7 Pravila za zdravu vaginu

7 Pravila za zdravu vaginu

Pratite ove korake kako biste zaštitili zdravlje vagine

Svaka žene treba da brine o zdravlju svoje vagine, ali šta to zapravo podrazumeva? Ponekada zavisi od starosti žene, ali vagina uglavnom ima kiseli pH, održava prirodnu vlažnost i sadrži veliki broj korisnih bakterija koje pomažu u odbrani od infekcija.

Zdrava vagina takođe luči malu količinu sekreta. Dok neke žene to ni ne primećuju, druge mogu imati veću količinu, i do nekoliko kubnih centimetara sekreta u toku jednog dana. Sekret je normalna fiziološka reakcija – to je u suštini promena cervikalnih i vaginalnih ćelija kao i čišćenje vagine.

Normalan vaginalni secret je obično proziran ili beličast, miriše blago kiselo (kao sirće) i može biti gust ili redak.
Međutim, ako primetite promenu u vaginalnom mirisu, promjenu boje i teksture sekreta, koja može biti povezane sa neugodnošću kao što su svrab, peckanje i crvenilo, to ukazuje na problem. Pratite ova pravila kako biste održali zdravu vaginu.

Zaštitite vaginalni PH balans

Normalno, vaginalni pH je oko 3,8 do 4,5, što predstavlja kiselu sredinu. Izbegavajte preterano pranje koje može poremetiti pH vagine, smanjiti kiselost i stvoriti bakterijski disbalans pozitivnih i negativnih bakterija što dovodi do infekcije. Izbegavajte upotrebu jakih sapuna ili kupki. Koristite intimne sapune koji imaju nižu pH vrednost.

Ako vaša vagina ima jak ili neprijatan miris, posetite ginekloga.

Zdravo se hranite za zdravlje vaše vagine

Možda zvuči čudno, ali pravilna ishrana i uzimenje dovoljne količine tečnosti su ključni za vaginalno i reproduktivno zdravlje. U stvari, određena hrana može biti efikasna u lečenju vaginalnih problema.

Jogurt može potencijalno pomoći u prevenciji gljivičnih infekcija. Jogurt je bogat pozitivnim bakterijama, tako da ako ste skloni gljivičnim infekcijama, uzimajte probiotski jogurt bogat bakterijama Lactobacilli.

Ako ste skloni infekcijama urinarnog trakta, bilo bi dobro da svakodnevno jedete plodove brusnice, sušene ili sveže. Možete redovno piti čajeve od brusnice, breze, peršuna, uve, kukuruzne svile, rastavića, maslačka…

Upražnjavajte bezbedan seks

Korišćenje kondoma tokom seksa pomaže u zaštiti od seksualno prenosivih infekcija, kao što su HIV, genitalni herpes, sifilis, gonoreja, genitalne bradavice i hlamidija. Neke od ovih infekcija, poput HIV-a i genitalnog herpesa, su neizlečive. I druge, poput humanog papiloma virusa (HPV) koji uzrokuju genitalne bradavice, poznato je da izazivaju rak.

Redovni ginekološki pregled je presudan za održavanje vašeg vaginalnog zdravlja. Ginekolozi preporučuju ženama da svoj prvi ginekosloški pregled obave do 21. godine. Preporučuje se Pap test počev od 21. godine da bi se uočile eventualne promene u ćelijama koje bi mogle ukazivati raka grlića materice.

Lečite infekcije čim se pojave

Uobičajene su tri vrste vaginalnih infekcija: gljivična infekcija, bakterijska vaginoza i trihomonijaza ( parazit). Ako ste skloni gljivičnim infekcijama i prepoznajete simptome, možete se lečiti sami, lekovima bez recepta i dijetom, ali ako simptomi ne nestanu ubrzo, onda zakažite pregled što je pre moguće.

Bakterijska vaginoza je uzrokovana bakterijskim rastom u vagini. Trhomonijaza je infekcija koju izaziva parazit i seksualno je prenosiva. Lečenje ovih infekcija je presudno jer zapostavljanje istih može dovesti do neprijatnih, bolnih i ozbiljnih problema reproduktivnog zdravlja.

Pažljivo birajte donji veš

Vaša vagina bi trebalo da ostane čista i suva – a ono što nosite može uticati na to. Određeni tipovi tkanina i uske odeće stvaraju tople, vlažne uslove koji pogoduju stvaranju gljivica. Nosite pamučan donji veš i izbegavajte tesne pantalone. Ako ste skloni gljivičnim infekcijama, promenite što pre vlažan kupaći kostim i odeću u kojoj vežbate.

Ako tokom dana imate dosta sekreta ili se znojite, ponesite rezervni donji veš sa sobom kada idete na posao ili u školu, i promenite tokom dana. Možete koristiti i platnene uloške. To će pomoći da se osećate udobnije i smanjiće rizik od infekcija.

Težite dobroj higijeni

Promišljenost može pomoći u zaštiti zdravlja vaše vagine. Nakon velike nužde, obrišite se sa prednje strane ka požadi da biste izbegli bakterijsku kontaminaciju vagine i smanjili rizik od infekcije bešike. Koristite menstrualnu čašicu jer se ona nosi unutar vagine, bez kontakta sa vazduhom, dok koža normanlno diše, čime je onemogućen razvoj bakterija i gljivica. Ako koristita klasične uloške ili tampone, menjajte ih redovno tokom ciklusa, zato što je krv u dodiru sa vazduhom, i podložna je stvaranju bakterija.

 

 

izvor: https://www.everydayhealth.com/womens-health-pictures/hygiene-rules-for-a-healthy-vagina.aspx
foto: https://www.assurecosmeticcentre.com.au/designer-vagina/