fbpx
 

Zašto toliko malo znamo o endometriozi?

Zašto toliko malo znamo o endometriozi?

Endometrioza je nešto za šta ste verovatno čuli, ali verovatno ne znate mnogo o tome. I nije ni čudo. Situacija je sama po sebi prilično misteriozna. Iako je učestalost jedna od 10 žena, kako navodi izveštaji Nacionalnog instituta za zdravlje u Americi, svaka žena koja je u menstrualnom dobu zivota ima rizik . Problem je što su simptomi endometrioze veoma različiti, što otežava dijagnozu.

Stručnjaci takođe nisu sigurni šta tačno uzrokuje endometriozu, i nema konkretnog načina lečenja. Kako da predpostavite da možda imate endometriozu, koji su simptomi i šta možete učiniti? Evo šta znamo.

Šta je endometrioza?

Endometrioza je stanje koje uzrokuje pojavu materičnog tkiva izvan materice, recimo na jajnicimma, jajovodima, ili trbušnoj maramici zidova male karlice. Promena hormona tokom vašeg regularnog ciklusa uzrokuje da se ovo tkivo zadeblja i krvari tokom ciklusa. Endometrioza  se može razviti u većem broju formi: izrasline, čvorići ili ciste što može prouzrokovati oteklost, bol i unutrašnje ožiljke.

Koji su simptomi?

Uobičajeni simptomi uključuju bolne cikluse, bol tokom seksa, bol tokom mokrenja ili pokreta creva, umor, bol u karlici i krstima, krvarenje između ciklusa.

Doktori kažu da je bol koji pacijentinje osećaju vrlo individualan i da nema očigledne veze između količine viška tkiva prisutnog van materice, u poredjenju sa intenzitetom bola.

Još jedna zbunjujuća stvar u vezi sa endometriozom, jeste što ne postoji specifična vrsta bola. Sve ono što smo već naveli uglavnom može da se poveže sa uobičaenim, zdravim stanjem kada se pojavljuje bol, a može da se desi i da bola uopšte nama.

S obzirom da ciste mogu bezbolno da rastu, vrlo često se otkriju, i iznenade pacijentkinje na standardnim pregledima.

Procenjuje se da 40% žena sa endometriozom ima različit stepen neplodnosti. Međutim, istraživanja kažu da se sa endometriozom teže ostaje u drugom stanju, ali da su retki slučajevi totalne neplodnosti.

Endometriozu je nekada teško dijagnostikovati

Na osnovu istraživanje došlo se do zaključka da vremenski period za dijagnostikovanje endometrioze često predugo traje. Jedna studija pokazala je da su žene čekale od 3 do 11 godina za dijagnozu, dok je drugi pregled podataka pokazao da je prošlo u proseku 8,4 godine od prvih simptoma na koje su se žene požalile, do zaključka dijagnoze.

Postoji nekoliko razloga za ono što eksperti nazivaju dijagnostički jaz. Prvo je da mnogo žena jednostavno ne zna za endometriozu. Drugo, simptomi mogu biti slični onima kod drugih stanja, kao što je sindrom iritabilnog creva, dismenoreja (bolni ciklus), sindrom policističnih jajnika (PCOS) i još mnogo toga, tako da to često lekare odvede s puta prave dijagnostike. Endometrioza se može definitivno dijagnostikovati samo putem laparoskopije , tako što se na stomaku pravi mali rez, kroz koji se ubacuje tanka optička cev (laparoskop), što omogućava lekaru precizniji uvid u unutrašnjost male karlice.

Kako se tretira?

Lečenje endometrioze zasniva se na tri načela, smanjenje proširenosti bolesti, smanjenje ili otklanjanje bola, poboljšanje plodnosti.
Endometrioza se leči ili hirurškim putem ili lekovima. Počinje se primenom analgetika. Kod blažih tegoba često je efikasna hormonska terapija. Pošto endometriozu u mnogim slučajevima podstiče višak estrogena, koji obnavljaju sluznicu, lekari često prepisuju gestogene. Gestogeni degradiraju ćelije sluznice materice, atrofiraju ih. Lečenje kod težih oblika endometrioze može da potraje i pola godine. Kod određenih slučajeva endometrioze lečenje je isključivo hirurškim putem.
Ako ste zabrinuti, razgovarajte sa svojim ginekologom o simptomima. Važno je pratiti svoj organizam, i reagovati na promene. Redovno posećujte svog ginekologa.

 

Izvor: https://www.glamour.com/story/why-do-we-know-so-little-about-endometriosis