10 stvari koje se dešavaju kada počneš da koristš menstrualnu čašicu

10 stvari koje se dešavaju kada počneš da koristš menstrualnu čašicu

10 stvari koje se dešavaju kada počneš da koristš menstrualnu čašicu

Ponekad se čini da se sve vrti oko naših ciklusa

Ako si imala seks, provešćeš pola meseca moleći se da dobiješ. Ako očekuješ neki bitan događaj, provešćeš pola meseca moleći se da kasni. A ako ideš na odmor, provešćeš pola meseca u zakazivanju i moljakanju ginekologa da ti prepiše tablete za odlaganje. Ali u trenutku kada počneš da koristiš menstrualnu čašicu, tvoj pogled na ciklus će se promeniti. Prelazak sa uložaka ili tampona na čašicu je verovatno najsavršenija stvar koju možeš učiniti za sebe.

U čemu je smisao prelaska na čašicu i šta može da te zadesi ako to učiniš?

Ciklus više nije tabu

Često imamo običaj da jednostavno ne želimo da pričamo o tome. Zašto bismo? Kao da je to neka bitna stvar…
Ali kada jednom počneš da koristiš čašicu, nećeš prestati da pričaš o tome koliko je to fenomenalna stvar, tako da će ljudi pomisliti da si plaćena promoterka. Provešćeš sate i sate u razmeni iskustva sa drugaricama koje koriste, i ubedjivanu ostalih da pod hitno to sebi priušte.

Shvatićeš koliko si novca trošila na higijenske proizvode za jednokratnu upotrebu

Na prvi pogled mislićeš da je čašica skupa. Dati 3000 dinara za parče silikona je baš mnogo. Ali kada preračunaš da samo jedan paket uložaka košta skoro 300 dinara, to je već 10-i deo.
Ako se često osećaš njanjavo tokom ciklusa, razmišljanje o novcu koji uštediš svakog meseca će te garantovano oraspoložiti.

Bolje ćeš upoznati svoj ciklus

Da li si ikada zapravo proučavala krv koja izlazi tokom tvog ciklusa?
Kada koristiš tampone ili uloške, koji upijaju, nećeš sagledati realno kakva je ta tečnost, što je vrlo izvodljivo kada je u čašici.

Bićeš začuđena koliko je to zapravo krvi

Uglavnom nije toliko koliko si mislila, ali ponekada ćeš se iznenaditi da zaista može da bude i toliko, kod tebe ili kod one prijateljice s početka teksta.

Čašica će se „zaglaviti“ i ti ćeš odlepiti…

10 stvari koje se dešavaju kada počneš da koristš menstrualnu čašicu

… ali onda ćeš se prisetiti da stvarno nema gde da pobegne. Čašica ne može nestati u vagini.
Prvi put kada sam koristila svoju čašicu, otišla sam da spavam i sledećeg jutra nisam mogla da je „nađem“. Šokirala sam se i bila sam na ivici da zamolim dečka za pomoć, ali kada sam sela na WC, čašica se spustila i „pojavila“. Što više panike, teže će izaći. Sve što treba da uradiš je da piškiš, opustiš mišiće i onda lagano izvadiš. Ne brini, čašica neće izleteti (tako da možete piškiti koliko god puta želite u medjuvremenu), izvadićeš je kada budeš želela. Ako je baš visoko, pomaze da čučneš ili da se napneš kao kada kakiš.

I vrlo brzo, shvatićeš da prstići unutra i nisu tako strašna stvar

Bilo da stavljaš ili vadiš čašicu, prstici moraju da udju unutra. Da bi ubacila čašicu, treba da je preklopiš, ubaciš i pustiš, kažiprstom podješ oko nje da proveriš da li se dobro otvorila, a zatim de je ostaviš da prirodno nadje svoje mesto.

Doći će i trenutak kada ćeš morati da očistiš krv s poda u kupatilu

10 stvari koje se dešavaju kada počneš da koristš menstrualnu čašicu

Desiće se da čašica bude puna ili ćeš ti biti nespretna. Rezultat će biti ubrljan poda. Zid. Daska. Kada. Cipela. Ali ne brini, to je samo krv, i to tvoja zdrava krv!

Čašica će se možda preliti

Ako imaš težak ciklus ili jednostavno ne možeš na vreme da ispraznš, onda se pripremi na curenje. U tom slučaju dnevni ulošci će biti tvoji najbolji drugari.

 

 

 

Izvor: https://metro.co.uk/2017/01/26/11-things-that-happen-when-you-start-using-a-menstrual-cup-6403465/