5 žena koje su promenile način na koji imate svoj ciklus

5 žena koje su promenile način na koji imate svoj ciklus

5 žena koje su promenile način na koji imate svoj ciklus

Lydia Pinkham

Žena koja je navela žene da pričaju o ciklusu

5 žena koje su promenile način na koji imate svoj ciklus

Lidija Pinkham je bila jedna od najuspešnijih američkih poslovnih žena, ali je takodje stimulisala žene da slobodno obrate pažnu vezano za svoje intimno zdravlje. Rođena 1819. godine, od strane aboliranih  roditelja, tek nakon 1875. godine, nakon što je porodica izgubila bogatstvo, Lidija je počela da prodaje svoj domaći lek Lydia E. Pinkham’s Vegetable Compound.

Lek je napravljen od različitih biljaka i neznatne količine alkohola, Lidija je želela da leči menstrualne grčeve i druge ‘ženske probleme’. Danas ima malo medicinskih dokaza koji bi ukazali na to da je lek zaista bio delotvoran, mada moramo priznati da alkohol ipak malo olakšava stvari. Velika korist od njenog truda bila je da su žene konačno imale rješenje koje je došlo od druge žene, a ne od muških doktora.

Lidija je reklamirala svoj proizvod govorivši da ‘samo žena može da razume ženske potrebe’, i tako činila mnogo više nego što je samo prodavala svoj proizvod. Vodila je ‘Savetodavno odeljenje’ gde su žene mogle da se obrate sa svim pitanjima koja su imale oko ženskog zdravlja. Delila je čak i besplatnu knjigu koju je sama napisala, sa temom sve od menstruacije do porođaja. Savetovala je vežbanje i dobru ishranu, umesto da se tek tako odstranjuju reproduktivni organi, što je u to vreme bio čest obicaj ginekologa.

Lidija je izgradila mrežu kako bi žene razgovarale i delile iskustva sa drugim ženama o ciklusu, savetovale se menjusobno i pomagale jedne drugoj u vreme smrtonosne tišine kada je ciklus u pitanju.

Mary Putnam Jacobi

Žena koja je dokazala da ciklus ne degradira žene

5 žena koje su promenile način na koji imate svoj ciklus

Danas primećujemo da većina žena tokom ciklusa živi potpuno normalno. Neke žene tokom PMS-a mogu izabrati ‘poštedu’. Ali borba protiv isključivanja žena tokom menstruacije, posebno iz obrazovnih ustanova, prostala je globalna. Dr. Mary Putnam Jacobi bila je na čelu ove borbe, sredinom 19. veka, kako bi se izborila da se žene tokom ciklusa ne smeju degradirati.

Rođena u Londonu 1842. godine, Mary se preselila u SAD i bila je jedna od prvih žena koje su stekle medicinsku diplomu. Radila je u jednoj od prvih bolnica koje su osnovale žene, a potom se preselila u Pariz, gdje je vodila kampanju za zajedničko obrazovanje muškaraca i žena.

Problem je bila prihvaćena ideja da žene tokom ciklusa bukvalno nisu sposobne razmišljati. Godine 1873. doktor Edward H Clarke napisao je članak  koji se protivio obrazovanju i kao razlog naveo ‘da mozak ne može funkcionirati na najbolji način tokom ciklusa’. Da, doktor je rekao da su žene koje imaju menstruaciju nesposobne da razmišljaju. Što je bilo najgore, ljudi su mu verovali i uskratili ženama pravo na obrazovanje na osnovu njegovog ‘naučnog’ mišljenja.

Marija očigledno nije prepustila ovu besmislicu tako što je 1876. godine objavila svoj esej  , ispunjen ozbiljnim naučnim dokazima, uključujući statistiku, studije i tabele, što je pokazalo da menstruacija ne umanjuje sposobnost žena da uče. Za svoj rad osvojila je nagradu Boylston na Univerzitetu Harvard. A kako je dokazala i što je postala doktor, medicinski predavač i profesor imajući menstruacije, to možemo nazvati najvećom krunom u njenoj istoriji.

Ženama i devojčicama širom sveta se uskraćuje njihovo osnovno pravo na obrazovanje samo zbog njihovog ciklusa. Meri Putnam Jacobi se stručno borila protiv toga pre 140 godina – pokazujući nam kako se to radi.

Katharine McCormick

Žena koja nam je dala pilulu

5 žena koje su promenile način na koji imate svoj ciklus

Bum u sigurnoj, pouzdanoj kontracepciji šezdestih godina učinio je više nego sama seksualna revolucija za seksualni život žena. Po prvi put, žene sa neredovnim ili teškim ciklusima imale su način da to kontrolišu. Danas NHS i dalje preporučuje određene vrste kontraceptivnih pilula kod bolnih ciklusa.

Kontracepcija nije počela 60-tih godina već mnogo ranije zahvaljujući Katharine McCormick, rođenoj 1875. Studirala je biologije na Massachusetts institute-u kao jedna od prvih nekoliko učenica.

Nakon sastanka sa stručnjakom za kontraceptivna sredstva Margaret Sanger, Katharine je odlučila da žene ne mogu kontrolisati sopstvene živote bez da imaju mogućnost da kontrolišu svoj reproduktivni sistem. Počela je krijumčariti dijafragme iz Evrope u SAD, u velikopj količini, čak preko 1.000 kom. To činila, paralelo baveći se ženskim pravima i brinući o svom suprugu, koji je hospitalizovan zbog šizofrenije samo nekoliko godina nakon njihovog braka.

Kad je njen muž umro 1947. godine, Ketrin je nasledila čitavo bogatstvo i odmah potražila način da ga dobro iskoristi. Nakon nekoliko poznanstava sa stručnjacima za kontracepciju, saznala je da ih farmecutske kompanija ne finansiraju jer nisu zadovoljne količinom zarade. Katharine je na kraju finansirala skoro sva istraživanja i kontraceptivna pilula je odobrena 1960. godine, sedam godina pre Katarine smrti.

Leona Chalmers

Žena koja je uvela menstrualne čašice na masovno tržište

5 žena koje su promenile način na koji imate svoj ciklus

Menstrualne čašice – mekana, gumena, višenamenska čašica u obliku zvona koja sakuplja vašu krv umjesto da je apsorbuje – može biti kontraverzna. Neke žene su zaljubljene u ovaj mali komad plastike, dok druge ne žele čak ni da probaju. Skoro svi se mogu složiti, da što više izbora žene imaju, to je bolje – a Leoni Chalmers možemo zahvaliti na ovoj posebnoj opciji.

Leona Chalmers je 1937. godine patentirala dizajn prve čašice za masovnu proizvodnju i počela da ih distibuira širom SAD-a. Istorija menstrualnih čašica nije baš jasna; Leona je i sama priznala da su u Evropi postojale različite verzije, ali ona je bila prva osoba koja ih je učinila komercijalnim, i dala ženama šansu da odluče da li će ih koristiti.

Leona, koja je ranije bila glumica, se posvetila svojoj misiji da upozna žene da imaju novu opciju kada je ciklus u pitanju. Čak i tokom Drugog svetskog rata, kada je guma bila u nedostatku, ona ne napušta svoju ideju i nastavlje svoj posao nakon što je rat završen.

Imajući u vidu ograničene opcije većine žena tokom istorije, Leonin primer poslovne žene koja je napravila nov sanitarni proizvod, je zaista revolucionaran.

Lee Miller

Žena koja se prva pojavila na reklami za ciklus

5 žena koje su promenile način na koji imate svoj ciklus

Vek nakon što je Lidija Pinkham počela da uspostavlja zajednicu u kojoj bi žene mogle da razgovaraju o menstruaciji, je bilo daleko. Godine 1928, 21-godišnja Lee Miller postala je prva žena koja se pojavila na reklami za higijenski proizvod. S obzirom da skoro 100 godina kasnije, reklama za proizvod za ciklus, ne bi trebalo da bude izuzetno hrabar potez, ali ispostavilo se da je ipak bila.

Lee Miller, koja je radila kao model u Njujorku, možda nije ni znala da će njena slika biti korištena za tu reklamu, ali je ubrzo shvatila . Žene dvadesetih godina prošlog veka su bile naučene da nikome ne govore da imaju menstruaciju, pa su se mnoge u sopstvenom neznanju plašile da koriste nove jednokratne uloške.

Neverovatno elegantna Lee, koja pokazuje ne samo da ima menstruaciju nego i koristi jednokratne uloške je revolucionarno, kao i to da je menstruacija nešto normalno, nažalost, je bilo ispred svog vremena i ubrzo je nastao skandal.

U početku je Lee bilo sramota, ali su je kasnije navodno smatrali pionirom. Zbog skandala preselila se u Pariz, gdje je upoznala Man Ray-a, njenog budućeg mentora i ljubavnika. Lee je postala svetski poznat fotograf i fotoreporter , ostavljajući za sobom neke od najkvalitetnijih slika Drugog svjetskog rata.

Izvor: https://www.refinery29.uk/period-pioneers#slide-1