za održavanje higijene menstrualne čašice

Saveti i trikovi za održavanje higijene menstrualne čašice

Za početak, šta je to menstrualna čašica?

Menstrualna čašica je višekratna, antibakterijska i ekološka alternativa za uloške i tampone. Napravljena je od medicinskog silikona, umeće se u vaginu kako bi sakupljala menstrualnu krv. Na našem blogu možete čitati više o njima, a ja garntujem da ništa nije tako čudno kao što vam se možda sada čini.

Kako očistiti menstrualnu čašicu?

Sve vezano za menstrualnu čašicu, pražnjenje, čišćenje i odlaganje, obavljate čistim, neposredno pre opranim rukama, isto onako kao što ste, nadam se i do sada činile prilikom zamene uložaka ili tampona.

 • Pre prvog korišćenja, potrebno je da sterilišete svoju novu čašicu. U koliko ste češicu dobili uz pripadajuću kutijicu za sterilizaciju i čuvanje, INFUSER BOX, to ćete po uputstvu da izvedete u mikrotalasnoj rerni. Možete uraditi i klasično iskuvavanje u nekoj šerpici koju ćete odvojiti za tu namenu.

 • Održavanje tokom ciklusa nije veliki posao. Kada ispraznite čašicu u wc šolju, isperite je vodom pre nego što je vratite. Obratite pažnju da ste dobro isprali i 4 rupice koje se nalaze na čašici. Jednom u toku dana, najbolje tokom tuširanja možete upotrebiti neki blagi sapun, ili najbolje intimni sapun koji ima odgovarajuču ph vrednost. Vodite računa da ste sapun dobro isprali.
  Nekada će se desiti da niste u mogućnosti da koristite lavabo. U tom slučaju možete poneti flašicu sa vodom ili koristite sprej za dezinfekciju. Kako se čašice mnogo redje prazni nego što je potrebno menjati uloške ili tampone, retko će se desiti da budete u nezgodnoj situaciji.
 • Nakon ciklusa operete čašicu vodom i sapunom, sterilišete je na način koji vam odgovara, u mikrotalasnoj u Infuser Box ili u šerpici. Neka se osuši, a zatim je spremite u platnenu kesicu ili kutijicu za čuvenje do sledećeg ciklusa. Kutijica mora da ima rupice na sebi. Nikada nemojte čuvati čašicu u plasticnoj kesici ili dihtujućoj kutiji. Ovakva higijena će uglavnom biti dovoljna, ali ako primetite da je čašica promanila boju ili da ima fleke, možete primeniti temeljno čišćenje.
 • Termeljno čišćenje se ne prepručuje da obavljate previše često, a nećete ni imati potrebe ako pažljivo održavate redovnu higijenu. Ipak, ako primetite promenu boje ili fleke na čašici možete je potopiti u blagi rastvor jabukovog sirčeta, u 3% hidrogen ili dodajte kašičicu sode bikarbone u šolju vode i ostavite 30 minuta.

 

Evo nekoliko trikova kako će vaša čašica uvek blistati:

 • Prvo hladno, posle vruće
  Ako baš želite da ispirate čašicu vrućom vodom, a znajte da nije neophodno, onda to uradite tek nakon što ste je dobro isprali hladnom vodom. Tako ćete izbeći promenu boje čašice. Poznato je da kombinacija vruće vode i krvi ostavlja fleke.
 • Trljaj, trljaj, trljaj
  Često, promena boje čašice su ustvari mrlje na površini, koje se uglavnom stvore od ispiranje vrućim vodom. Koristite blag, sapun u kombinaciji sa tkaninom, peškirom i priuštite svojoj čašici zaista dobar piling. Za rupice možete koristiti čalkalicu za zube, naročito su dobre interdentalne, a to su one što podsećaju na četke za prenje flaša. Ovaj proces je dovoljan za blistav izgled vaše čašice.
 • Što prija nama, prija i čašici
  Ako ste u mogućnosti da sa sterilizaciju (prokuvavanje) koristite filtriranu ili flaširanu vodu, koja ima nizak nivo minerla, to bi bilo sjajno. Tako ćete izbeći zamagljen izgled čašice, zato što takva voda ne ostavlje tragove za sobom, ili ti kamenac. Zadržavanje tragova kamenca posle sterilizacije možete izbeći tako što ćene na kraju u vodu dodati par kapi jabukovog sirćeta, i čašica je kao nova.
 • Sunčanje
  Stavite svoju očišćenu menstrualnu čašicu na osunčano mesto u trajanju od nekoliko sati. Naravno, vodite računa da nije previsoka temperatura da ne bi došlo do topljenja. Sunčanje pomaže da se otkloni eventualni miris i diskoloracija.
 • Podmetač
  U koliko iskuvavate čašicu kalsično, u šeprici, vodite računa da ste sipali dovoljnu količinu vode ako je veća posuda u pitanju. Ako je manja posuda, podmetnite viljušku ili kašiku kako čašica ne bi pala na dno i kako biste izbegli mogućnost da se deformiše ili izgori. Možete je ubaciti i u mutilicu za belanca.

Izvor: http://www.backtocalley.com/2016/05/16/how-to-clean-a-menstrual-cup/