Biti ili ne biti

Biti ili ne biti

Biti ili ne biti

Uradila sam to! Probala sam čašicu, i sada revnosno podnosim izveštaj milionskom ostatku žena koje to još nisu, koje se dvoume i nadam se da ću dati odgovore na sva ona pitanja koja im se vrzmaju po glavi.

Priča zapravo počinje prošle godine kada sam pokušala svoje životne navike da učinim boljim za planetu Zemlju. Totalno sam se zaludela sa pronalaženjem alternativa za svakodnevne životne navike, preko proizvoda za čišćenje, biorazgradivih bambusovih ubrusa, drvenih četkica za zube, posuda za nošenje vode do višekratnog pribora za brzu klopu.

Kada sam i šminku zamenila onom bez hemikalija, došla sam do fioke pune tampona i uložaka. Brzo sam je zatvorila. To je bila oblast koju nisam znala kako da obojim u ‘zeleno’.

Nakon nekog vremena, na internetu sam videla reklamu za menstrualne čašice, gledala sam i čudila se, misleći da se neko šali samnom. Ali posle nekoliko razgovora sa ‘samnom sobom’, ipak sam naručila. Kada je stigla, bacila sam je u dno najdonje fioke i nastavila da koristim tampone narednih čak godinu dana, uzaludno trošeći novac i gomilajući otpad.

Pre par meseci stiže poruka od moje drage prijateljice Keti. „Hej, zelena devojko, pronalazaču menstrualne čašice, koristim jednu i super je!“. Neeeeee! Pomislia sam, ova prokleta čaša me opet progoni!

Ubrzo sam nazvala Keti, i sasula joj 100 pitanja koja sam imala u svojoj glavi a nisam našla na uputstvu. I to mi je dalo vetar u ledja. Sva ta uvrnta pitanja i detaljni odgovori moje super prijateljice su me totlno ohrabrili da konačno probam.

A sada ću ja biti vaša najbolja prijateljica.

Biti ili ne biti

Evo nekoliko pitanja i odgovora koja vas svrbe i vode do dileme „biti ili ne biti“

Na koju foru se to ubaci?

Pa, iskreno, prvih par pokušaja su bili zanimljivi. Preklopi, povuci, stisni, savi, pritsni, ali neće! Međutim, kada se opustite i stvarno želite da vam to uspe, tako će i biti. Potrebno je nekoliko pokušaja, ali videćete, lako je. Mislim da se svi sećamo našeg prvog ubacivanja tampona, bilo je prilično čudno i komplikovano, a sada vam to zvuči smešno.

Da li je udobno?

Zvuči neverovtno da bi ‘to’ moglo biti udobno, ali ja sam ovde da vam to potvrdim. Neverovatno ali ništa se ne oseća. Medicinski silikon od kog je napravljena, poprima toplotu tela i dovoljno je mekan tako da se giba u vašem ritmu. Možete da skačete, trčite, prevrćete se do mile volje. Ja sam uvek osećala tampon u sebi, a sa čašicom morete da obratite pažnju da je ne zaboravite koliko je udobna.

Da li curi?

Kratak odgovor je NE. Kao osoba sa jakim ciklusima u kombinaciji sa endometriozom, verujte mi na reč. Sa tamponima i ulošcima sam stalno imala ekscese. Ja sam i dalje iznenadjena da čak i u najtežim danima, ne curi. Naravno, kao i kod većine novih stvari, potrebno je malo iskustva. Kada prodje par ciklusa, tačno ćete znati koliko vam je jak trenutni ciklus i kada treba da ispraznite čašicu.

Kako se vadi? Krvoproliće / noćna mora / mesto zločina?

Nope! Postoji pravi način. Morete da stisnete dno čašce, to će da prekine vakum, a zatim je polako izvucite ravno na dole, i tako se neće proliti. Naravno, ako je totano puna, možda ćete malo prosuti, ali to ćete uvek radite iznad toaleta ili u tuš kabini.

To sve zvuči super, ali šta ću da radim kada sam negde van kuće!

S obzirom da može da izdrži 8 -10 sati, uglavnom neće ni biti potrebe za promenom van kuće. Naravno, kada su jači dani desiće se da ćete morati da obavite higijenu u zajedničkom toaletu. Ni to nije ništa strašno, obrišitie dobro čašicu vlažnim maramicama ili ponesite flašicu sa vodom. Ako vam ovo ne zvuči zgodno, uvek možete nabaviti još jednu čašicu koju ćete nositi kao rezervu.

To je nehigijenski, fuj!

Da li ste sigurni? Ne postoji ništa toksično ili nehigijensko u menstrualnoj krvi. Ako je slučajno dodirnete neće vam uništiti život. Evo pravila za korišćenje menstrualne čašice:

  • Budite sigurni da su vam ruke čiste. Uostalom, to pravilo važi i za regularnu posetu toalet, kao i za promenu uložaka ili tampona, do sad. Svi koji brinu oko čistih ruku, nadam se do sada nisu odlazili u toalet bilo kojim povodom, neoprahih ruku. Svi smo naučili da koristimo laktove u javnim toaletima.
  • Uverite se da imate čistu vodu za ispiranje. U većini zemalja voda je bakteriološki ispravna, ako niste sigurni, raspitajte se.
  • Sterilišite čašicu. To je jednostavno, kada vam se završi ciklus, iskuvajte je u posudi koju ste dobili uz čašicu ili u šerpici koju ćete za to nemeniti. Tako sterilnu je čuvajte do sledećeg ciklusa u pamučnoj kesici ili kutiji sa rupicama. Ako dobro održavate i pazite na čašicu, služice vam i više od 10 godina.

Mislim da je ključna stvar koju treba zapamtiti da možda nije za svakoga. Možda boli bez obzira šta radili, možda curi iako svi kažu suprotno, ili jednostavno to ne želite. Sve je u radu!

Ne postoji sramota ili osude za odluke koje donosite za svoje telo. To je samo još jedna opcija. Do skoro nisam ni znala da postoje, tako da edukacija o menstrualnim čašicama nikako ne znači da neko treba da se oseća loše zato što ih koristi ili ne. To su informacije koje možete odabrati da istražite ili ignorišete.

Volim što više ne moram da trčim u prodavnicu i kupujem tampone i uloške, što ne brinem o hemikalijama, što više nemam sekret i ojed, što ne bacam gomilu plastike… Neke moje prijateljice odbijaju da probaju, nema veze, ja ih isto volim. Ali one koje su probale, uživaju!

 

 

Izvor: https://www.1millionwomen.com.au/blog/cup-or-not-cup-common-questions-about-menstrual-cups-answered/
foto: https://www.finder.com.au/best-menstrual-cups