Kako da rešite problem curenja menstrualne čašice

Kako da rešite problem curenja menstrualne čašice

Nema ništa gore nego kada menstrualna čašica curi. Osećaj sigurnosti ravan nuli, uflekane gaćice, garderoba a možda i još po nešto.
Ponekad dobijemo poruku, i molbu za pomoć oko rešavanja ovakvaog problema. Nije lako otkriti tačan razlog cujernja, ali mi ćemo se potruditi da navedemo nekoliko uzroka curenja i načina kako to da rešite.

Uopšteno

 

Ako ste tek prešli na čašicu, i ako imate problem sa curenjem, prvih 2-3 ciklusa, o je nomalno i često se dešava. U toj fazi je najbolje da malo eksperimentišete, da pokušate više vrsta preklapanja čašice i načina umetanja, kako bi otkrile šta je najbolje za vas. Kombinujte različite preklope sa različitim uglovim umetanja. U toku privikavanja nosite dodatnu zaštitu, najbolje platneni uložak, dok ne budete potuno sigurne i dok vreme ne pokaže de ste apsolvirele ono što je najbolje za vas. 90% ovakvih problema bude rešeno tokom prva 2-3 ciklusa.

Koji su zapravo uzroci?

 

Čašica se ne otvara do kraja

Pošto čašicu preklapamo pre umetanja, ona mora da se otvori u nama. Kako ne možemo da vidimo šta se dešava unitra, i lako da se uverimo da se čašica otvorila, fleka sveže krvi na gaćicama, koja je veća od 2-3cm je znak da nešto nije u redu. Tada predlažemo sledeće:

 • Proverite da li se stvorio vakum. Kada ubacite čašicu, blago je povucite ka dole. Ako čašica ne mrda, znači da se stvorio blagi vakum i to je ok. Ako se čašica lako izvlači to nije dobro, znači da nema vakuma. Pokušajte da je izvučete do rupica, ne dalje, da je zarotirate i ponovo umetnete.
 • Probate “Punchdown” preklop, tj. “Povuci dole” preklop koji se pokazao kao preklop koji daje najbolje razultate. Još jedan trik kod ovog preklopa je da postoji dodatna mogućnost da potisnete donji deo savijene čašice kada ste je već ubacili i da tako pomognete da se čašica lakše otvori.
 • Prodjite prstom oko čašice, a na delu gde osećate udubljenje na čašici, potisnete zid vagine i tako napravite prostor čašici da se otvori. Vagina je izuzetno rastegljiv organ, tako da bez brige možete primeniti ovaj metod.
 • Izvadite čašicu i pokušajte ponovo, pokušajte drugi načina preklapanja i ugla umetanja.
 • Ako ništa od ovoga ne pomaže, možda vam je potrebna čvršća čašica koja će se lakše otvarati i bolje savladati pritisak zidova vagine. Ako mislite da je čašica preširoka, onda bi trebalo da probate čašicu manjeg prečnika.

Čašica se ne nalazi ispod grlića materice

Sve žene su različito gradjene. Kod nekih od nas grlić je nagnit u stranu, a kod nekih je “nemiran” i menja mesto u zavisnosti od dela ciklusa. Kako nam čašica pomaže da bolje upoznamo svoje telo, vrlo brzo ćete dokučiti i ove detalje. Ako je grlić nagnut dešava se da čašica prodje pored njega i otvoi se na pogrešnom mestu a krv prolazi pored nje. Evo kako ćete to rešiti:

 • Locirajte grlić ako možete dosegnti prstom do njega. Prilikom umetanja usmerite čašicu ka njemu. Ako vaša gradje dozvoljava pustite čašicu da se otvori što niže, i onda je tako otvorenu usmerite ka grliću. Tko ćete biti sigurni da prsten čašice naleže na zidove vagine a ne na grlić.
 • Jedan od trikova za koji smo saznali od naših korisnica je taj da bukvalno prstom ubace grlić u čašicu.
 • Ako ne možete da locirate grlić, pitajte svog ginekologa da vam kaže sve detalje oko visine, i ugla pod kojim je nagnut.

Prelivanje čašice

Ako čašica počne odjednom da curi nakon odredjenog vremena, to znači da se prepunila. U koliko je baš obimno krvarenje, to znači da ćete morati češće da je praznite kada je najobimnije krvarenje, a naš savet je da probate čašicu sa većim kapacitetom u koliko vaše karakteristike vezano za odabir čašice to dozvoljavaju. Ponekada je krvarenje toliko obimno da se i čašica većeg kapaciteta napuni za 2-3 sata. To obično bude drugi dan ciklusa i jedino što možete da uradite je da se naviknite, da budete spremne da obavite češće pražnjenje i nosite nepropusni platneni uložak kao podršku ili menstrualne gaćice, u koliko ne možete da koristite najveću čašicu, čiji kapacitet bi dostigao više sati do pražnjenja.

Nizak grlič koji upada u čašicu

Ako imate spušten grlić materice, može se desiti da on upada i zauzima deo preostora čašice i tako smanjuje kapacitet. To ćete prepoznati tako što čašica curi, zapravo preliva, a kada je izvadite popunjena je manje od 2/3 kapaciteta. Što se saveta tiče, manje-više su slični kao u prethodnom objašnjenju. Jako krvarenje i spušten grlić su najnezgodnija kombinacija za korišćenje čašice, ali i za to postoji rešenje. Prepotučujemo da probate Merula ONE menstrualnu čašicu, koja je dizajnirana baš za nizak grlić materice, i ima veliki kapacitet.

Misteriozno curenje

Sve gore navadene savete ste prošli, sve ste uradili ali i dalje imate problem s curenjem. Ta neobjašnjiva curenja vas najviše nerviraju. Ratko se dešava, ali ipak po neka od vas se muči uprkos dobroj volji i svim isprobanim metodama otklanjanja curenja. Možda će pomoći da:

 • U napred, pre samog početak ciklusa, stavite čašicu. Na taj način nećete dozvoliti da se zidovi vagine prekriju krvlju, što će pomoći da se stvori bolji vakum. To je nakim korisnicama pomoglo, pa probajte i vi.
 • Pokušajte da se blago napnete prilikom umetanja, kao biste skratili vaginalni kanal. Kada ubacite čašicu u istom trenutku pustite mišiće kako bi se stvorio bolji vakum. Ovaj savet takodje dajemo ne osnovu iskustava nekoliko korisnica.
 • Ono što ne volimo da kažemo kao savet je da probate neku drugu čašicu. Nečija gradja je takva da odredjeni model, tvrdoća ili veličina jednostavno ne odgovaraju. To saznanje, na žalost, ne možete da imate unapred.

Uvek je dobro da svoj problem podelite sa nama, kao i sa ženama koje koriste menstrualne čašice. Nečije lično iskustvo ili trik uz pomoć kojeg se rešava problem možda baš vama pomognu. Zato nam se pridružite u našoj Facebook grupi ili na instagramu  i slobodno podelite sve što vas muči ili zbog čega ste srećne, biće svima drago da pomognu i da podele trenutke radosti zbog te male stvari koja nam mnogo čini u životu.

Foto https://beautymnl.com https://www.pixiecup.com