Zašto toliko malo znamo o endometriozi?

Zašto toliko malo znamo o endometriozi?

Endometrioza je nešto za šta ste verovatno čule, ali sigurno ne znate mnogo o tome. Nije čudno, s obzirom da je stvar sama po sebi prilično misteriozna. Iako je učestalost jedna od 10 žena, kako navodi izveštaji Nacionalnog instituta za zdravlje u Americi, svaka žena koja je u menstrualnom dobu zivota ima rizik . Problem leži u tome što su simptomi endometrioze veoma različiti, što izuzetno otežava dijagnosiku.

Stručnjaci do skoro nisu bili sigurni šta tačno uzrokuje endometriozu, pa samim tim nije postojao konkretan načina lečenja. Kako da predpostavite da možda imate endometriozu, koji su simptomi i šta možete učiniti? Evo šta znamo.

Šta je endometrioza?

Endometrioza je stanje koje uzrokuje pojavu materičnog tkiva, endometrijuma, izvan materice, recimo na jajnicima, jajovodima, trbušnoj maramici, pa čak i na plućima ili koži. Promena hormona tokom vašeg regularnog ciklusa uzrokuje da se zid materice, endometrijum, zadebljava i priprema da prihvati oplodjenu jajnu ćeliju. Kada ne doje do oplodnje, zid se ljušti i to je zapravo menstruacija. Endometrioza  se može razviti u većem broju formi: izrasline, čvorići ili ciste što može prouzrokovati oteklost, bol i unutrašnje ožiljke.

Koji su simptomi?

Uobičajeni simptomi uključuju bolne cikluse, bol tokom seksa, bol tokom mokrenja ili pokreta creva, umor, bol u karlici i krstima, krvarenje između ciklusa. Kod najvećeg broja šena se javlja cista na jajniku, hemoralgična cista, ispunjena starom krvlju. Nekada ciste mogu bezbolno da rastu i otkriju se, i iznenade pacijentkinje na standardnim pregledima.

Doktori kažu da je bol koji pacijentinje osećaju vrlo individualan i da nema očigledne veze između količine viška tkiva prisutnog van materice, u poredjenju sa intenzitetom bola.

Još jedna zbunjujuća stvar u vezi sa endometriozom, jeste što ne postoji specifična vrsta bola. Sve ono što smo već naveli uglavnom može da se poveže sa uobičaenim, zdravim stanjem kada se pojavljuje bol, a može da se desi i da bola uopšte nama.

Procenjuje se da 40% žena sa endometriozom ima različit stepen neplodnosti. Međutim, istraživanja kažu da se sa endometriozom teže ostaje u drugom stanju, ali da su retki slučajevi totalne neplodnosti.

Dijagnostikovanje i kako se leči 

Na osnovu istraživanje došlo se do zaključka da vremenski period za dijagnostikovanje endometrioze često predugo traje. Jedna studija pokazala je da su žene čekale od 3 do 11 godina za dijagnozu, dok je drugi pregled podataka pokazao da je prošlo u proseku 8,4 godine od prvih simptoma na koje su se žene požalile, do zaključka dijagnoze. U skorije vreme ginekologija je bolje upoznata i došlo se do mnogih saznanja tako da se ova bolest uspešnije dijagnostifikuje i leči.

Postoji nekoliko razloga za ono što eksperti nazivaju dijagnostički jaz. Prvo je da mnogo žena jednostavno ne zna za endometriozu. Drugo, simptomi mogu biti slični onima kod drugih stanja, kao što je sindrom iritabilnog creva, dismenoreja (bolni ciklus), sindrom policističnih jajnika (PCOS) i još mnogo toga, tako da to često lekare odvede s puta prave dijagnostike.

Kod većine žena, endometrioza se može dijagnostikovati kada se na ultrazvuku pokaže endometriotična cista odredjene teksture i izgleda, nakon toga se uradi tumorski marker CA125, i ako je endometrioza benigno oboljenje, deće povišen marker na osnovu čega se sa sigurnošću može dati dijagnoza. Putem laparoskopije , se dokazuju sitna polja razbacana po karlici. tako što se na stomaku pravi mali rez, kroz koji se ubacuje tanka optička cev (laparoskop), što omogućava lekaru precizniji uvid u unutrašnjost male karlice.

Endometrioza se leči ili hirurškim putem ili lekovima. Počinje se primenom analgetika. Kod blažih tegoba često je efikasna hormonska terapija, kojom se na nekoliko meseci ukida ciklus, kako bi sama bolest prestala da se hrani endometrijumom, tj. menstruacijom. Takodje, davanjem kontracepcije kojom se smanjuje zadebljavanje endometrijuma. Lečenje kod težih oblika endometrioze može da potraje i pola godine. Kod određenih slučajeva endometrioze lečenje je isključivo hirurškim putem. U koliko žena koja ima endometriozu uspe da zatrudni, to je najbolja terapija.

Ako ste zabrinute, razgovarajte sa svojim ginekologom o simptomima. Najvažniji je odnos pacijenta i lekara kako bi se lako došlo do dijagnoze i početka pravilnog lečenja. Važno je pratiti svoj organizam, reagovati na promene, i bez ustručavanja preneti svom lekaru. Redovno posećujte svog ginekologa.

 

Izvor: https://www.glamour.com/story/why-do-we-know-so-little-about-endometriosis