Žena čarobnjak

Žena čarobnjak

Kada sam prvi put čula za TO, pre skoro 10 godina, imala sam dvadeset i nešto i upravo na žurci ispijala neki koktel iz crvene plastične čaše. Devojka je stajala u grupici pored i oduševljeno do detalja opisivala kako je menstrualna čašica promenila njen život. Bila sam u šoku koliko je opušteno opisivala ubacivanje čašice, a dodatno sam se istraumirala kada je prešla ne detalje vađenja.

Žene ne bi trebalo na žurkama da pričaju o svojim genitalijama. Obično pričaju o normalnim ženskim stvarima kao što su muškarci, karmini i vremenaska prognoza. Sve što podrazumeva menstruaciju ili bilo šta, čak i u blizini naših vagina bilo je totalno van granica. Ako se slučajno zadese takve vaginalne diskusija, bile su rezervisane za intimne žurove, gde bismo skromno delile naše najdublje mračne tajne pod masonskom zakletvom.

Djevojka je završila svoje detaljno izlaganje entuzijastično odgovorivši na necije pitanje o održavanju higijene čašice: “Možete je staviti u mašinu za pranje sudova!” Skoro sam ispljunula ostatak koktela pri pomisli da se krv zadesi na mom dragocenom Tupperware-u.

Pošto sam odplovila od svojih ranih dvadesetih i polako pristajala svojim tridesetim, počela sam da razmišljam o svom zdravlju. Kada ste mlada žena, važno vam je da budete mršavi. Kada ste stariji, radite stvari kako biste se osjećali manje grozno ujutro nakon po nekog, sve redjeg izlaska. Smanjila sam piće a povećala stvari koje se zovu “povrće i voće”. Zamenila sam dezodorans posle čitanja članka koji kaže da biramo između Alchajmera ili antiperspiranta. Čak sam rekla ćao i svom omiljenom Tupperwar-u u zamenu za staklene posude zbog visokih nivoa BPA . Međutim, tamponi nikada nisu bili deo mog svesnog zdravstvenog programa, uprkos tome što sam dobro znala sve štetne efekte njihovog korišćenja.

Internet je brujao o tome, izgledalo je zdravije i jeftinije na duže staze. Na prvi pogled, bilo je nemoguće shvatiti kako ta silokonska naprava oblika čaše uopšte stane tamo gde treba. Pokušala sam, više puta, ali bezuspešno. Nisam odustajala, i prestala sam da kupujem tampune.

Osećala sam nadolazeću menstruaciju na horizontu i bez tampona koje bi trebalo da koristim kao čamac za spasavanje, čašica je bila moja jedina nada. Čučnula sam i izgovorila: “Ako može beba, može i čašica”, ponavljajući tu mantru kao u nekom drevnom ritualu, čašica je uletela unutra s lakoćom magije. Nestala u mojoj vagini bez daljnjeg incidenta.

Osećala sam se kao hrabra žena te noći, kao odrasli ženski čarobnjak. Razmišljala sam o onoj devojci sa žurke, i kako sam je osudjivala s gadjenjem. Carica je bila ispred vremena.

Izvor: http://www.thegloss.com/beauty/body-image-beauty/periods/stuck-diva-cup-womanhood/