fbpx
//Ja sam žena doktor, i evo zašto preporučujem čašicu

Ja sam žena doktor, i evo zašto preporučujem čašicu

U prethodnom članku DailyO, podelila sam svoje neprijatnosti, iskustva i uspomene vezane za menstruaciju.

Jedana od mojih poznanica je primetila de nije trebalo da u „prvom licu“ opisujem koliko se neprijatno osećam tokom ciklusa.

Ona je sugerisala da u buduće treba da pišem u „trećem licu“ o takvim „intimnim“ stvarima! Ovo je osećaj koju dele mnoge žene, uključujući i obrazovne, koje se i dalje osećaju neprijatno kada se govori o menstruaciji javno.

Smatram da je od suštinskog značaja da žene razmišljaju, razgovaraju i komuniciraju o pitanjima koja su od ogromnog značaja za njih same, kao i za druge. Govoreći o mom lično iskustvo korištenja menstrualne čašice i kako je promenila moje menstrualne dane, je pokušaj u tom pravcu.

Pre upotrebe menstrualne čašice

Kao i većina žena, koristila sam higijenske uloške pre nego što sam se upoznala sa menstrualnim čašicama. Jednom ili dva puta sam probala tampone, uz koje sam morala dodatno koristiti uloške, a to mi je bilo još teže.

Odlaganje korišćenih tampona i uložaka je oduvek uzrokovalo uznemirenost, naročito tokom putovanja.

Moje prvo iskustvo sa menstrualnim čašicama

Iako sam rođen 80-tih godina, u vreme komercijalnog uvođenja menstrualnih čašica na američko tržište, nisam znala de postije do pre dvije godine.

Budući da su menstrualne čašice višekratne i donose nisku dobit, proizvodna preduzeća retko troše novac za oglašavanje.

Tako je trebalo skoro 30 godina da informacije i menstrualnim čašicama dodju do mene! Ne sećam se brenda koji sam kupia na početku, ali još uvek mogu da se setim fizičke i mentalne traume koju sam doživela u procesu učenja da koristim tu prvu čašicu koja je bila loša i teška kao plastičan levak!

Zbog mog urođenog nedostatka istrajnosti, napustila sam celu ideju i odustala od čašice.

Lekcija 1: Mudro odaberete čašicu. Kvalitet proizvoda je bitan.

Lekcija 2: Treba dovoljno upornosti da biste ovladali veštinom (lakše reći nego učiniti)!

Kako je prošlo

Posle čitanja nekoliko blogova i gledanja videa na YouTub-u, o tome kako koristiti menstrualnu čašicu, odlučila sam da ponovo pokušam. Ovaj put sam izabrala brend koji mi je preporučila prijateljica.

Kao i uvek, YouTube video snimci i diskusije sa prijateljicama su mi pomogli da steknem samopouzdanje i motivaciju.

Sa malom praksom, čak i nezadovoljna osoba poput mene bi bila u stanju da manevriše čašicom bez ikakvih poteškoća.

Lekcija 3: Gledajte YouTube video zapise i nemojte oklevati da razgovarate sa prijateljicama.

Zašto to funkcioniše

Kada sam našla odgovarajuću čašicu i pravi način manipulacije, život je postao jednostavniji i lakši tokom menstrualnih dana. Prilično je udobna, tako da sam puno puta namestila podsetnik na telefon da me obaveštava o čašici, što znači da nećete imati nikakav neprijatan osećaj koji će vas podsećati da je čašica u vašoj vagini.

Srećom, vagina je fleksibilna, tako da će se prilagoditi i sigurno držati menstrualnu čašicu.

Brinuti o tome da će se čašica zagleviti „visoko“ u vagini, ili de će ispasti dok hodate je iracionalno i neosnovano. Kako sam počela da koristim menstrualnu čašicu, primetila sam definitivno poboljšanje u svojoj rutini, naročito na poslu.

Jednom kada je postavim ujutro, sledeći put kada o njoj razmišljam je uveče – može se držati do 12 sati kontinuirano bez ikakve opasnosti. Žene koje imaju jači ciklus će češće prazniti čašicu.

Otkrila sam značajnu udobnost spavanja, nema nelagodnosti i nisam se morala probuditi u sred noći kako bih „zamenila“ čašicu, za razliku od promene higijenskih uložaka.

Koristila sam menstrualnu čašicu tokom putovanja i otkrila koliko je zgodno jer je udobno nositi i nema brige o odlaganju. Za razliku od iskorišćenih higijenskih uložaka, krv u menstrualnoj čašici je bez mirisa, što je zaista pravi blagoslov.
Cena čašice varira od 2000 do 3000 dinara, a jedna čašica se može koristiti do 15 godina. Matematički je dokazano da je menstrualna čašica mnogo jeftinija od uložaka.

Nedostaci

Čašicu treba koristiti oprezno u javnim toaletima zbog nedovoljno uslova, uključujući ispiranje. Ako voda ili slavina nisu dostupni, teže je očistiti čašicu. Čista voda i sapun su neophodni za pravilno korištenje menstrualnih čašice. Moje iskustvo korišćenja tokom putavanja vozom (Indijske železnice) nije bilo posebno prijatno.

Dakle, preporučljivo je imati rezervnu čašicu, naročito tokom putovanja.
Ili ponesite flašicu vode sa sobom u toalet, to rešava problem.

Potrebno je malo vremena da biste ovladali kako umetnuti čašicu u vaginu i izvaditi je nakon upotrebe. Trik je u tome da shvatite kako da usmerite čašicu u pravcu vaginalnog kanala – to će učiniti umetanje čašice lakšim.

Da, pravac vagine. Iako sam studirala akušerstvo i ginekologiju kao diplomirani student MBBS-a, nisam bila svesna jedinstvenog ugla ljudske vagine.

Učenje tehnike preklapanja čašice pre umetanja je takođe jako važno.

Izvlačenje menstrualne čašice zahteva veću veštinu od umetanja. Oprostimo za moguće prolivanje tokom početnih dana prilagodjavanja.

Šanse za curenje ne mogu se zanemariti sve dok se ne uverite u pravilno pozicioniranje. Čašicu ne mogu koristiti žene sa izmenjenim položajem grlića materice.

Zašto preferiram čašicu

To je revolucija u menstrualnoj higijeni i zdravlju žene. Smatram da svaka žena treba da da šansu menstrualnoj čašici i pokušati da prevaziđe finansijske, socijalne i psihološke barijere.

Ovaj ekološki i ekonomski metod igra važnu ulogu u poboljšanju načina na koji se bavimo našim menstrualnim danima.

Međutim, takodje verujem da koristećenje menstrualnih čašica omogućava ženama da prevazidju tabue vezane za menstruaciju.
Izvor: https://www.dailyo.in/lifestyle/menstrual-cup-period-relief-menstrual-blood-no-shame-womens-hygiene/story/1/19523.html

2018-09-25T10:39:07+00:00