Četiri faze ciklusa, mesec i godišnja doba

Četiri faze ciklusa, mesec i godišnja doba

Četiri faze ciklusa, mesec i godišnja doba

Žensko telo i ženski ciklus povezani su sa Mesecom i Zemljom. Žena kroz svoj menstrualni ciklus prolazi kroz različite lunarne energije (mladi mesec, prva četvrtina, pun mesec, poslednja četvrtina). Ovo se opet povezuje sa različitim godišnjim dobima (proljeće, ljeto, jesen i zima). Mesec utiče na nesvesni um, snove, ovulaciju i menstruaciju. Ranije je ta veza između žene i prirode bila deo kulture i običaja, ciklus su shvatili kao nešto „sveto“, ne tako prljavo, dosadno ili sramotno kao danas.
Čak i u modernom društvu, gde smo odsečeni od ritma prirode, ciklus ovulacije je pod uticajem meseca. Jako veštačko svetlo zbunjuje naš senzibilitet i biološki ritam. Žene imaju tendenciju da ne obraćaju pažnju na promene u emocijama i energiji koju osećaju tokom svog ciklusa. Obično pokušavaju da žive kao da nisu pogođene njihovim fazama, a to znači gubitak blagostanja i rasipanje svih potencijala u ovim fazama.
Istraživanja su pokazala da se ipak največi broj začeća, tj. ovulacija dešavaju tokom punog meseca ili dan ranije. Naučite kako da sami osnažite tu moćnu silu ženskog zdravlja.

Četiri faze ciklusa, mesec i godišnja doba

*Menstruacija *Mlad mesec *Zima
To je najmračnija faza, faza tišine, introspekcije, samoće. Žena u ovoj fazi želi da bude smirena, tako da interakcija sa spoljnim svetom može biti nepoželjna. Vaše telo je mnogo osetljivije, tada možete na poseban način da se povežete sa njim i njegovim porukama. U ovoj fazi žena se može više osloniti na svoj instinkt i intuiciju.
To je povoljan trenutak da budite mirni i meditirajte, da prirodno reciklirate energiju. Izbegavajte započinjanje novih projekata, poslovno obavljajte samo što je neodložno i preporučujemo smireno, mudro planiranje.

*Predovulacija *Polumesec *Proleće
Nedelja nakon završetak ciklusa odgovara proleću, obnovi i povećanju fizičke energije. To je prelazna faza između menstruacije (tama, zima) i ovulacije (svetlo, leto). Dakle, to su idealni dani za pokretanje projekata koji će se materijalizovati tokom naredne faze (ovulacija). Žene sada imaju poboljšane analitičke kapacitete, koncentraciju i veštine planiranja. Mentalna snaga vlada i misli su jasnije. Emocije su stabilnije i životna energija je na vrhuncu.
Za vreme polumjeseca, ženi treba manje odmora i više je sigurna u sebe. Javlja se sklonost da budemo društvene, potreba za izlascima i zabavom. To sve je rezultat pvećanog nivoa estrogena i testesterona koji spremaju jajnu ćeljiu da sazri. Bacite se na nove projekte, sastanke i donošenje odluka.

*Ovulacija *Pun mesec *Leto
Ovulacija je izražajna, društvena, empatična, blistava faza. To je vrieme kada je žena plodnija, zbog čega je to faza puna energije i vitalnosti. U stvari, to je plodna faza u svim aspektima života: lični život, porodični projekti, posao… Tokom ovog perioda, samopouzdanje i samopoštovanje se povećavaju zajedno sa seksualnim nagonom, to je onaj period kada se ujutro pogledate u ogledalo i pomislite kako divno izgledate iako ste se tek odlepili od jastuka.
Ideje koje vam padnu na pamet, najlakše ćete ostvariti u ovom periodu. Zakažite javne nastupe, prezentacije i važne sastanke baš u ovom periodu.

Četiri faze ciklusa, mesec i godišnja doba

*Pre menstruacije *Poslednja četvrt *Jesen
U ovoj fazi fizička energija počinje da opada u koliko jajna ćelija nije oplodjena. Nivo estrogena opada a raste nivo testesterona i progesterona. Žena oseća potrebu da očisti i otpusti sve što joj ne koristi, baš kao što drveće baca lišće na jesen. Mnoge žene u ovoj fazi doživljavaju zloglasni PMS.
To su dani kada se žena ponovo okrene prema unutra, baš kao i Mesec. Memorija i sposobnost koncentracije takođe opadaju. To je idealno vreme da pogledamo u naše želje, potrebe, strahove. Ova faza je idealna za napredovanje u procesu ličnog rasta. Obavljajte rutinske zadatke koji ne zahtijevaju mnogo doprinosa od drugih ili ekspanziju misli sa vaše strane. Dobro je pozabaviti se svodjenjem nekih računica, piskaranjem tekstova, onako same sa sobom.

Šta se događa u menopauzi?

Iako nema menstruacije, ciklusi nastavljaju da postoje i vrše svoj uticaj. Sve izgleda drugačije, ali iz hormonalne perspektive, ciklus ostaje samo više nije reproduktivan. Kada žena više ne krvari, zadržava više energije. Sva ta energija, koja se iz meseca u mesec obnavljala izlivanjem, sada pokreće unutrašnji krug koji se vraća i održava prirodni ženski ritam.

Zašto učiti o Mesecu i ženskom ciklusu?

Ovaj put znanja i razumevanja ženskog ciklusa povećava samospoznaju, ženstvenost i sreću kod žena svih dobi. Deo procesa ličnog razvoja svake žene treba posvetiti povezivanju s menstrualnim ciklusom, njegovim fazama, energijom i moći. Kada žena postane svesna svog ciklusa, može upravljati svojom aktivnošću i životom u skladu sa svojim prirodnim procesima, kako bi postigla više uspeha na svim poljima.
Upoznali smo vas sa četiri faze ciklusa, uskoro cemo vam pomoći i da se uskladite sa ritmom Meseca u koliko već niste.

Izvor: https://exploringyourmind.com/women-and-moon-female-cycle/
Foto: Pinterest