Virak

Virak

Virak

Alchemilla vulgaris virak, vrkuta ili gospin plašt, biljka koja je još od davnina poznata po svojim blagotvornim svojstvima, naročito kada je u pitanju žensko reopduktivno zdravlje.
Virak raste u brdsko planinskim krajevima, na livadama i pored potoka, a cveta od juna do septembra. Sadrži tanine gorkog ukusa i upravo zahvaljujući njima ima brojna lekovita svojstva.

Virak lekovita svojstva

Najbolji prijatelj zenskog zdravlja. Njegovi sastojci pozitovno utiču na zdravlje reproduktivnih organe, na regulisanje neredovnih ciklusa, smanjenje nelagodnost kod pms-a, pomažu nakon porodjaj i u menopauzi. Salicilna kiselina koju sadrži smanjuje bolove i ublažava grčeve tokom ciklusa. Virak pomaže uskladjivanju nivoa hormaona pa je zato blagotvoran kod menopauze i regulisanja neredovnih ciklusa. Pokazalo se da je blagotvoran za sam porođaj, kao i oporavak vezivnih tkiva, organa i kože u postporodjajnoj fazi.

Virak  je dobar prijatelj i u drugim situacijama, kada nije isključivo žensko zdravlje u pitanju. Svež list virka se može koristiti kao obloga za opekotine, ogrebotine i rane, zato što ubrzava njihovo zarastanje. Uspešno tretira ekceme, blage kožne infekcije i ubode inekata. Nakon stomatoloških intervencija, za ispiranje usne duplje može se koristiti čaj od virka. Smanjiće krvarnje i ubrzati zarastanje.

Virak

Kako se upotrebljava virak

Najčešće se upotrebljava u vidu čaja, a takođe se prave tinkture (kapi), obloge i kupke. Sveži listovi se mogu koristiti za tretiranje kožnih oboljenja tako što se dirktno nanose. Od ekstrakta virka, u kombinaciji sa ekstraktima drugih biljaka, prave se i vaginalete koje se koriste za lečenje mioma na materici, endometrioze i sličnih problema.

Čaj od virka

Najčešći vid konzumiranja virka je u vidu čaja. Ako dodje do poremečaja rada hormona ili drugih problema reproduktivnog zdravlja, pre započinjanja terapije lekovima ili paralelno sa njihovom upotrebom, žene konzumiraju čaj od virka. Naučno nije dokazano, ali brojna iskustva nam govore o pozitivnim rezltatima, najčešće kod onih koje su imale problem sa začećem. Iskustva su pozitivna i kod problema sa cistama i sindromom policističnih jajnika.
Žene su često u nedoumici da li treba piti čaj od virka u toku menstruacije. Za razliku od nekih drugih čajeva (macina trava, na primer) koje ne treba piti za vreme ciklusa, virak možete nesmetano piti i tada.
Kada je konzumiranje tokom trudnoće u pitanju, bez obzira na blagotvorno dejstvo na mateticu i mogućnost olakšanje porodjaja, savetuje se oprez neročito tokom prvih nekoliko meseci i kasnje tokom dojenje. Svakako je potrbno da se konsultijete sa svojim lekarom u koliko ste u drugom stanju, planirate trudnoću ili ste na hormonskoj terapiji.

Virak

Priprema i konzumiranje

Za pripremu čaja od virka koriste se osušeni listovi i cvetovi biljke. Priprema se ne razlikuje mnogo od pripreme drugih biljnih čajeva.
Kašičicu osušenog virka preliti sa šoljom proključale vode i pustiti da odstoji oko 10-ak minuta. Piti 2-3 šolje u toku dana izmedju obroka. Nakon mesec dana napraviti pauzu od desetak dana i posle toga možete nastaviti sa konzumiranjem.

Mešavine čajeva

Virak je često sastavni deo mešavina čajeva blagotvornih za zdravlje ženskih reproduktivnih organa i regulisanje menstrualnog ciklusa. Najčešća kombinacija je sa hajdučkom travom, majčinom dušicom ili listom maline.

Virak kapi – tinktura

Biljne tinkture se pripremaju po odredjenom receptu, potapanjem biljke u alkohol, rakiju ili sirće. Rastvor stoji 15 dana, uz povremeno mešanje, kako bi biljka pustila sve fitokomponente. Nakon toga se procedjuje a dobijen proizvod se naziva tinktura.
Tinkturu virka možete kupiti u skoro svakoj apoteci, i konzumirati prema uputstvu proizvodjača.
Kako se tinktire uglavnom pripremaju sa alkoholom, ne prepotučuje se upotreba tokom trudnoće.
Tinktura se može koristiti i za obloge, ili kao srestvo za dezinfekciju rana.

Kupke i obloge

Za pripremu umirujuće kupke potrebno je da osušeni virak potopite u vodu čime se dobija biljni mecerati koji ćete dodavati prilikom kupanja.
Svež virak možete kotistiti za obloge tako što ćete ga usitniti i priviti na opekotinu, ekcem ili ranu na koži.

foto: https://www.jennifercosta.net/blog–blessings/ladys-mantle-the-alchemist#/