Da li je bezbedno korišćenje tampona?

tampon vs čašica

Da li je bezbedno korišćenje tampona?

Nedavno je završeno istraživanje izvedeno na tamponima na osnovu kojeg saznajemo veoma zabrinjavajuće informacije.
Mali broj istraživanja i merenja hemikalija u tamponima je uradjeno do sada, uprkos činjenici da milioni žena koriste taj proizvod svakog meseca, a pronašli smo koncentracije svih metala koje smo testirali, uključujući toksične metale poput arsena i olova, rekla je glavna autorka studije Jenni A. Shearston na Univerzitetu Barkli, Kalifornija.

Procenjene su koncentracije 16 različitih metala (arsena, barijuma, kalcijuma, kadmijuma, kobalta, hroma, bakra, gvožđa, mangana, žive, nikla, olova, selena, stroncijuma, vanadijuma i cinka)  u 30 tampona, 14 proizvodjača i 18 linija proizvoda, nekih deklarisanih kao organiski i onih koji to nisu, USA i EU/UK porekla. Koncentracije metala su varirale, medjutim, bili su prisutni u svim vrstama tampona. Nijedna kategorija nije imala konstantno niže koncentracije svih ili većine metala. Na primer, koncentracije olova bile su veće u neorganskim tamponima, ali je arsen bio veći u organskim.

Zašto je opasno?

Upotreba tampona je posebno opasna, kada predstavlja potencijalni izvor hemikalija, uključujući metale, jer sluzokoža vagine ima veći potencijal za apsorpciju hemikalija nego koža na drugim delovima tela. Veliki postotak žena, 50-80%, naročito u USA, a sve veći broj žena na drugim kontinetima i dalje koristi tampone svakog meseca, upkos postojanju zdravijih, udobnijih i isplativijih varijanti.

Utvrđeno je da metali povećavaju rizik neplodnosti, dijabetesa, demencije i raka. Mogu oštetiti jetru, bubrege i mozak, kao i kardiovaskularni, nervni i endokrini sistem. Takodje, metali mogu naškoditi zdravlju trudnica i razvoju fetusa.

“Iako su toksični metali sveprisutni i izloženi smo niskim nivoima svakodnevno, studija jasno pokazuje da su metali prisutni i u menstrualnim proizvodima i da bi žene mogle biti pod većim rizikom od izloženosti upotrebom ovih proizvoda”, utisci su Kathrin Schilling, docentica na Mejlmen školi javnog zdravlja na Kolumbija Univerzitetu.

Kako su opasni metali dospeli u tampone?

Metali se mogu naći u tamponima iz više razloga. Pamučni materijal koji se koristi za izradu je mogao apsorbirati metale iz vode, vazduha, tla, ili lokalnih zagađivač u slučaju da je polje pamuka u neposrednoj blizini recimo topionice olova. Takodje, metali mogu biti sastavni deo proizvoda koji se svesno dodaju tokom proizvodnje kao deo pigmenata, izbeljivača, antibakterijskog sredstva ili nekog drugog procesa u fabrici koja proizvodi tampone.

Koje su zdravije varijante? Šta mogu bezbedno da koristim?

Od nedavno, sve popularniji su višekratin proizvodi za menstruaciju. Pored toga što korišćenje ovakvih proizvoda utiče na smanjenje otpada, još bitnija činjenjica je da je zdravstvena bezbednost neuporedivo veća. Menstrualne čašice iz naše prodavnice su napravljene od medicinskog silikona, potpuno bezbednog za upotrebu. Pored kompletnih toksikoloških analiza proizvodjača i sertifikata o bezbednosti, naše menstrualne čašice prilikom svakog uvoza prolaze deteljne analize o zdravstvenoj bezbednosti vršene od strane Gradskog zavoda za javno zdravlje – Beograd.

Menstrualne gaćice i platneni uložci su takodje zdravija varijanta, sašiveni sa puno pažnje od metrijala Oeko-Tex I razreda, korišćenjem koji ćete izbeći kontakt sa hamikalijama i poboljšati svoje  zdravlje.

Izvor: publichealth.berkeley.edu
medicalnewstoday.com