Menstrualna čašica i spirala

Menstrualna čašica i spirala

Menstrualna čašica i spirala

Da li je u redu koristiti menstrualnu čašicu u kombinaciji sa spiralom? Kako su obe stavri unutar vas ovo je važno pitanje i verovatno ste čuli miks priča od osoba koje koriste jedno ili drugo. U slučaju da imate spiralu i razmišljate da nabavite menstrualnu čašicu ili obrnuto, evo šta stvarno treba da znate:

Šta je spirala?

Kao prvo, spirale novijeg datuma su male, najčešće T-oblika, „spravice“ koje se ugradjuju u vašu matericu kako bi se sprečila trudnoća. Jedan od razloga zbog kojeg su toliko popularne je to što im je životni vek nekoliko godina.

Međutim, postoje različite vrste spirala, i dobro je upoznati s tim ako razmišljate da se opredelite za neku od njih.

Ovde  se možete dalje informisati!

Svakako predlažemo da razgovarajte sa svojim doktorom! 🙂

Menstrualna čašica i spirala

Korišćenje spirale sa menstrualnom čašicom

Dakle, da li možete koristiti spiralu sa menstrualnom čašicom? APSOLUTNO! Postoji, međutim, nekoliko važnih čijenica na koje treba obratiti pažnju kako biste bili sigurni da vaša spirala i MČ funkcionišu u harmoniji.

Prvo, važno je da proverite dužinu končića vaše spirale. Takođe, spirala može malo da se pomeri, pa to redovno proveravate kod svog doktora ginekologa.

Kada koristite menstrualnu čašicu, idealno je da končić bude iznad ili unutar čašice. Možete provjeriti ovo nakon umetanja svoje menstrualne čašice, tako što ćete proći prstom oko ivice čašice i zidova vagine i uveriti se da ne osećate končić.

Vaša menstrualna čašica formira blagi vakum ( kada se lepo namesti, vama je udobno i nema curenja!). YUUKI menstrualna čašica je dizajnirana da budu super glatka i optimalno meka, tako da ne bi trebalo da povuče spiralu.

Ako je dugačak končić, možete pitati lekara da ga malo skrati.

Uklanjanje menstrualne čašice kod spirale

Još jedna stvar kod koje trebate biti malo oprezniji je kako uklonjate menstrualnu čašicu ako imate spiralu. S obzirom da menstrualna čašica stvara blagi vakum, neophodno je otkloniti vakum pritiskanjem dna čašice, i tek je onda nežno izvaditi (takodje, ne savjetujemo nikakve nagle pokrete u svakom slučaju, imali spiralu ili ne!).

Imam spiralu od nedavno, koliko dugo treba da sačekam da bih koristila menstrualnu čašicu?

Uopšteno, dobro je sačekati nekoliko nedelja nakon stavljenja spirale da biste počeli koristiti menstrualnu čašicu. Rizici od poteškoća su najveći na samom početku i dobro je dati vremena.
Preporučujemo da razgovarate sa svojim ginekologm, možete predložiti skraćivanje končica.

Napomena: Autor ovog članka nije doktor ili zdravstveni stručnjak. Svrha ovog bloga je da se informišemo i podelimo iskustva – ne da pružimo zdravstveni ili medicinski savet. Uvek je dobro da imate što više informacija kada je u pitanju vaše zdravlje.

 

 

 

Izvor: http://thegreenvagina.com/2018/03/03/menstrual-cup-and-iud/