Kako se koristi LaliCup menstrualna čašica

Kako se koristi LaliCup menstrualna čašica

Kako da odaberete veličinu

Lepota je u raznolikosti, a svaka od nas žena i devojaka jedinstvena je po pitanju faktora koje treba uzeti u obzir pre odabira određenog proizvoda za menstrualnu higijenu.
LaliCup menstrualna čašica postoji u 4 različite veličine: S (mala), M (srednja), L (velika) i XL (za visok grlić materice)

Pre odabira prave veličine Lali menstrualne čašice treba uzeti u obzir nekoliko stvari:

* koliko je obiman ciklus: za jače krvarenje obično je potrebna veća čašica,
* koliko godina imate: mlađe žene obično imaju jače vaginalne mišiće od starijih, pa se preporučena veličina čašice povećava s godinama korisnice,
* nevinost: za devojke koje još nisu imale seksualne odnose preporučuje se minimalna veličina ćašice radi lakšeg umetanja i uklanjanja,
* porodjaj: za žene koje su rodile, preporučujemo veću čašicu, jer porođajni hormoni i hormoni trudnoće menjaju strukturu vaginalnih mišića i kostiju,
* pozicija grlića materice: ako se grlić nalazi nisko u vagini, možete da ga doditnete na manjoj visini od 4cm, preporučujemo manju veličinu čašice ili odaberite čašicu dizajniranu za niži grlić materice
* koliko ste aktivne: žene koje su fizički aktivnije, intenzivnije se bave sportom i imaju jaču muskulaturu tela, obično imaju i jače mišiće donje karlice, pa im najčešće odgovara manja ili čvršća čašica zbog užeg prostora vagine,
* potencijalni zdravstveni problemi: iako većina žena uopšte ne oseća čašicu, ženama s osetljivom bešikom preporučujemo manju čašicu ili mekšu čašicu, dok žene koje imaju ozbiljnije ginekološke probleme treba da se posavetuju sa svojim ginekologom o upotrebi menstrualne čašice.

Veličina S
Preporučuje se ženama sa slabijim ciklusom, ženama sa vrlo osetljivom bešikom i devicama. Napravljen je od mekog, vrlo fleksibilnog silikona.
Kapacitet: 27,4 ml
Prečnik: 40,3 mm
Dužina: 46 mm
Produženi nastavak: 25,5 mm

Veličina M
Preporučuje se ženama sa srednje do jakim cikusom.
Kapacitet: 36,5 ml
Prečnik: 44,2 mm
Dubina: 51 mm
Produženi nastavak: 22 mm

Veličina L
Preporučuje se ženama koje su radjale, imaju preko 28 godina, nemaju osetljivu bešiku i imaju obimniji ciklus.
Kapacitet: 41,3 ml
Prečnik: 46,6 mm
Dužina: 54 mm
Produženi nastavak: 19 mm

Veličina XL
Dizajnirana je za žene sa visokim grlićem materice i vrlo obimnim ciklusima.
Kapacitet: 51,1 ml
Prečnik: 48,30 mm
Dubina: 62,50 mm
Produženi nastavak: 30,5 mm

Ako i dalje imate bilo kakvih nedoumica ili dodatnih pitanja o odabiru prave veličine LaliCup-a, slobodno nas kontaktirajte i rado ćemo vam pomoći!

Kako se koristi LaliCup menstrualna čašica

Onog trenutka kada ste odlučile da koristite menstrualnu čašicu LaliCup, napravile ste prvi korak ka ugodnijem i zdravijem životu. LaliCup menstrualna čašica omogućiće vam da živite punim plućima, čak i tokom menstruacije. Sada vam ostaje samo da naučiti kako pravilno da je koristite.

Da li je LaliCup pogodna za sve žene?
Pogodna je za žene svih starosnih dobi (uključujući device pre njihovog prvog seksualnog odnosa), međutim preporučuje se da se žene i djevojke koje imaju ozbiljnijih ginekoloških problema posavetuju sa svojim ginekologom.

Kada mogu koristiti LaliCup menstrualnu čašicu?
Menstrualnu čašicu možete koristiti kontinuirano tokom cijelog menstrualnog doba, a takođe i tokom celog ciklusa, do 12 sati do pražnjenja. Van menstruacije menstrualna čašica može da se koristiti kao vodeni tampon tokom plivanja ili kupanja, jer sprečava ulazak vode u vaginu. Menstrualna čašica može se sigurno koristiti noću tokom spavanja i tokom svih sportskih aktivnosti. Menstrualna čašica se ne koristi tokom eventualng krvarenje tokom trudnoće, tokom krvarenje nakon porodjaja, kao ni nakon hiruških intervencija na grliću, vagini ili vulvi.

Kako koristiti Lalicup?
Samo treba da sledite ovih pet jednostavnih saveta:

1. Pripremite čašicu
Pre prve upotrebe operite čašicu vodom i blagim sapunom i stavite je u kipuću vodu na otprilike 10 minuta. Proverite da li su rupice na vrhu čašice potpuno otvorene. Pre korišćenja čašice uvek dobro operite ruke kako biste sprečili mogućnost infekcije vagine.

2. Savijanje čašice
Menstrualna čašica napravljena je od savitljivog medicinskog silikona, tako da ćete je lako prekopiti u manji format radi lakšeg umetanja. Nekoliko načina prekalapanja možete videti ovde.

3. Umetanje
Tokom perioda navikavnja i za lakše umetanje možete koristiti vodu ili lubrikant na bazi vode. Odaberite udoban položaj. Nekim ženama je umetanje najlakše dok sede na WC-u ili sa podignutom nogom. Opustite mišiće donje karlice i presavijenu čašicu, sa prstenom okrenutim na gore umetnite u donji deo vagine. Čašica se postavlja nekoliko centimetara ispod grlića materice, dijagram možete videti ovde . Ne brinite ako su prvi pokušaji nespretni – uz malo vežbanja i istraživanja otkrićete šta je najbolje za vas. Nakon umetanja proverite da li se čašica potpuno otvorila, kako ne bi došlo do curenja. To ćete uraditi tako što ćete proći prstom izmedju čašice u zida vagine. Ako vam je produženi nastavak neudoban, možete ga postepeni skratiti delimično ili u potpunosti. Nakon malo stečenog iskustva donesite odluku da li ćete skratiti nastavak, nemojte žuriti. Pravilno umetnuta čašice ne uzrokuje bol niti osećaj nelagode.

4. Vadjenje čašice iz vagine
Žene obično uklanjaju i prazne menstrualnu čašicu 2 do 4 puta u toku dana. Ne zaboravite detaljno da oprate ruke vodom i sapunom pre uklanjanja. Da biste uklonili LaliCup menstrualnu čašicu, nađite sebi ugodan položaj (sedeći, u čučnju ili stojeći) kako biste raširili noge i opustili vaginalne mišiće. Palcem i kažiprstom stisnite dno čašice, sve dok ne osetite da ste otklonili vakum koji drži čašicu sigurno na mestu. Otklanjanje vakuma ponekad može proizvesti karakterističan zvuk. Malo savite čašicu kako biste dobili smanjen obim i nežno je izvucite iz vagine. Ako ne možete da dohvatite dno čašice, možete blago povući nastavak i nežnim cik-cak pokretima donekle spustiti čašicu, koliko je potrebno da dohvatite dno. Čučanj, takodje skraćuje vaginalni kanal i spušta čašicu, kao i pomeranje kukova napred kada ste u stojećem položaju. Uklanjanje čašice samo povlačenjem nastavka, a da prethodno niste otklonili vakum, nije preporučljivo, jer može rezultirati prosipanjem sadržaja ili čak oštećenjem vagine.

5. Prežnjenje, čišćenje i ponovno umetanje
Nakon uklanjanja ispraznite sadržaj čašice u toalet ili slivnik. Operite čašicu vodom iz slavine, flaširanom vodom ili je obrišite intimnim maramicama. Vratite čaćicu. Jednom u toku dana možete oprati časicu blagim ili intimnim sapunom, najbolje u toku tuširanja. Uvek proverite da li su rupice na vrhu čašice prohodne. Ako želite i smatrate da je potrebno, čašicu možete da sterilišete i u toku ciklusa.

Dodatni saveti

• Oštećena čašica neće dobro raditi, a može čak i naškoditi vagini, pa bi odmah trebalo da je zamenite novom!
Do oštećenja može doći prilikom iskuvavanja, ako voda ispari i čašica padne na dno šerpice. Ako iskuvavate čašicu u mikrotalasnoj rerni a niste sipali dovoljnu količinu vode, i niste pravilno potopili čašicu u Infuser box kutijicu za sterilizaciju i čuvanje, takodje može doći do oštećenja.

• Šta LaliCup NIJE: LaliCup menstrualna čašica nije igračka, zato je držite van domašaja dece i kućnih ljubimaca. Takođe nije kontraceptivno sredstvo i ne sprečava širenje polno prenosivih bolesti – trebalo bi da je uklonite pre seksualnog odnosa.

• Zdravstveni problemi: u koliko se jave znakovi zdravstvenih problema u vašem genitalnom području, kao što su bol, svrab, iritacija ili upala, odmah uklonite čašicu i obratite se lekaru.

Izvor: https://lalicup.com/