Urinarna inkontinencija

Urinarna inkontinencija

Urinarna inkontinencija je gubitak kontrole bešike. Dva najčešća tipa urinarne inkontinencije koji utiču na žene su stresni tip i urgentni tip koji se još nazva prekomerno aktivna bešika. Ovaj problem se javlja dvostruko puta više kod žena u odnosu na muškarce. Urinarna inkontinencija nije normalan deo starenja i može se tretirati.

Šta je urinarna inkontinencija?

Urinarna inkontinencija je gubitak kontrole bešike ili „bežanje“ urina.

Urin se stvara u bubrezima a čuva u bešici. Oko bešike su mišići koji se stežu, istiskuju urin u uretru – mokraćnu cev, a mišići oko uretre se opuštaju da bi oslobolili urin da izadje iz tela. Incontinencija može da se desi kada se desi da se ovaj ritam poremeti. Pritisak izazvan smejanjem, kijanjem ili vežbanjem može prouzrokovati curenje urina. Urinarna inkontinencija se takođe može desiti ako postoji problem sa živcima koji kontrolišu mišiće.

Ko najčešće pati od UI?

UI dvostruko više pogađa žena u odnosu na muškarce. Reproduktivni procesi jedinstveni za žene, kao što su trudnoća, porođaj i menopauza, utiču na bešiku, uretru i mišiće koji podržavaju ove organe. Dešava se ženama u svim starosnim dobima, ali je mnogo češće kod starijih žena, verovatno zbog hormonalnih promena tokom menopauze. Čak više od 40% žena starijih od 65 godina ima IU.

Koje su vrste UI koje utiču na žene?

Dva najčešća tipa urinarne inkontinencije kod žena su:

* Stresna inkontinencija
Ovo je najčešća vrsta inkontinencije. To je takođe najčešći tip inkontinencije koji pogađa mlađe žene. Nastaje zbog slabosti mišića dna karlice. Svakodnevne aktivnosti koje koriste mišićne mišiće u dnu, kao što su kašljanje, kijanje ili smejanje, mogu prouzrokovati curenje urina, kao i iznenadni pokreti i fizička aktivnost.
* Urgentna inkontinencija
Naziva se još i nevoljni tip inkontinencije i najčešće je uzrokovana infekcijom. Dolazi do snažnog nagona za mokrenjem, više puta u toku dana ili noći, a količina mokraće je uglavnom mala. Zato se ova vrsta inkontinencije naziva i „prekomerno aktivna bešika“. Nagon se javlja kada je osoba u kontaktu sa hladnom vodom ili čuje žubor vode. Urgentna inkontinencija je češća kod starijih žena.

Mnoge žene sa imaju simptome oba tipa inkontinencije, i to se naziva „mešovita“ inkontinencija.

Šta uzrokuje UI?

UI obično uzrokuje slabost mišića dna karlice. Specifično za žene uzrokuje trudnoća, porođaj i menopauza.

Drugi mogući uzroci:
* Prekomjerna težina
* Hronična opstipacija (zatvor)
* Oštećenje živaca (dijabetes i multipla skleroza)
* Histerektomija

Ponekad UI traje kratko a uzrok bude:

* Upotreba diuretika
* Kofein
* Infekcija

Koje korake možete preduzeti kod kuće za lečenje UI?

Žene često misle da takve jednostavne akcije ne mogu tretirati UI. Medjutim ako ste uporni ovi koraci mogu ublažiti pa čak i otkloniti UI, a to su:

* Radite redovno kegelove vežbe
* Trenirajte svoju bešiku. Počnite da vodite dnevnik, zapisujte vreme, i polako povećavajte za po 15min interval poste toaletu.
* Smanjite težinu
* Promenite navike, izbacite poća koja sadrže kofein, alkofol i soda vodu.
* Prestanite da pušite
* Lečite hroničan zatvor, jedite više vlakana
* Povećajte unos pijaće vode

izvor: https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/urinary-incontinence