Eterična ulja koja pomažu kod menstrualnih grčeva

Eterična ulja koja pomažu kod menstrualnih grčeva

 

Za mnoge žene, bolni menstrualni grčevi su mesečna realnost.
Ponekad bol jednostavno ne prestaje bez obzira šta pokušavate, pijete više vode, uzimate lekova protiv bolova, menjate ishranu, radite yogu…

Priča jedne majke

Pre nego što sam imala decu, mogla sam da se smirim, ušuškam kada su najgori dani. Ali to je sada nemoguće! Uvek sam u pokretu i po ceo dan sam na nogama.
Takođe, od kako imam decu, borim se sa hormonskim disbalansom i punim spektrom PMS simptoma, koji me skoro svakog meseca izbacuju iz šina. Bolni grčevi, emocionalni stres i preveliki umor čine me jednom groznom mamom.
Zato sam se obratila stručnjacima. Verovali ili ne, postoje mnoga istraživanja uticaja aromaterapije na takva stanja. Sprovedeno je nekoliko studija o upotrebi eteričnih ulja kod menstrualnih grčeva i ostalih pms simptoma.
Ispostavilo se da su predložena eterična ulja za tu svrhu, baš neka od onih koje najčešće imate u vašoj kućnoj kolekciji za isparivače.

Ulje Lavande

Korišćenje ulja lavande za masažu u aromaterapiji može znatno smanjiti bol i nelagodnost menstrualnih grčeva. U studiji iz 2012. godine, jedna grupa je koristila eterično ulje lavande, dok je druga grupa koristila placebo parafinski proizvod, kako bi utvrdili da li esencijalno ulje zaista doprinosi. Grupa koja je koristila pravo ulje lavande prijavila je znatno smanjene grčeve.
Smatra se da lavanda utiče na prostaglandine koji učestvuju u regulisanju kontrakcija glatkih mišića, i samim tim smanjuju grčenje materice. Takva sposobnost čini lavandino ulje jednim od najboljih esencijalnih ulja za smanjenje menstrualnih bolova.

Ulje cimeta

Cimet je najpoznatiji po upotrebi u kulinarstvu, ali mnogi aromatični začini, pa i cimet se vekovima koriste u alternativnim medicinskim tretmanima. Poznato je da cimet smanjuje upalne procese u organizmu. Masiranje donjeg abdomena sa esencijalnim uljem cimeta može pomoći u smanjenju simptoma menstrualnih grčeva.

Aromatične kombinacije

Spoj eteričnih ulja lavande, karanfilića, cimeta i ruže korišćen je kao topikalno ulje koje se tokom istraživanja primenjivalo na abdomen, sedam dana pre menstruacije. Utvrđeno je da smanjuje količinu bolova i trajanje grčeva, pa čak i količinu menstrualnog krvarenje u poređenju sa placebo grupom.
Ovakav melem možete i sami napraviti, tako što ćete u 20ml ulja avokada, maslina ili kokosa, koji će biti baza, dodati po 2-3 kapi gore navadenih eteričnih ulja, promešati i utrljvavti na dolji stomak 7 dana pred ciklus.

Ulje kamilice

Arheolozi kažu da je aromaterapija korišćena od strane starih Rimljana i Egipćana za rukovanje bolešću, a jedno od najčešćih koje su koristili je bilo ulje rimske kamilice. Dodavanje nekoliko kapljica u toplu kupku ili kupku za stopala može pomoći smanjenju intenziteta grčeva, prema drevnoj mudrosti.

Ulje tamjana

Tamjan se može koristiti u toplim kupkama, isparivaču ili nanositi topično kada se razblaži baznim uljima kako bi pomoglo u ublažavanju bolova. Iznenađujuće je koliko koristi donosi korišćenje tamjanovog ulja, a neke od tih su za bolove, otklanjanje neprijatnog zadaha, kod prehlade, jačanje korena kose…

Ulje ylang-ylang

Ovo ulje se smatra podizačem raspoloženja, što nije na odmet kod PMS-a. Takođe se smatra da je dobro u borbi protiv anksioznosti, što je takodje dobrodošlo kada se osećate neprijatno.

Evo i nekih drugih esencijalnih ulja  koja pomažu u borbi protiv anksioznosti.

 

 

Izvor: https://www.rd.com/health/conditions/essential-oils-for-menstrual-cramps/