Ja sam žena doktor, i evo zašto preporučujem čašicu

Ja sam žena doktor, i evo zašto preporučujem čašicu

U prethodnom članku DailyO, podelila sam svoje neprijatnosti, iskustva vezano za menstruaciju.

Jedana od mojih poznanica je primetila de nije trebalo da u “prvom licu” opisujem koliko se neprijatno osećam tokom ciklusa.

Ona je sugerisala da u buduće treba da pišem u “trećem licu” o takvim “intimnim” stvarima! Ovo je osećaj koji dele mnoge žene, uključujući i obrazovne, koje se i dalje osećaju neprijatno kada se govori o menstruaciji javno.

Smatram da je od suštinskog značaja da žene razmišljaju, razgovaraju i komuniciraju o pitanjima koja su jako važna za njih same. Govoreću o mom iskustvu korištenja menstrualne čašice i kako je promenila moje menstrualne dane.

Pre upotrebe menstrualne čašice

Kao i većina žena, koristila sam higijenske uloške pre nego što sam čula za menstrualne čašice. Jednom ili dva puta sam probala tampone, uz koje sam morala dodatno koristiti uloške, a to mi je bilo još teže.

Odlaganje iskorišćenih tampona i uložaka mi je uvek bilo neprijatno, naročito tokom putovanja.

Moje prvo iskustvo sa menstrualnim čašicama

Iako sam rođen 80-tih godina, u vreme komercijalnog uvođenja menstrualnih čašica na američko tržište, nisam znala de postije do pre par godine. Budući da su menstrualne čašice višekratne i donose nisku dobit, proizvodjači retko troše novac za oglašavanje.

Tako je trebalo skoro 30 godina da informacija o menstrualnim čašicama dodju do mene! Ne sećam se brenda koji sam kupila na početku, ali još uvek mogu da se setim fizičke i mentalne traume koju sam doživela u procesu učenja da koristim tu prvu čašicu koja je bila loša i teška kao plastičan levak!

Zbog mog urođenog nedostatka istrajnosti, napustila sam celu ideju i odustala od čašice u tom trenutku.

  • Mudro odaberete čašicu. Kvalitet proizvoda je bitan.
  • Budite uporni da biste ovladali veštinom, dajte sebi vremena.
  • Gledajte YouTube video zapise i nemojte oklevati da razgovarate sa prijateljicama.

Kako sam rešila ponovo da probam

Posle čitanja nekoliko blogova i gledanja videa o tome kako se koristi menstrualna čašica, odlučila sam da ponovo pokušam. Ovaj put sam izabrala brend koji mi je preporučila prijateljica, a razgovor sa njom mi je pomogao da steknem samopouzdanje i motivaciju.

Uz malo prakse, čak i nezadovoljna osoba poput mene će biti u stanju da manevriše čašicom bez ikakvih poteškoća.

 

Zašto to funkcioniše

Kada sam našla odgovarajuću čašicu i pravi način manipulacije, život je postao jednostavniji. Jako je udobna, i ne oseća se u telu, tako da sam često morala da namestim podsetnik na telefon da me obaveštava kada treba da je ispraznim.

Kada je postavim ujutro, sledeći put o njoj razmišljam tek uveče – može se držati do 12 sati kontinuirano bez ikakve opasnosti. Žene koje imaju jači ciklus će češće prazniti čašicu.

Ako brinete o tome da će se čašica zaglaviti u vagini, ili da će ispasti dok hodate, to je potpuno besmisleno. I vagina i čašica su fleksibilne, tako da će se prilagoditi i čašica neće mrdati s mesta.

Otkrila sam udobnost spavanja sa čašicom. Nisam se morala buditi u sred noći kako bih “zamenila” čašicu, za razliku od promene uložaka, i niam utrnula spavajući u istoj pozi.

Koristila sam menstrualnu čašicu tokom putovanja i shvatila koliko je zgodno i udobno a nema brige o čestom menjanju.

Za razliku od iskorišćenih higijenskih uložaka, krv u menstrualnoj čašici je bez mirisa, što je zaista pravi blagoslov.

Cena čašice varira od 2000 do 3000 dinara, a jedna čašica se može koristiti do 15 godina. Prostom matematikom dolazino do zaključka da je menstrualna čašica neuporedivo jeftinija od uložaka.

Nedostaci

Čašicu treba koristiti oprezno u javnim toaletima kada uslovi nisu svršeni. Ako česma nije u samom toaletu, morate se snaći. Ako nemate rezervnu čašicu, ponesite flašicu vode sa sobom u toalet i to rešava problem.

Potrebno je malo vremena da biste ovladali kako umetnuti čašicu u vaginu i izvaditi je nakon upotrebe. Trik je u tome da shvatite kako da usmerite čašicu u pravcu vaginalnog kanala. Da, pravac vagine. Iako sam studirala akušerstvo i ginekologiju kao diplomirani student, nisam bila svesna ugla svoje vagine, ali brzo sam shvatila. Nemojte umetati čašicu na gore, već ka pozadi.

Izvlačenje menstrualne čašice zahteva veću veštinu od umetanja. Spremite se za moguće prolivanje tokom početnih dana prilagodjavanja.

Šanse za curenje u početku su moguće, koristite mali uložak dok ne uvežbate.

Čašicu ne mogu koristiti žene sa jako spuštenim grlićem materice.

Zašto preferiram čašicu

To je revolucija u menstrualnoj higijeni i zdravlju žene. Smatram da svaka žena treba da da šansu menstrualnoj čašici i pokuša da prevaziđe startne finansijske i psihološke barijere.

Ekološki i ekonomski faktor imaju važnu ulogu.

Takodje verujem da korišćenje menstrualnih čašica omogućava ženama da prevazidju tabue vezane za menstruaciju.

 

 

Izvor: https://www.dailyo.in/lifestyle/menstrual-cup-period-relief-menstrual-blood-no-shame-womens-hygiene/story/1/19523.html