Kako se koristi YUUKI čašica

Kako se koristi YUUKI čašica

Koju veličinu čašice treba da izaberete?

Ako ste odlučili da probate menstrualnu čašicu, ali niste sigurni koja je veličina idealna za vas? Evo odgovora.

Veličine čašica su označene brojevima.

Veličina broj 1 (manja), čašica namenjena uglavnom za mlade devojke i žene koje još nisu rađale, ili za slabe cikluse.
Čašica broj 2 (veća) je namenjena za žene koje su već rađale, ali u koliko su jaki ciklusi mogu ih koristit i one koje nisu radjale, takodje se preporučuje ženama koje imaju redovne seksualne odnose, kao i one starije od 28 godina.

Označenu veličinu možete naći na gornjoj ivici svake čašice (nasuprot logotipa Yuuki) i označena je brojem 1 ili 2.

VELIČINA ČAŠICE

Da biste lakše utvrdili razliku između veličina, možete uporediti na osnovu slike.

Čašica br. 1 (manja)

 • dužina čašice, uključujući i produženi nastavak: 67 mm (49 mm, bez nastavka).
 • širina čašice (prečnik): 41 mm.
 • ukupna zapremina čašice: 25 ml.
 • sigurna zapremina čašice: 20 ml – do otvora za vazduh.

Čašica br. 2 (veća)

 • dužina čašice, uključujući i produženi nastavak: 74 mm (56 mm, bez nastavka).
 • širina čašice (prečnik): 46 mm.
 • ukupna zapremina čašice: 38 ml.
 • sigurna zapremina čašice: 33 ml – do otvora za vazduh.

Nije moguće precizno odrediti tačnu veličinu koja bi svakoj žena odgovarala. Veličine su približne, a odabir odgovarajuće zavise od više različitih faktora.

NAŠA PREPORUKA

Ako niste sigurni, preporučujemo vam kupovinu veće čašice. Ako je veća čašica ipak prevelika, možete je sačuvati za u buduće i kupiti manju čašicu. Kako se ciklusi s godinama uglavnom pojačavaju, veća čašica će vam sigurno u buduće biti potrebna.

Nažalost, iz higijenskih razloga nismo u mogućnosti da zamenimo korišćenu menstrualnu čašicu. Nadamo se da razumete. Ako niste otvorili fabričku sterilnu kesicu u kojoj se nalazi Yuuki čašica, a smatrate da ste pogrešili prilikom odabira veličine ili tvrdoće, tada mošemo izvršiti zamenu.

Koja je razlika između Classic, Soft i Rainbow čašice?

Pitate se da li vam je potrebna čvršća ili mekša čašica? Niste sigurni u čemu je razlika? Evo odgovora.
TVRDOĆA ČAŠICA
 • 35 – Rainbow
 • 40 – Soft
 • 60 – Classic
 • Rainbow i Soft – idealne za prosečan tip žene, za one koje ne vežbaju ili za one koje se rekreativno bave sportom. Ova dva tipa čašica odgovaraju većini žena. I ako spadaju u kategoriju mekših čašica, i dalje su optimalno čvrste kako ne bi došlo do savijanja i curenja tokom nošenja.
 • Classic – pogodna za sportski tip žena koje imaju izuzetno jake vaginalne i stomačne mišiće. Napravljena je od dosta čvrstog silikona. Odaberite je samo u koliko ste zaista sigurni da su vaši mišići dna karlice izuzetno jaki.

Nadamo se da sada znate koja je čašica idealna za vas! Izaberite jednu iz e-prodavnice. Ako imate dodatnih pitanja, kontaktirajte nas.

 

 

[fusion_youtube id=“G4_xshI8UDU“ width=““ height=““ autoplay=“false“ api_params=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““][/fusion_youtube]

Umetanje čašice

Uz malo strpljenja, ubacivanje čašice je udobno i brzo, čak i tokom prvih nekoliko puta. Pripremili smo nekoliko saveta kako biste lakše počeli da koristite čašicu.

 

Pre prvog korišćenja

Pre nego što isprobate čašicu, važno je pomenuti da ne treba odseći produženi nastavak, koji će olakšati vađenje čašice. Nakon što isprobate čašicu, možete (a i ne morate) postepeno skraćivati nastavak do dužine koja vam odgovara ili ga potpuno odrežite, pazeći da ne oštetite dno čašice. Nastavak bi trebalo da se završava na 5 do 10mm od ulaza u vaginu, i tako neće smetati, nećete ga osećati. Ponekada i dublje u koliko je grlić materice na većoj visini, i tada se obično nastavak ne skraćuje.

DEZINFEKCIJA

Pre početka svakog menstrualnog ciklusa važno je da prokuvate vašu Yuuki čašicu u vodi 5 minuta. Ovo će uništiti sve bakterije u koliko su se stvorile. To možete urditi u mikrotalasnoj u propadajućoj  kutijici Infuser box, ili klasičnim putem, u šerpini na šporetu. Budite sigurni da ima dovoljno vode u posudi za iskuvavanje. Vrlo važno  je da cela čašica bude potopljena u vodu kako bi se sprečilo da se iskrivi i ošteti u mikrotalasnoj. Takodje sipajte dovoljnu količinu vode kada iskuvavate klasično, kako čašica ne bi dodirivala dno posude. Iskuvajte čašicu na kraju ciklusa, i tako čista neka čeka novi ciklus.

UMETANJE

 1. Pre nego što umetnete čašicu, operite ruke i savijte čašicu.
 2. Nađite sebi najudobniju pozu. To je najčešće polučučanj ili čučanj.
 3. Ubacite savijenu čašicu u vaginu tako da je dno čašice oko 1 cm od ulaza u vaginu.
 4. Nakon postavljanja, čašica će se otvoriti i prionuti na zidove vagine.
 5. Možete proveriti da li se čašica otvorila tako što ćete je zarotirati ili proći prstom oko nje.
 6. U koliko osečate produženi nastavak postepeno ga skratite.

Savet: Čašicu je lakše ubaciti kada je vlažna. Takođe, možete koristiti lubrikant na bazi vode.

Uputstvo za upotrebu – preuzmite OVDE

Moguće je da će čašica propuštati prvih nekoliko puta nakon umetanja, jer se nije potpuno otvorila i prionula na zidove vagine. Bez brige, ne paničite. Ovo je sasvim normalno, svaka žena se mora naviknuti na svoj način ubacivanja čašice koji joj najviše odgovara. Videćete da se malo strpljenja isplati.

UKLANJANJE ČAŠICE

Jačina krvarenja kod žena je različita, tako da nije moguće precizno navesti kada se čašica treba izvaditi. Čašicu obično treba isprazniti svakih 4 – 8 sati.

 1. Čašica se najlakše uklanja kada ste u čučnju.
 2. Uhvatite ojačano dno čašice, stisnite kako bi se otpustio vakum i pažljivo je izvadite. Stiskanje vaginalnih mišića (slično napinjanju) će vam pomoći da spustite čašicu niže. Nemojte vući čašicu pre nego što otklonite vakum.
 3. Dobro isperite čašicu vodom i ponovo je umetnite.

Kada perete čašicu sapunom, koristite samo neutralne, blage ili intimne sapune.  Ako znate da nećete imati nikakvu vodu za ispiranje, u javnom toaletu ili prirodi, ponesite flašicu vode sa sobom u toalet i tako je isperite. Čašicu možete i pažljivo obrisati maramicom, ukoliko nemate vodu. Potreba da se čašica prezni je mnogo redja od potrbe za promenom tampona ili uložaka, tako da ćete se retko naći u nezgodnoj situaciji.

POSUDA ZA DEZINFEKCIJU

 

Na slici je prikazana procedura korišćenja posude za dezinfekciju.