6 joga poza koje će olakšati bol tokom ciklusa

6 joga poza koje će olakšati bol tokom ciklusa

6 joga poza koje će olakšati bol tokom ciklusa

Menstrualni bol pogađa žene različito. Neke žene jedva da osećaju bol, a druge jedva da mogu da stoje na nogama u tom periodu.

Žene često ni ne znaju odakle toliki bol. Najčešće je zbog kontrakcija mišića materice koji pomažu da izbacimo krvi iz nje. Za mnoge od nas, nije ni važno zašto se to dešava. Samo želimo da prestane.

Grejanje stomaka i lekovi protiv bolova mogu da pomognu, ali postoji drugi zdraviji način da se oslobodite bola. Vježbanje može biti korisno, naročito joga. Sa nekoliko pravih joga poza, možete pomoći telu da se izbori sa menstrualnim bolom.

Kako vežbanje olakšava menstruaciju

Poznato je da vežbanje smanjije bol u telu. Razlog je oslobađanje endorfina i serotonina. Ovi hormoni ‘sreće’ se šire telom, štite nerve i zaustavljaju signal za bol koji se vraća u naš mozak.

Na žalost, menstrualni grčevi mogu smanjiti ideju o vežbanju. Bol može da bude toliko ozbiljan da jedva da razmišljamo o vežbanju, a kamoli da to uradimo. Ali postoji nešto što uključuje manje energije, manje kretanja a odlične razultate.

Ovde joga ima svoju najbolju ulogu. Radi se o istezanju, fleksibilnosti i jačanju mišića. Smanjenjuje grčeve u stomaku i pospešuje oslobađanje ‘sretnih’ hormona. Upražnjavanje pravih položaja u jogi takođe može pomoći u smanjenju drugih bolova povezanih sa menstrualnim grčevima, uključujući bolove u leđima i nogama.

Dakle, evo nekoliko poza koje će pomoći da smanjite menstrualni bol.

Položaj deteta – Balasana

6 joga poza koje će olakšati bol tokom ciklusa

Poza deteta predstavlja položaj za odmaranje kod aktivnjih časova joge. Uz mnoge prednosti, poza je odlična za one koji boluju od menstrualnog bola koji je koncentrisan u leđima. Nežno istežući mišiće duž kičme, dečja poza će smiriti bolove dok će istovremeno smiriti i um.

Usredsredite se na duboko disanje i primetite kako se ledja pomeraju gore-dole. Opustite kukove i pustite torzo da se odmara na butinama kako bi otklonili umor.

Savet: Stavite podmetač ili jastuk ispod torza kako bi Vam bilo ugodnije da zadržite poziciju što duže.

Preklop napred – Utanasana

6 joga poza koje će olakšati bol tokom ciklusa

Pozicija prekop napred izdužije kičmu i isteže zadnju ložu. Takođe, istezanjem tetiva, mišića i cele kičme pomaže u olakšanju bola koji se spušta duž nogu i oko donjih leđa.

Iako su naša tela iscrpljena tokom menstruacije, važno je da ustanete i savijate se nakon dužeg sedenja ili ležanja. Vaše tijelo će biti zahvalno što ste ga pokrenuli!

Savet: Dlanovima obuhvatite suprotne laktove, pustite da vise, njišite se lagano i tako ćete se dodatno opustiti, naročito mišiće vrata.

Kolena na grudi – Apanasana

6 joga poza koje će olakšati bol tokom ciklusa

Jedna od najefikasnijih poza za menstrualni bol je poza kolena na grudi. Ova blagodetna poza opušta donji deo leđa i mišiće stomaka, oslobađajući napetost i smanjujući bol. Kolena prema grudima takođe pospešuju cirkulaciju do stomaka, pomaže unutrašnjim organima, osvežava um i smanjuje anksioznost.

Savet: Kada ste u pozi, njšite se lagano levo – desno, i napred – nazad kako biste izmasirali ledja.

Torzija kičme – Jathara Parivatti

6 joga poza koje će olakšati bol tokom ciklusa

Za torzije se veruja da stimulišu, detoksikuju i osvežavaju unutrašnje organe. Držeći ‘uvrnutu’ kičmu nekoliko minuta dok ste se usresredili na disanje, pomažete u opuštanju nerava tokom menstruacije, kao i na prateći bol u stomaku.

Savjet: Opustite noge, ramena i kukove, i prepustite sili gravitacije da odradi proces uvrtanja. Podmetnite jastuka ispod kolena ako imate problema da se opustite u položaju.

Mačka / Krava – Marjaiasana / Batilasana

6 joga poza koje će olakšati bol tokom ciklusa 6 joga poza koje će olakšati bol tokom ciklusa

Aktivnija od prethodnih poza, prelazeći polako iz poze mačke u pozu krave, zagrejaćete telo, što je već poznato da olakšava menstrualne grčeve. Osim toga, ove poze su usmerene na leđa i abdominalne mišiće – istezanje i jačanje. Ovaj blagi ritam pokreta će takođe pomoći u koordinaciji i emotivnom balansu koji se može menjati tokom menstrualnog ciklusa.

Savet: Pomerajte se iz jedne poze u drugu polako po potrebi, zadržavajući se koliko gde želite. Ne zaboravite da udahnete kada se podižete uz poze krave, i izdišete kada se izvijata u položaj mačke.

Položaj mrtvaca – Savasana

6 joga poza koje će olakšati bol tokom ciklusa

Poza koja obično označava završetak časa joge je Savasana, poznata i pod nazivom Položaj mrtvaca. Ovaj jednostavni položaj zahteva veoma malo napora, ali donosi nekolicinu koristi.

Savet: Ključ u Savasani je da omekšava telo i um. Osetite podlogu ispod sebe i obratite pažnju na dah. Kontrolisanjem disanja sa dubokim udisanjem i izdisanjem, um ima prostor da se tiho fokusira i preusmjeri pažnju sa bola.

Ponekad se teško fokusirati se na bilo šta ili sakupiti energiju da nešto preduzmete tokom menstrualnog bola, ali ovaj bol i stres ne bi trebalo da sprečavaju normalno odvijanje svakodnevnog života. Vežbanje joge može biti nežna i terapeutska alternativa uzimanju lekova protiv bolova. Samo zapamtite da idete svojom tempom i dišite tokom celog procesa.

Izvor: https://www.doyou.com/6-yoga-poses-to-relieve-menstrual-cramps-37359/ 
Ilustracije: Adriana Rodrigez Leon