10 stvari koje možete videti na donjem vešu i šta one znače

10 stvari koje možete videti na donjem vešu i šta one znače

U svojoj emisiji na HBO, komičarka Ejmi Šumer se šalila da je jedna od njenih novogodišnjih rezolucija ta da “samo jednom skine donji veš i da on ne izgleda kao da tu izduvala nos”. Smešno ali istinito… Zašto vagina mora biti tako prokleto musava?

Poneka srećnica ima tako malo vaginalnog sekreta, koji nije ni primetan. Ali za većinu nas, sekret je (gotovo) svakodnevna pojava. Koliko god se slažete sa Ejminom šalom, trebalo bi da znate da sekret uglavnom nije nešto što obavezno ukazuje na problem. Sasvim je normalno da imate količinu sekreta do jedne kašike dnevno, kažu ginekolozi. Vagina  je samočisteći organ, sekret je uglavnom odbacivanje starih ćelija.

Kako ponekad može upropastiti omiljeni par gaćica, tako vam sekret (vrsta, boja i količina) može reći neke ključne stvari o vašem zdravlju, kao što je recimo upozorenje na neke od polnih bolesti. Samo treba da znate kako da ga tumačite. Drugim rečima, vaš sekret je vaš prijatelj, i definitivno nije nešto čega bi trebalo da se stidite, a kamoli gadite.

U nastavku, prelazimo preko onoga što je normalno i onoga što je neophodno proveriti.

Šta je normalno

Pre nego što se udubimo u detalje, trebalo bi da znate (a verovatno ste već primetili) da sekret prilično prati ritam menstrualnog ciklusa. Ono što je tipično je mala količina sekreta odmah po završetku ciklusa, koji se pojačava pred ovulaciju. I nakon toga, količina se polako smanjuje do početka sledećeg ciklusa. Možete primetiti neke varijacije u boji, čvrstini i teksturi, ali u većini slučajeva, normalan sekret je ili bistar ili bele boje.
Ako ste na hormonskoj terapiji antibebi pilula, nećete imati isti ciklus sekreta kao kada niste na terapiji. Sekret možda uopšte nećete imati ili eventulno malu količinu bistre ili bele tečnosti. Trudnice obično imaju stalan sekret zbog povećanog nivoa estrogena.
Evo kako izgleda normalan sekret u odnocu na period ciklusa u kome se nalazite.

Svetlo ili tamno smeđa

Ako se nedavno, u poslednja tri dana, završio vaš ciklus, možete primetiti u toku jednog ili dva dana svetlo smeđe ili tamno smeđe mrlje. Ovo je sasvim normalno, materica izbacije poslednje ostatke menstruacije. Razlog za tamniju boju u odnosu na boju tokom ciklusa? Krv je starija, oksidovana krv pomešana sa sluzokožom materice.

Belkasto i retko

Nakon završetka ciklusa i do početka ovulacije, možda ćete primetiti malo sekreta koji je slab i svetao. Možda nećete uopšte imati sekret. Oba slučaja su tipična.

Belo i lepljivo

Tokom perioda ovulacije, sredinom ciklusu, primetićete intenzivniji sekret u toku jednog ili dva dana, koji je bele boje i lepljiv je na dodir. Ako pokušavate da zatrudnite, tada je vrijeme za seks. Ako ne, duplirajte kontraceptivne mere. Imajte na umu da ste najplodniji, ne samo tokom ovulacije, već par danima pre i posle. Jajna ćelija je neko vreme u “tranzitu”, a i spermatozoidi su aktivni izvestan period, tako da treba voditi računa o tome.

Crveno

Očigledno, crvena krv ukazuje na to da je vaš ciklus stigao. Međutim, crvene ili crvenkasto- smeđe mrlje mogu se takođe javiti tokom ovulaciju, a to je od 13. do 16. dana ciklusa. Dešava se da hormoni koji omogućavaju oslobađanje jajne ćelije takođe mogu prouzrokovati da se malo širi i materica. Nije česta pojava, zato nemojte biti zabrinuti ako se to vama dešava a ne nikome u vašoj okolini. Takva ovulacije može biti frustrirajuća, naročito zbog toga što najčešće ide zajedno sa dosadnim, neprijatnim grčevima pod imenom mittelschmerz . Mogu vam pomoći nek od lekova protiv bolova ili razgovarajte sa vašim ginekologom u vezi terapije antibebi pilula kaje kontrolišu ovulaciju i pomažu u ovim slučajevima.
Zapamtite, to je ta vrsta ovulacije samo ako se dešava u isto vreme svakog meseca, oko sredine ciklusa. U suprotnom, obavezno posetite vašeg ginekologa.

Providno i čvrsto

Nakon ovulacije i do nekoliko dana pre vašeg perioda, možda ćete imati providan i čvrst sekret. Obično je količina ovog sekreta mannja i odnosu na količinu tokom ovulacije.

Belo i čvrsto

U danima neposredno pre početka ciklusa, sekret se može promeniti, postati čvrst i beo. To signalizira da će vaš sledeći menstrualni ciklus početi.
Ako ste trudni, vaš sekret će verovatno izgledati ovako skoro 40 nedelja. Izaziva ga pojačano lučenje hormona estrogena.

Ono što nije normalno

Sada prelazino na vrste sekreta koje vas trebaju zabrinuti. Uglavnom na to ukazuje drastična promena boje (poput zelene ili sive) ili promne teksture (grudvasto/sirasto ili penasto), što može signalizirati infekciju. Druge, intenzivne promene, poput naglog povećanja količine sekreta, takođe mogu biti alarm za posetu ginekologa. Na primer, uobičajena polno prenosiva infekcija kao što je hlamidija i gonoreja mogu ponekad (ali definitivno ne uvek) uzrokovati abnormalan sekret, ali ove promene nisu uvek karakteristične u odnosu na svakog pojedinca. Obraćajte pažnju na ono što je normalno za vas, kako biste uočili svaku promenu .

Grudvasto ili sirasto

Ako imate sekret koji liči na sitan sir, čvrst je i bele boje, a uz to imate vaginalni svrab, peckanje ili iritaciju, to može signalizirati gljivičnu infekciju. Ako ste već imali jednom ili više puta ovu situaciju, definitivno znate o čemu se radi, i niste trudni, možete da se lečiti nekom od krema protiv glivica koja se nabavalja bez recepta. Medjutim, ako je ovo prvi put, dobra je ideja da posetite svog doktora. On će potvrditi dijagnozu i preporučiti terapiju.
Druge infekcije i bakterijske vaginoze, ponekad mogu simulirati simptome gljivične infekcije, pa je neophodno da se uverite u to šta je zaista u pitanju.
Takođe, ako ste trudni, lečenje gljivične infekcije je malo teže. Delimično zato što trudnoća čini veću verovatnoću da će se infekcija ponovo pojaviti, ali i zato što se preporučuju samo određeni blaži tretmani.

Braon curkanje koje ne prestaje

U koliko ste na antibebi pilulama, može se desiti da ja terapija prjaka ili preslaba i da je nepohodno prilagoditi je, kažu ginekolozi. Ili, ako ste na novoj terapiji, vašem tijelu će možda trebati nekoliko meseci da se prilagodi. Ako znate da ste trudni, i ovo se dešava u periodu izostale menstruacije, može biti znak implantacije, kada se oplođena jajna ćelija smešta u matericu.
Ako niste na kontraceptivnim pilulama i nema šanse da biste mogli biti trudni, smeđe mrlje tokom čitavog ciklusa mogu biti simptom abnormalnog rasta, benignog tumora ili endometrioze.

Zelenkasto ili žućkasto

Možda nećete uspetu da primetite da je sekret penast, ali je baš teško ne zapaziti ako je zelen. Zeleni sekret u kombinaciji sa vaginalnom iritacijom tipičan je znak polne bolesti poznate kao trihomonijaza, koju izaziva parazit. Tretman uključuje oralne antibiotike i za vas i za vašeg partnera.

Mutno sivkasto

Mutno sivi sekret koje se oseća na ribu, i miris se obično pogorša nakon ciklusa ili posle seksa koji uključuje ejakulaciju, najverovatnije je izazvan bakterijskom vaginozom. Ova infekcija je uzrokovana disbalansom bakterija koja se inače nalazi u vašoj vagini. Ponekad može otići samostalno, ali uglanom je potrebna kura antibiotika kako bi se stvari vratile u normalu.

Izvor: https://www.refinery29.com/types-of-vaginal-discharge-colors-whats-normal